Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A hatásos motivációs levél kezdéséről nemrég adtunk tippeket olvasóinknak, most folytatjuk azzal a szintén nagyon fontos kérdéssel: mit írjunk bele mindenképpen a levélbe.

„Az álláskeresők többsége alig használja ki a pályázati anyag fedőlapjául is szolgáló motivációs levélben rejlő lehetőségeket – foglalja össze Tóth Éva Mária, a BKE Humánmenedzsment szakértője és karriertanácsadó , hogy felkeltse az érdeklődést személye iránt. Pedig arra is lehetőséget nyújt, hogy általa kiragyogjunk a kórusból, azaz látványosan megkülönböztessük magunkat a többi pályázótól.”

Nézzük, a szakértő milyen jótanácsokkal lát el bennünket az anyagunk összeállításához!

A kísérő- vagy motivációs levél – mint a neve is utal rá –, adminisztrációs céllal készült hivatalos levél, az állásra való jelentkezésünk része. Legfőbb célja, hogy egy áttekintést és gyors eligazodást adjunk a kiválasztási szakembereknek: milyen pozícióra jelentkezünk, milyen dokumentumokat csatolunk a pályázatunkhoz és mit tartunk fontosnak kiemelni magunkról.  Éppen ezért a motivációs levél tömör, rövid, személyes vallomás a munkához való viszonyunkról, a karriercéljainkról, az elvárt munkahelyről, a munkakörről és az ezzel kapcsolatos részletkérdésekről.

A tét nem kicsi, hiszen az első benyomást ez fogja kelteni rólunk. Ezért fogalmazzunk úgy, hogy a címzett megfelelő önismerettel, önértékeléssel, szakmai és személyes háttérrel és egészséges ambícióval rendelkező jelöltként azonosítson minket, akit érdemes megismerni személyesen is.

7 dolog, ami kihagyhatatlan a motivációs levelünkből:

1.) Pontos címzés

A motivációs levelet mindenképpen a pályázati kiírásban szereplő személynek címezzük. Ha nem ismerjük, derítsük ki a nevét! Hívjuk fel a recepciót, a cég információs vonalát, és tudjuk meg, ki foglalkozik ezzel a feladattal, és mi a pontos beosztása. Megéri a fáradtságot! És még valami: nagyon pontosan írjuk le az illető nevét, ellenőrizzük a telefonban hallottakat is egy lebetűzéssel és visszaolvasással.

2.) Személyes megszólítás

A következő mintát alkalmazzuk az illető pontos adatainak behelyettesítésével: „Tisztelt Balázs Aladár Igazgató Úr!” Ezzel egyidejűleg felejtsük el a „Tisztelt Hölgyem/Uram!” vagy a „Tisztelt Cím!” és hasonló személytelen sablonokat. Ha jeligés a hirdetés, abban az esetben hagyjuk el a megszólítást, a fejlécben tüntessük fel a jeligét, és a tárgyhoz írjuk be: pályázat.

3.) Hivatkozás

Több mindenre is hivatkozhatunk, például a hirdetés megjelenésére, dátumára, vagy bármilyen hírre, eseményre, személyre, aminek kapcsán beadjuk pályázatunkat. Nevezzük meg a munkakört és/vagy szakterületet, területi egységet is, hogy pontosan beazonosítható legyen, melyik álláshirdetésre jelentkezünk.

4.) Alkalmasság

Fogalmazzuk meg lényegre törően, hogy miért tartjuk alkalmasnak magunkat az adott pozícióra. Kitérhetünk ennek során a szakmai tapasztalatunkra, megszerzett ismereteinkre, a készségeinkre, és a személyes jellemzőinkre is.

5.) Motiváció

Írjuk le, hogy miért pont ennél a cégnél és adott munkakörben szeretnénk dolgozni, mit és honnan tudunk róla, milyen értékeit fedeztük fel, és mivel tudunk azonosulni.

6.) Speciális információk

Ha bármilyen fontos szempontot, információt fontosnak tartunk a korrekt tájékoztatás és az együttműködés érdekében – folyamatban lévő tanulmány, versenysport, egészségi állapot, családi kötelezettség, rugalmas munkaidő, bérigény, stb. -, akkor azt írjuk bele a levélbe.

7.) Frappáns lezárás

Soroljuk fel, milyen mellékleteket küldünk, pl. szakmai önéletrajz, fénykép, oklevelek másolatai, stb. Aztán használjuk ezt a pozitív kicsengésű formulát: „Bízom benne, hogy…” – folytassuk a saját stílusunkban, és vegyük bele bizakodásunkat a személyes találkozó ügyében. Valamint ne feledjük a dátumot és az aláírást.

Ha kész vagyunk a motivációs levelünkkel, az is fontos, hogy minden egyes pályázatunkhoz szabjuk testre azt – és nem csak a megszólítás terén -, különben nem éri el a célját. Valamint az önéletrajzunk felfrissítésére is szánjunk időt! Ezzel a rövid kérdőívvel pillanatok alatt le tudjuk ellenőrizni, szükséges-e módosítanunk rajta. És ha igen, akkor ezen az oldalon szakmák szerint összeállított önéletrajz mintákat tanulmányozhatunk át, illetve még egy önéletrajz-készítő alkalmazást is igénybe vehetünk.

És ne feledjük továbbra sem: tartsuk a szemünket a friss álláslehetőségeken! De ne álljunk meg itt, keressünk álláslehetőségeket személyre szabott beállításaink alapján is. Sőt, kipróbálhatjuk a legfrissebb alkalmazást, a Mobilmunkát, ahol még önéletrajzot sem kérnek.

Éljünk a lehetőséggel, turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat, így többszörösen megnőnek esélyeink egy jobb állásra!

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala