Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az álláskeresés egyik legnehezebb része az interjú, és az azt követő várakozás a visszajelzésre. Utánajártunk, melyek azok a jelek, amikből arra következtethetünk, hogy az interjú nem a legjobban sikerült és valószínűleg nem minket választanak majd a pozícióra. Ez azért is fontos, mert tanulhatunk belőle, és ezáltal tudatosabbak lehetünk saját testbeszédünkkel és kommunikációnkkal kapcsolatban.

Arról már nem is beszélve, hogy rengeteg időt spórolhatunk meg vele, hiszen több idő jut arra, hogy más pozíciókra pályázzunk, és nem fogunk hiú ábrándokat kergetni egy olyan interjú után, amelyről már aznap érezzük, hogy nem a legjobban sikerült. 

Nézzük a leggyakoribb jeleit annak, hogy nem mi vagyunk a befutók az állásinterjún, és azt is, hogy mit tanulhatunk belőlük. A válaszokért egy irodaházak bérbeadásával foglalkozó cég HR generalistájához fordultunk, aki 10 éves tapasztalattal rendelkezik a kiválasztás területén. Zsuzsanna szerint fontos tudatosítani, hogy az, hogy nem minket választanak, nem személyünk ellen szól. Csupán arról van szó, hogy az adott pozíció betöltésére más típusú munkavállalót tartanak ideálisnak, vagyis nagy valószínűséggel nem ott éreznénk a legjobban magunkat – véli a szakértő.

1. Az interjút rövidre fogják

Nincs pontosan meghatározva, hogy egy interjúnak meddig kell tartania, de annyi bizonyos, hogy ha komolyan érdeklődnek szakértelmünk, személyiségünk iránt, akkor hosszan fognak beszélgetni velünk, megragadva az alkalmat arra, hogy jobban megismerjenek. Ha úgy érezzük, hogy meglepően gyorsan túl vagyunk az interjún, az nem a legjobb jel. Vegyük észre, hogy melyek azok a pontok az életrajzunkban, amelyekkel kapcsolatban kétségei, kérdései lehetnek az interjúztatónak és próbáljunk erről beszélgetni.

2. Az interjúztató nem fókuszált

Ha az interjúztatón az látszik, hogy figyelme, gondolatai már máshol járnak, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem keltettük fel megfelelő mértékben az érdeklődését. Fontos tudni, hogy az elkalandozó figyelem és a látszólagos érdektelenség mögött számos külső faktor állhat, mint például stressz, személyes problémák vagy éles leadási határidők miatti sietség. Ilyenkor csupán egyet tehetünk: továbbra is a legjobb tudásunk szerint válaszolunk a feltett kérdésekre.

3. Csak a „könnyű” kérdéseket teszik fel

Ne érezzük megkönnyebbülve magunkat, ha az interjú során csak a papírforma szerinti    sablonos, egyszerűen megválaszolható kérdéseket teszik fel nekünk. Sokan félnek a nehéz kérdésektől, mert ezek megválaszolása összetett, és ráadásul igen gyors gondolkodást igényel. Ha az interjúztató valóban meg akar ismerni, akkor fel fogja tenni ezeket, hiszen ez által azt teszteli, hogy a vágyott munkakörben előforduló kemény helyzetekben mennyire lennénk képesek helyt állni.

4. Nem dicsérik a vállalatot

Ha egy cég komolyan érdeklődik irántunk és el tudna képzelni az adott pozícióban, akkor szeretné, ha mi is jó véleménnyel lennénk a cégről és adott esetben elfogadnánk a felkínált álláslehetőséget. Ilyenkor a beszélgetés során tudatosan szakítanak időt arra, hogy bemutassák nekünk a vállalatot. Jó példákat hoznak fel a múltból, kiemelik a kellemes munkakörnyezetet, a dinamikus csapatot, a juttatásokat, esetleg a cég filozófiájáról és célkitűzéseiről beszélnek.

Ha nem akarják megkedveltetni magukat, az sokat elárul arról, hogy mennyire sikeres az interjú, de az ilyen helyzetek is előnyünkre válhatnak: sok munkavállaló számol be arról, hogy elfogadott egy pozíciót, majd csalódott. Ha már az interjún figyelünk a jelekre, elkerülhetjük ezt a helyzetet. Az olyan munkahelyeken, amelyekről maguk az ott dolgozók sem tudnak pozitívan nyilatkozni, nem sok jóra számíthatunk.

5. Nem kérdezik meg, mikor tudnánk kezdeni

A kezdési időpont egyeztetése nem az első interjú témája, de már ilyenkor is szóba kell, hogy kerüljön az időbeosztásunk és a tény, hogy elméletileg készen állunk-e az adott pozíció betöltésére. Főleg azokban az esetekben, amikor sürgősen, azonnali kezdéssel keresnek valakit, az illető rendelkezésre állási képessége szóba kell, hogy kerüljön.

6. Anélkül ér véget az interjú, hogy a folytatás szóba kerülne

A vállalatoknak általában többre van szükségük egyetlen interjúnál ahhoz, hogy felvegyenek valakit, így az ígéretes jelöltek esetén szóba kerül a folytatás. Ha egyáltalán nem említik, hogy melyek lesznek a következő lépések, mikor lesz a második kör vagy meddig jeleznek vissza, abból arra következtethetünk, hogy az önéletrajzunk nincs a lista tetején.

6 jel, hogy nem sikerült az interjú

Bármelyik jelet is tapasztaljuk, egyet tudnunk kell: egy rosszul sikerült interjúból csak tanulhatunk, hiszen ez is újabb tapasztalat a jövőre nézve. Az elutasítás soha sem ellenünk szól, és ne gondoljuk azt se, hogy bármit elrontottunk. Ha nem minket választanak, az nem saját kudarcunkat, csupán a vállalat pillanatnyi döntéseit és lehetőségeit jelzi.

Ha az éve eleje még munka nélkül ért minket, akkor ne aggódjunk, folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala