A Business Daily szakértői összegyűjtötték azokat a 2014-es trendeket, amelyeket nem vehetünk figyelmen kívül, ha az idén szeretnénk munkát találni. A felsorolt tippek akár ismerősek is lehetnek, a lényeg azonban a részletekben rejlik. 

1. Az önéletrajz formája legalább olyan fontos, mint a tartalma

Minden pályázó tudja, hogy a kiemelkedő szakképesítés és a jó iskolák kiemelhetik az önéletrajzot a tömegből. Ne higgyük azonban, hogy eredményeink egy Word dokumentumban felsorolva elegendőek lesznek az állás elnyeréséhez. Szakértők szerint a CV külalakja legalább olyan fontos, mint a tartalma, különösen, ha az illető kreatív pozícióra pályázik.

A munkaadó már nemcsak az illető készségeire kíváncsi, hanem arra is, hogy a pályázó mennyire figyel a részletekre és vannak-e új ötletei az önéletrajz külalakjával kapcsolatban. 

2. Soha ne legyünk "munkanélküliek"

Az önéletrajz egyik legkritikusabb pontja lehet, ha el akarjuk takarni azokat a "réseket", amelyek két munkahely között munkanélküliként teltek. Szakértők szerint fontos, hogy találjunk valamilyen tennivalót álláskeresés közben is. Jelentkezzünk önkéntesnek egy nonprofit vagy jótékonysági szervezethez, vagy találjunk kapcsolatrendszerünkön keresztül valakit, aki egy-egy rövidebb projekt erejéig munkát adna nekünk.

 6 trükk a sikeres az állásinterjúhoz 

Ha megtehetjük, váljunk szabadúszóvá egy időre, de akár vállalhatunk munkát a helyi élelmiszerboltban is. Mindezek a tevékenységek nemcsak az önéletrajzban mutatnak jól egy-egy kieső időszak " lefedéseként", hanem kapcsolatépítésre is alkalmasak. És ezáltal akár álmaink állásához is hozzásegíthetnek. 

3. Legyünk őszinték

Sok pályázónak van olyan munkahely az önéletrajzában, amelyre nem kifejezetten büszke, de kénytelen a CV-be beírni, hogy az időrendi folyamatosság ne szakadjon meg. Ha az interjúztató rákérdez egy olyan korábbi munkára, amelyre nem a legpozitívabban emlékszünk vissza, a legrosszabb dolog, amit tehetünk, ha nem mondunk igazat, vagy eltereljük a témát. A szakértők szerint a felvételiztető egy jelöltben elsősorban az őszinteséget keresi.

Egy tapasztalt HR-es ráadásul viszonylag könnyen észreveszi, ha valaki nem őszinte a múltjával, vagy a meghirdetett állás iránti érdeklődési szintjével kapcsolatban. A gyakorlat azt mutatja, hogy előbb vesznek fel valakit, aki őszintén beszél a múltban elkövetett botlásairól, mint aki megpróbálja eltakarni azokat.

4. Készüljünk fel a szituációs kérdésekre 

Habár a felvételi folyamat során továbbra is jelen vannak a "Meséljen magáról!" és a "Mi a legnagyobb gyengesége?" típusú kérdések, az interjúztatók egyre többször alkalmaznak spontán szituációs elemeket. A cél, hogy ezekre a helyzetekre ne lehessen előre begyakorolt válaszokkal készülni.

A szituációs kérdések lényege, hogy a felvételiztető felvet egy lehetséges szituációt és megkéri a jelöltet, hogy mondja el, hogyan cselekedne az adott helyzetben. Előfordulhat az is, hogy az interjúztató több, látszólag egymástól eltérő szituációt is felvet, és elemzi, hogy a jelölt válaszai mennyire mondanak ellent egymásnak. 

5. Tárjuk fel a személyiségünket

Habár az első találkozás alkalmával nem ajánlott a személyeskedés vagy a viccelődés a lehetséges munkaadóval, ha sikerül a beszélgetés során valamit átadni személyiségünkből, az döntő lehet a siker szempontjából. Szakértők szerint 2014-ben az eddigieknél is fontosabb, hogy önmagunkat adjuk, és megmutassunk valamit személyiségünkből.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ez többek között azért is fontos, mert a munkaadó amellett, hogy meg akar bizonyosodni róla, hogy el tudnánk-e látni az adott munkát, abban is biztos szeretne lenni, hogy beleillünk-e a már meglévő csapatba, illetve a vállalati kultúrába. Ha közös érdeklődési területet találunk az interjúztatóval, az jó alap lehet. Megteremtheti a kölcsönös szimpátiát.

6. Ne spóroljunk az "utógondozással"

Ha rövid időn belül több állásinterjún is részt veszünk, könnyen előfordulhat, hogy csak a következő megmérettetésre koncentrálunk, és elfelejtünk köszönő e-mailt írni az interjúztatónak. Ezzel azonban erősen rontjuk esélyeinket.

Szakértők szerint bármilyen elfoglaltak legyünk, az interjút követő 24 órán belül küldjünk köszönőlevelet, melyben röviden összefoglaljuk az interjún elhangzottakat és kiegészítjük más pozitív információval, melyet a helyszínen nem volt lehetőségünk elmondani.

Címkék: álláskeresés, munkanélküliség, állásinterjú, önéletrajz, felvételi

Szemlézte: Fogas Krisztina