Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

Egyre többen vállalnak munkát nyugdíjasként. Van, akinek kiegészítő jövedelemre van szüksége, van, aki aktív életet él és nem tudja elképzelni az életét a munkája nélkül, és olyanok is vannak, akiknek a helyét nem tudják pótolni egy adott pozícióban, ezért a munkahelyükön maradnak. Bármilyen megfontolásból is dolgozunk tovább, érdemes tisztában lennünk a nyugdíj melletti keresőtevékenységgel összefüggő szabályokkal.

A versenyszférában mindkét félnek előnyös

Összességében elmondhatjuk, hogy a munkáltatónak és a munkavállalónak is előnyös, ha nyugdíj mellett dolgozik valaki. Nyugdíjasként mentesülünk a 10% nyugdíjjáradék és a 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék fizetése alól, emellett a 3% pénzbeni egészségbiztosítási járulékot és a 1,5% munkaerő-piaci járulékot sem kell kifizetnünk, így emelkedik a nettó keresetünk. Összesen 14%-kal magasabb fizetésre számíthatunk ugyanakkora bruttó bér mellett, ami mellett ugyanúgy megkapjuk a nyugdíjunkat is.

A munkáltató számára azért kedvező nyugdíjast foglalkoztatni, mert mentesül a 19,5% szociális hozzájárulási adó és a 1,5% szakképzési hozzájárulás fizetése alól. Összesen 21%-kal kevesebbe kerül egy nyugdíjas, mint egy aktív dolgozó, így ne gondoljuk, hogy nyugdíjasként nehezebb dolgunk van, ha dolgozni szeretnénk. Fontos viszont megemlíteni, hogy ezek az engedmények csak a versenyszférában érvényesek, a közszférában vannak korlátozások.

A közszférában nem jár a nyugdíj

Ha közalkalmazottként szeretnénk dolgozni, előzetes kormányzati jóváhagyásra lesz szükségünk. Fontos viszont számításba vennünk, hogy ha betöltöttük a nyugdíjkorhatárt és mégis újra dolgozni kezdünk, a nyugdíjat emellé nem kaphatjuk meg. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy megéri-e visszamennünk dolgozni, vagy jobban járunk, ha felvesszük a nekünk járó nyugdíjat, esetleg más területen, a versenyszférában próbálunk elhelyezkedni.

Munkavállalás a nyugdíj után

Tájékozódjunk a lehetőségekről

Mielőtt munkát vállalnánk, mindenképpen nézzünk utána a lehetséges foglalkoztatási formáknak. Fontos tudnunk, hogy nyugdíjasként dolgozni nem csak munkaviszonyban lehet, hanem akár vállalkozóként is, amelyre teljesen más szabályok vonatkoznak. A harmadik lehetőség pedig, hogy egy nyugdíjas szövetkezeten keresztül vállalunk munkát, aminek szintén megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Ne vállaljuk túl magunkat

Azon is gondolkodjunk el, hogy ennyi idősen mennyit bírunk. Nem véletlenül állapították meg a nyugdíjkorhatárt; ilyenkor az ember már fáradékonyabb, nehezebben kezeli a stresszt és a munkával járó problémákat. Lehet, hogy számunkra a legelőnyösebb, ha egy részmunkaidős állást vagy otthonról végezhető távmunkát vállalunk, ami remek kiegészítése lehet a nyugdíjunknak, emellett mentálisan és fizikailag sem terhel le minket annyira, mint egy 8 órás állás.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala