Sándor már néhány hónapja keres állást, és most nagy öröm érte: egy jól sikerült interjú után visszahívták egy második körre is. Abban kérte Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója segítségét, hogy hogyan tud a legjobban szerepelni, hogy övé lehessen a rég várt munka.

A második interjú lehetősége nagyon ígéretesen hangzik, hiszen a legtöbb esetben második körre már csak a legjobbnak tartott 1-2 pályázót hívják be a cégek. Ha az alapok, a végzettség, a szakmai tapasztalatok, a nyelvtudás, a személyiségjegyek, és a bérigény megfelelnek a cég által elvártnak, akkor van lehetőség egy második találkozásra.

1. Miért hívnak be egy második körre is, nem volt elég egy interjú?

Lehet, hogy a céges szabályokhoz alkalmazkodva 2 körös kiválasztást tartanak, lehet, hogy a második körben több szakmai vezető vagy a leendő főnöke szeretne a jelölttel találkozni, különösen, ha az első körben "csak" a HR-szakemberrel beszélgetett.

Könnyen lehet, hogy az első interjú óta hosszabb idő telt el, és szeretnének még egyszer találkozni a pályázóval, esetleg bizonytalanok, hogy az esélyesnek tartott egy-két ember közül melyik lenne a legalkalmasabb a meghirdetett munkakörre.

7 dolog, amit tudnunk kell az állásinterjú előtt

A második körös interjút úgy kell felfogni, mint egy újabb lehetőséget arra, hogy meggyőzzük a szakmai vezetést, hogy szakmailag megfelelőek vagyunk, és emberileg is illünk a csapatba. A második körben még alaposabban vizsgálják, hogy mennyire tudunk beilleszkedni a már működő csoportba, milyen kolléga lenne belőlünk, hiszen ez talán még fontosabb, mint a végzettség.

2. Más lesz a második kör, mint az első volt?

Kérdezünk rá, hogy kikkel fogunk találkozni és mennyi ideig tart majd az interjú! Lehet, hogy egy kötetlen ebéd keretében vagy kerekasztal beszélgetés formájában, esetleg egy csoportfeladat megoldásával telik majd a második kör, hogy minél alaposabban megismerhessék a jelentkezőt. Persze, az is gyakori, hogy minden körítés nélkül egyszerűen csak leülünk beszélgetni 1-2 szakmai vezetővel.

Amíg az első körben általában a cég HR-szakemberével beszélgetnek a jelöltek, a második körben már a szakmai vezetővel, a leendő főnökkel találkoznak. Egyrészt ezért is érdemes szakmailag rákészülni az interjúra.

3. Hogyan készüljünk fel?

A karrier-tanácsadó Sándorral átnézte az álláshirdetést, hogy milyen személyiségjegyek jelennek meg hangsúlyosan, milyen feladatokat emeltek ki.

Gondolatban még egyszer végigpörgették az első interjút, hogy ott milyen kérdések hangzottak el, miről volt szó. Nyilván ezek voltak a hangsúlyos területek, ezekre várhatóan a második interjún is rákérdeznek. Például többször is visszatértek arra, hogy Sándor az agglomerációban lakik, és mennyi időt vesz igénybe a bejutás a cég központjába.

Szakmai oldalról egy bizonyos szoftver alkalmazására és ennek gyakorlati tapasztalataira kérdeztek rá kétszer is, tehát nyilván ezzel kapcsolatban is lesznek újabb kérdések. Sándornak érdemes felfrissíteni a memóriáját, hogy milyen tapasztalatokat szerzett ennek alkalmazásával kapcsolatban.

Alaposan fel kell készülni szakmailag is a második körre, gyűjtsünk össze minden információt, amit csak találunk a cégről. Gondoljuk át, hogy az első interjún milyen információt hallottunk a vállalatról, amire érdemes lesz majd a második körben visszatérni. Ezzel mindig jó benyomást teszünk, hiszen megmutatjuk, hogy az első interjún is figyeltünk, az információkat elraktároztuk, tovább tudtuk gondolni, és most visszatérünk rájuk.

4. Hogyan tehetek még jobb benyomást?

Sándornak azt mondta Herczku Monika, hogy most már a célegyenesben van, tehát élesedik a verseny, könnyen lehet, hogy ő a befutó, de el is csúszhat egy "banánhéjon". Mi lehet banánhéj?

A második körös interjún is részt vehet az a HR-es, akivel az első beszélgetésen találkoztunk. Előfordulhat, hogy néhány kérdés ugyanaz lesz, mint az első alkalommal. Ilyen helyzetben ne azt érezzük, hogy "erre már egyszer válaszoltam, miért nem nézi meg a jegyzeteit?". Az sem szerencsés, ha némileg vonakodva válaszolunk, és meg is jegyezzük, hogy "ezt a múltkor már elmondtam".

Arra kell gondolni, hogy az egyik interjúztató (aki valószínűleg a leendő főnökünk), még nem hallotta a válaszainkat. Neki válaszoljunk, őt kell meggyőznünk. Nagyon fontos, hogy legyünk energikusak, lendületesek, és sugalljuk azt, hogy velünk jó együtt dolgozni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem érdemes azt mondani, hogy "én vagyok a legjobb erre az állásra", mert ezt ebben a formában nem fogják elhinni, viszont sokkal meggyőzőbb, ha kapcsolódási pontokat keresünk a szakmai hátterünk és a meghirdetett munkakör között. Említsük meg, ha dolgoztunk egy hasonló projekten, ismerjük a cég egyik beszállítóját, vagy ugyanazt a szoftvert használjuk. Ezek mind a pályázó malmára hajtják a vizet.

5. Mit kérdezzek?

Íme néhány kérdés, amelyeket érdemes feltenni:

- Ha valóban sor kerül az összeolvadásra, akkor ez mennyiben érintené az én pozíciómat?
- Ön szerint, ha bevezetik az új termékcsaládot, akkor ez mennyiben lenne hatással erre a munkakörre?
- Milyen tulajdonságok a legfontosabbak ennek a munkakörnek a betöltésénél?
- A munkakört betöltő új embernek mi lesz a legnagyobb kihívás a következő 3 hónap során?
- Ön miért szeret ennél a cégnél dolgozni?

Ha ilyen és ehhez hasonló kérdéseket teszünk fel, akkor látják, hogy készültünk az interjúra és érdekel minket a lehetőség. A kiválasztásnak ebben a szakaszában már nyugodtan kérhetünk egy szervezeti ábrát és munkaköri leírást is.

6. Hogyan beszéljek az elvárt fizetésről?

Ha ígéretesen alakul a beszélgetés, akkor az anyagiakról is szó esik, ezért gondoljuk át részletesen az elképzeléseinket még a beszélgetés előtt.

Volt már rá példa, hogy az interjú végén megegyeztek a felek a belépésről és a részletekről. Ha viszont nem tudunk azonnal dönteni, és át akarjuk gondolni, akkor kérjünk 24 órát. Másnap viszont mindenképpen jelezzünk vissza.

7. Hogyan kezeljem, ha mégsem engem választanak?

A második kör után nem könnyű "megemészteni", ha nem minket választanak. Gondoljunk arra, hogy már a célegyenesbe bejutottunk, tehát volt kereslet a tudásunkra.

Érdemes átgondolni, hogy legközelebb mit kellene majd másképp tennünk, elemezzük az interjúkat, ezekből sokat tanulhatunk - javasolja Herczku Monika.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, HR