Mi, nők pontosan tudjuk: a jó kommunikáció elengedhetetlen. Ám a valóságban nem mindig veszünk róla tudomást, és hihetetlen hátrányokat tud okozni a kommunikációs zavar, félreértés, elbeszélés egymás mellett. Az üzleti életben ez hatványozottan jelentkezhet, és főleg akkor, ha ellenkező nemű tárgyalópartnerek ülnek egymással szemben.

Ott van például a megosztott figyelem esete. A nőknek egyáltalán nem esik nehezére egyszerre beszélni és figyelni is. Egy férfit azonban felettébb zavar ez az üzemmód. El sem tudják képzelni, hogy belevágjanak a másik mondanivalójába, és interaktívan folytassák a beszélgetést.

Aztán az érzelmek kifejeződése, arcjáték, mimika is egészen más szerepet tölt be a nők életében: ezzel is kapcsolatot teremtünk, egymáshoz való viszonyunkat próbáljuk kifürkészni. Ám egy férfi számára az üzleti tárgyalás alkalmával egyáltalán nem tartozik oda, hogy kimutassák örömüket vagy éppen bánatukat a másik felé. Éppenséggel a mosollyal is ugyanilyen takarékosan képesek bánni.

5 tipp, hogyan kommunikáljanak a nők!

De tovább megyünk. Még a családi életükről, családjukról sem akarnak beszélgetni üzleti partnereikkel. Az egy teljesen más szelete az életüknek, és mérnöki pontossággal meghúzott vonallal határolják el mindenki más előtt. Dühítő? Dehogy! Csak meg kell tanulnunk közös nyelvet használni!

Annál is inkább, mert a meg nem értés, a konfliktusok, a viták, perpatvarok, veszekedések 99 százalékát a Sawyer Miller Group Vezetői Akadémiájának szakértői szerint is egyetlen dolog okozza: a félreértés. 

Bárdos András, aki már 25 éve dolgozik televízióban szerkesztőként és újságíróként, két és fél évtized alatt több ezer interjút készített, százfős szerkesztőségeket irányított különböző TV csatornáknál, és nézők milliói számára kellett félreérthetetlen és egyértelmű üzeneteket eljuttatnia, pontosan ismeri a félreérthető kommunikáció ismérveit is. "Létezik ez a kommunikációs technika - ecseteli -, mellyel lényegében minden körülmény között felszámolható a félreértés, amivel pontosan azt tudod elmondani, amit el akarsz mondani - fennakadás nélkül. Sőt! Nem csak létezik, hanem tanulható és tanítható."

A sokrétű tapasztalattal bíró szakértő jól működő megoldásként említi az úgynevezett smooth kommunikációt. Ennek lényege: nem akarunk se többnek, se kevesebbnek látszani, mint amik vagyunk. Ezért hisznek nekünk. Igazat mondunk, emellett nyitottak és nyíltak vagyunk.

5 tipp, hogyan sajátíthatjuk el ezt a kommunikációs technikát!

1. Értő figyelemmel fogadjuk a másik kommunikációját! Egy tárgyalásnál hallgassuk őt figyelmesen. Írásban alaposan olvassuk el közlendőjét, és minden egyes szót, részletet vegyünk figyelembe.

2. Kérdezzünk rá mindenre! Ne gondoljuk, hogy minden magától értetődő, és nekünk is így kellene hozzáállni a dolgokhoz. Kérdezzünk rá mindenre, ami nem világos. Ha nem látjuk át az alapvető összefüggéseket, háttér információkat, súlyos károkat szenvedhet a közös munka - és szakmaiságunk - is.

3. Hozzunk példákat! Minden szituációt, összefüggést akkor értelmezünk hasonlóan, ha konkrét példákat is említünk mellette. Ne csak mi alkalmazzuk, hanem partnerünket is kérjük erre. Megéri a ráfordított idő és energia! Ne feltételezzük, hogy ugyanarra gondolunk például "ütős marketingszlogen" alatt.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Írjuk fel a kérdéseket, problémákat! Erre használhatunk jegyzetfüzetet, okostelefont, számítógépet - a lényeg, hogy rögzítsük és csatoljuk vissza a másik félnek is. Szintén azért fontos, hogy ugyanazt értsük megoldandó helyzetnek, feladatnak, és ne fusson külön szálakon a megértés.

5. Küldjünk visszajelzést - legkésőbb másnap! Ha írásban röviden tájékoztatjuk partnerünket, hogyan lépünk tovább a közös témánkban, azzal két legyet üthetünk egy csapásra. Azaz látja, hogy foglalkozunk a feladattal. Másrészt, ha bármi félreértés adódna, azt rögtön korrigálni tudja.

Talán nem a leggyorsabb és legkönnyebb útvonalat látjuk most a férfiakkal való tárgyalás esetére. Tény, hogy több energiát és figyelmet kíván. Azonban nem kerülhetjük el az ilyen szituációkat, így érdemesebb megtanulni egymás nyelvét, gondolatmenetét és beállítottságát. A siker sosem egyoldalú, tenni kell érte és előbb-utóbb közös nyelven fogunk beszélni. Semmi sem lehetetlen.

Szemlézte: S. G.

Címkék: kapcslolatépítés, kommunikáció, tárgyalás, férfi, nő