Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

Bejelentkezünk az online bankunkba, lekérjük a számlatörténetet, és értetlenül, sőt szinte sértetten csodálkozunk rá az összegre: hova tűnt a fizetésünk? De hát mi biztosan nem költöttünk ennyit! Aztán szépen lassan be kell, hogy lássuk, valóban kicsit többször hagyatkoztunk a bankkártyánkra ebben a hónapban, mint kellett volna.

Ha ismerős ez a helyzet, és az a bizonyos sms inkább okoz kellemetlenséget, semmint kellemes meglepetést, akkor bizony érdemes szembe néznünk a ténnyel: nem biztos, hogy a lehető legjobban kezeljük a pénzügyeinket.

1. Nem tudjuk pontosan, mennyit keresünk és mennyit költünk

Ha nem látjuk egy adott hónap bevételeit és kiadásait előre, könnyen eshetünk abba a hibába, hogy túlköltekezünk, vagy adósságba keveredünk.

Megoldás: Vezessünk egy Excel táblázatot, vagy töltsünk le egy applikációt, aminek a segítségével pontosan láthatjuk, mennyi pénzzel számolhatunk, és átlagosan mire mennyit költünk egy hónapban (fix havi kiadások + egyéb költekezés)

2. Hitlekártya adósságunk van

Vannak azok a hitelek, amik építik a jövőnket, és megfontoltan, előrelátóan építeni lehet rájuk. Egy hitelkártya adósság sajnos pont nem ilyen. A magas kamatok csak hátráltatják az utunkat.

Megoldás: Mindenképpen ennek az adósságnak a törlesztése legyen a prioritás! Az idő múlásával sokkal nagyobb lesz a ráfizetés! Dolgozzunk ki egy tartható ütemtervet, hogy havonta milyen összeget kell félretennünk ahhoz, hogy belátható időn belül ki tudjuk fizetni a hátralékunkat.

Gondban vagyunk hónap végén, és jó lenne megoldást találni az anyagiakra? Mi is tehetünk róla, de most mutatunk pár tippet a megoldáshoz!

3. Fizetésről fizetésre élünk

Ha minden hónapban az utolsó fillérig kiköltekezünk, mi történik, ha valami váratlan kiadásra kerül sor, vagy el szeretnénk utazni a hétvégére a barátainkkal? Kell, hogy legyen egy kis megtakarításunk.

Megoldás: Vagy többet kellene keresnünk, vagy kevesebbet költenünk. Ha alkalmas az időzítés, esetleg kérhetünk fizetésemelést, vagy vállalhatunk mellékállást. Azonban gyakoribb, hogy kénytelen vagyunk a spórolás mellett dönteni. Ebben az esetben, vegyük sorra, hogy mik azok a kiadások, amikből hónapra hónapra le tudunk faragni valamekkora összeget.

4. Stresszforrásként tekintünk a pénzre

Ha fizetésről fizetésre élünk gyakran érezhetjük magunkat feszültnek, sőt lelkiismeret furdalásunk is lehet egy-egy nagyobb kiadásnál.

Megoldás: Fejtsük meg, mi okozza a stresszt! Félünk, hogy nem tudjuk kifizetni a számlánkat? Nyomaszt, hogy nem látjuk, hogy lesz megtakarításunk idős korunkra? Ha megtaláltuk az okot, tegyünk egy első, kis lépést a megoldás felé. Ha már csak 1%-ot félreteszünk, az több, mint amit eddig tettünk.

5. Egyre csak halogatjuk, hogy félretegyünk

Lehet, hogy a nyugdíj még nagyon távolinak tűnik, azonban, ha előrelátóak szeretnénk lenni, kezdjük el a megtakarítást minél előbb!

Megoldás: Számoljuk ki, nagyjából milyen összegre lenne szükségünk ahhoz, hogy kényelmesen és biztonságban tudjuk tölteni idős éveinket. Nézzünk utána, és kérjünk tanácsot, hogy milyen megtakarítási tervvel, vagy csomaggal tudjuk ezt a leghatékonyabban elérni.

6. Még csak nem is merünk a befektetés lehetőségére gondolni

Elsőre valóban nagy falatnak tűnhet, pedig, ha átgondoltan fektetünk be, akár csak egy kisebb összeget is, nagyot lendíthetünk a jövőnkön!

Megoldás: Még az olyan billiárdosok, mint Warren Buffett is azt tanácsolják, hogy érdemes kisebb és biztosabb lépéseket tenni és megfontoltan dönteni, semmint nagy kockázattal vetni bele magunkat valamibe a gyors haszon reményében.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala