Az egyik legnevesebb amerikai hetilap, a Fortune rovatvezetője, Walter Kiechel azt tanácsolja, hogy amint lehetőségünk adódik egy másik állás megszerzésére, éljünk vele. Ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy amikor valóban szükségünk lesz új állásra - például leépítés, elbocsátás miatt -, akkor is találunk hasonlóan ígéretes lehetőséget.

Kiechel azt is hozzáteszi: "Ne feledjük: számunkra az új munkaszerződés azt jelenti, hogy a továbbiakban is felelősséget vállalunk karrierünkért. Vagyis azért, hogy tudásunkat naprakészen tartjuk, gondoskodunk a megfelelő ütemben történő előléptetésért, félretegyünk nyugdíjas éveinkre, és - ami a leghihetetlenebb mind közül - hogy elégedettek legyünk állásunkkal. A munkaadónk pedig igyekezni fog ösztönző környezetet teremteni számunkra, amennyire azt a gazdasági szükséghelyzet lehetővé teszi."

Érdekes nézőpont, igaz? Gondoltunk már így önmagunkra? Bizonyára nem könnyű egyik pillanatról a másikra váltani, és meglévő munkahelyünk mellett új álláslehetőségek iránt aktívan érdeklődni, de a saját érdekünkben mindenképpen fontos.

Nézzük, mi az 6 aranyszabály, ami karrierünk fejlődését szolgálja!

1. Sose veszítsük szem elől a folyamatos fejlődést!

Olyan típusú tudást, készségeket és elismerést kell szereznünk, amilyeneket aztán könnyedén alkalmazhatunk más cégeknél, vagy amelyekkel új lehetőségekre találhatunk.

6 aranyszabály, miért keressünk állandóan állást!

2. Próbáljuk tökélyre fejleszteni az ún. átvihető készségeket!

Ezek iránt ugyanis óriási kereslet mutatkozik, hiszen gyorsan és hatékonyan ki tudjuk aknázni bármilyen vállalati környezetben.

3. Alapozzuk önéletrajzunkra karrierünk menedzselését!

Minden egyes feladat és megbízás esetén kérdezzük meg magunktól: "Hogyan segíti ez a tapasztalat a karrierlehetőségemet?" illetve "Hogyan mutat majd az önéletrajzomban?"

4. Fókusz a kapcsolatteremtésen és -ápoláson!

Tartsuk a kapcsolatot olyan befolyásos emberekkel is, akik nem a munkahelyünkön dolgoznak, és később segíthetnek munkát találni illetve továbbajánlanak minket. Ápoljuk a kapcsolatokat fejvadász cégekkel is! Hiszen ők folyamatosan keresik megbízóiknak a legjobb jelölteket, és így nem fognak elfeledkezni rólunk.

5. Igyekezzünk kitűnni a hasonló szakemberek közül!

Fontos a hitelesség és a rugalmasság is! A szakértők azt tanácsolják, hogy ne specializálódjunk túlságosan szűk területre, mert ezzel álláslehetőségeket veszíthetünk. Azonban találjuk meg azt a területet, amiben kiemelkedőek lehetünk! Így olyan lehetőségek is kinyílnak előttünk, amire először talán nem is gondoltunk volna.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Legyünk jelen a piacon!

Vagyis a fentieken túl az is nagyon hasznos, ha regisztrálunk mérvadó álláskereső portálokon! Állítsuk be a legfontosabb szűrőfeltételeket, és önbizalmunk minél magasabb szintjén - mikor még van állásunk - válogassunk a lehetőségek között.

Fontos tanácsok, építsük be az életünkbe! Nyugodtan menjünk állásinterjúra akkor is, ha egyelőre nem szeretnénk váltani! Csak nyerünk vele, ha újra és újra megmérettetünk, és tisztában vagyunk versenyképességünkkel, piaci értékünkkel. Ki tudja, talán nem is tudtunk arról, hogy még vonzóbb szakmai lehetőségek várnak ránk valahol?


Forrás: Fortune.com; Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, karrier, munkahely