Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egy előadás sikere 90%-ban az előadó felkészültségének alaposságán áll vagy bukik. Érdemes hát kellő energiát belefektetni, mert akkor szinte biztos a siker. Cikksorozatunkban ahhoz adunk segítséget olvasóinknak, hogyan hozzák ki a maximumot önmagukból a munkájuk eredményessége és jó hírnevük növelése céljából. Az első részben az előadásra való profi felkészülés titkait foglaljuk össze, ami már akár mától át is ültethető a gyakorlatba! Nézzük, hogyan érdemes eljárni!

6 DOLOG, AMIT MEG KELL TENNÜNK AZ ELŐADÁSUNK SIKERÉNEK ÉRDEKÉBEN

1. Kezdjük a hallgatóság elemzésével!

Vegyük sorra először az általános jellemzőket, mint pl. korcsoport, nem, jövedelmi szint, iskolai végzettség, munkakör, családi állapot. Aztán ha tudunk előzetes információkat szerezni a tájékozottságukról, a gondolkodásukról, a közös pontokról, az még értékesebb, és segít a precízebb felkészülésben.

2. Válasszuk ki a témát!

Abban az esetben, ha nem teljesen kötött a téma, gondoljuk végig, és írjuk le az ötleteinket vagy bármit, ami eszünkbe jut az előadásunkkal kapcsolatban. Ezek után már egyszerűbb lesz kiválasztani a letisztult témánkat, és elkezdeni kidolgozni.

3. Fogalmazzuk meg az alapgondolatot!

Az alapgondolatot az előadás elején határozzuk meg, indokoljuk és keressünk rá gyakorlati példákat!

6 tipp, hogyan készüljünk fel egy előadásra!

4. Tervezzük meg gondosan a bevezetést és a lezárást!

A bevezetés minden egyes szavát alaposan át kell gondolni, aztán gondolatban újra meg újra elismételni illetve elpróbálni hangosan, akár a tükör előtt is. Ugyanilyen fontos rész a lezárás, ahol a kevesebb több elv domináljon, és keressünk egy hatásos csattanót a végére!

5. Gondoljuk végig és válasszuk ki, milyen vizuális elemeket használjunk!

Kezdjük a prezentáció arculatával – ami sok esetben lehet, hogy kötött a céges sablonok miatt. Aztán jöhetnek a képek, videók, ábrák, diagramok, esetleg tárgyak, amiket magunkkal viszünk – a lehetőségek számtalan variációjából azok mellett döntsünk, amelyek a leginkább szemlélteti mondanivalónkat és a hallgatóságunkra van szabva.

6. Építsük fel az olajozott előadást és dolgozzuk ki írásban is:

- Haladjunk zökkenőmentesen, pontról pontra!

- Nézzünk utána a szükséges információknak, tényeknek, aktualitásoknak!

- Tájékozódjunk kulcsemberektől, hiteles szakértőktől is!

- Gyakoroljuk be, mert másképp nem megy! Beszéljünk először kisebb, baráti csoport előtt!

- Használjunk memóriamankókat! Vagyis egy-egy kulcsszót írjunk fel magunknak egy kártyára vagy papírlapra, így ezekre rápillantva gördülékenyen haladunk majd a teljes előadásunk során is.

- Szervezzük mondanivalónkat a legfontosabb szó köré! Válasszuk ki ezt, és alkalmazzuk a szinonimáit is!

- Felkészülésünket segítsük mozgással! A járás az egyik leghatásosabb módszer ahhoz, hogy lendületbe hozzuk gondolataikat. De a mozgás bármely fajtája jöhet!

Végül ne feledjük: az előadásunk első egy percében eldől, hallgatóságunkat mennyire tudjuk lekötni és elfogadnak-e bennünket hiteles szakemberként. Tehát tudásunk megalapozottságával és a felkészültségünkkel a legelső pillanattól kezdve tekintélyt kell sugároznunk. Tegyünk meg érte minden tőlünk telhetőt!

Ám ha nagyon reménytelennek látjuk a jelenlegi munkakörnyezetünket, ne feledjük: megoldás mindig van. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Forrás: Brian Tracy: Beszélj győztesként, Trivium kiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: karrier, munkahely, előadás, prezentáció, siker