Ha vezetőként megtanuljuk megfelelő módon kezelni, ha a beosztottak hibáznak, könnyedén megoldhatjuk egyúttal azt is, hogy minél kevesebbszer forduljanak elő hasonló tévedések, figyelmetlenségek. De kezdjük az elején!

6 aranyszabály, hogyan kritizáljunk!

1. Használjuk a "szendvicstechnikát"!

A negatív kritikát enyhíti, ha először dicsérettel indítunk. Ezért mindenképpen kezdjük azzal, hogy elismerjük az illető érdemeit. Majd térjünk rá a negatívumokra. Végül ezt is kövesse egy pozitív megjegyzésünk valamilyen elismerésre méltó teljesítményéért. Ügyeljünk arra, hogy tartsunk ezek között megfelelő egyensúlyt, és se a negatív, se a pozitív észrevételünket ne ecseteljük hosszasabban. Kezeljük tényszerűen!

2. Ne a személyt bíráljuk, hanem a hibás munkát vagy viselkedést!

Magyarázzuk el, hogy értékeljük őt személy szerint (természetesen csak akkor, ha így is van), de amit tett, azt nem. Válasszuk külön ezt a két fókuszt, érdemes! Így nem személyes támadásként éli meg a másik, hogy kritikával is illetjük, hanem építő jellegűnek veszi megjegyzésünket. Ezzel a megközelítéssel együttműködőbbé is válik hozzáállása.

6 jól bevált tipp, hogyan kritizáljunk

3. Kérjük az ő segítségét!

Vagyis ne követeljük, hogy munkatársunk hogyan tegye jóvá a hibát, hanem valódi együttműködésre vegyük rá. Mondjuk azt, hogy az ő segítségére van szükség ahhoz, hogy a probléma elsimuljon. Éreztessük a felelősséget, de ne terrorizáljuk semmivel. Fontos, hogy a kooperatív hajlandóság belülről jöjjön.

4. Ismerjük el, ha mi is hibáztunk már hasonlóan, és adjunk megoldást!

Kezdjük a kritikát azzal, hogy elmesélünk egy hasonló helyzetet. Olyat, amikor mi hibáztunk. Ezzel a történettel sokkal feldolgozhatóbbá tesszük a szituációt, és a beosztottunk sem érzi úgy magát, mintha éppen egy fogorvosi várószobában kellene szorongania. Magyarázzuk el, hogy már más (mi is) került hasonlóan nehéz helyzetbe, és részletezzük azt, hogy mi volt akkor a megoldás. Ha beismerjük, hogy más vagy mi sem vagyunk hibátlanok, a kritizált fél szívesebben elfogadja az irányításunkat, útmutatásunkat.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Csak négyszemközt, és csak egyszer!

Soha ne teremtsünk le valakit mások előtt! A negatív kritikát sokkal nehezebb feldolgozni, ha megszégyenítő helyzetbe hozzuk az illetőt, vagyis fültanúi is lesznek a mondandónknak. Tegyük mindezt zárt ajtók mögött, nyugodt hangon. Az is fontos, hogy ne a hibán lovagoljunk hosszasan, és hogy mi nem volt helyes. Ezt csak egyszer mondjuk el. Térjünk rá a megoldásra, és ne feledjük a végén a pozitív megerősítést sem, ahogy ezt az 1. pontnál már említettük.

6. Zárjuk barátságosan a beszélgetést!

Végül köszönjük meg az illetőnek, hogy kész együttműködni a probléma megoldásában. Finoman, de nyomatékosítva jegyezzük meg azt is, hogy várjuk a visszajelzését, hogyan válik be az, amiben maradtunk.

Forrás: Allan és Barbara Pease: Kommunikációs ABC mesterfokon, Fiesta Könyvkiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: hiba, kommunikáció, főnök, beosztott, kritika