5 tipp a tökéletes motivációs levélhez

A reklám, a marketing és a média területén jártas szakemberek jól tudják, az álláskeresés valójában egy intenzív reklámkampány: a motivációs levél a figyelemfelkeltésre alkalmas reklámszöveg, az önéletrajzban bemutatjuk a "főszereplőt", a személyes találkozás alkalmával pedig a legfontosabb üzeneteinket tudjuk nyomatékosítani a másikban, hogy meggyőzzük: pont ránk van szüksége! Tegyünk egy próbát ezzel a szemlélettel, lehet, hogy éppen ennek köszönhetjük majd szakmai továbblépésünket.

Tény, hogy az állásinterjúra való bejutásért keményen meg kell küzdenünk. Ma mégis inkább az a gyakoribb, hogy a jelentkezők egy formális szerepet felvéve várják, majd csak összejön az állásinterjú. Pedig így könnyen "pártában" maradhatunk hosszú időre, és hiába várjuk a legígéretesebb új állást, nem toppan be az életünkbe.

Ebben a cikkünkben tippeket adunk ahhoz, hogyan írjunk olyan motivációs levelet, amelyet nagyobb valószínűséggel el is olvas a címzett. Ehhez segítségül hívtuk a kiváló kommunikációs szakértőt, Allan Pease-t! Nézzük, milyen tanácsokat érdemes végiggondolnunk!

Ezeket a formulákat NE használjuk a motivációs levél kezdésekor, ha ki szeretnénk tűnni a több száz sablonszerű levél közül:

- "Mellékelten küldöm Önnek szíves tájékoztatásra..."

- "Hivatkozva álláshirdetésük .... pontjára..."

- "Megbeszélésünkre hivatkozva ezúton küldöm..."

- "Rendelkezésére bocsátom..."

-  "Tekintettel arra, hogy ..."

- "Szíveskedjen..."

A néhány kiragadott példa arra világít rá, hogy kerüljük az unalmas, steril szóhasználatot. El kell adnunk magunkat, ráadásul gyorsan és röviden. Az egyéni stílust itt is jobban díjazzák, kísérletezzünk vele, és találjuk meg a hozzánk leginkább illő mondatokat. Ebben segítségünkre szolgálhatnak a következő tippek is.

5 tipp a tökéletes motivációs levélhez

Ütős kezdő mondatok, ha az emlékezetes első benyomás keltése a célunk:

- "Mire a levél végére ér, a következő két dolog egyikét teszi majd: vagy felveszi a kagylót, és tárcsázza a számomat; vagy a kukába teszi a levelemet. Azon vagyok, hogy az elsőt válassza."

- "Feltételezem, Önnek sem mindegy, mennyi idejét tölti a jelentkezések átböngészésével. Ezért sablonos körmondatokkal nem terhelném. Térjünk a lényegre!"

- "Biztosan megérti, hogy nehéz pár soron keresztül átfogóan bemutatkoznom Önnek. Mégis vállalkozom rá, mert nagyon szeretném elnyerni a meghirdetett állást."

- "Van egy perce? Pont ennyit kérek, hogy bemutatkozzam Önnek."

- "Levelem célja, hogy minél előbb találkozhassunk. Ön ráér szerdán 10 órakor?"

5 tipp a tökéletes motivációs levélhezTÖBB MINT 9000 ÚJ ÁLLÁS ITT!

A fenti példamondatok után adódik a kérdés: milyen elveket kövessünk? Íme, 5 ütős tipp a motivációs levél megírásához:

1. Térjünk el a sablonoktól! Ha valakinek nincs elég rutinja a levélírásban, könnyen merev és ezáltal unalmas, sablonos mondatokból fogja összerakni motivációs levelét. Ne tegyük ezt, ha azt szeretnénk, hogy el is olvassák levelünket! Például nyugodtan kezdhetünk mondatot ,,És..."-sel is. Sőt, mindenképpen használjuk akkor, amikor valamit különösen ki szeretnénk hangsúlyozni.

2. Írjunk úgy, mintha szóban mondanánk el ugyanezt! Gondoljunk csak bele, hogy milyen szavakat, kifejezéseket használnánk az állásinterjú során - és hasonló stílusban írjuk meg a levelünket is. Hosszú, bonyolult körmondatokat biztosan nem alkalmaznánk, ahogy túlságosan távolságtartó szavakat sem, igaz? Ne féljünk személyesebb stílusban fogalmazni!

3. Használjunk rövid, tömör mondatokat és kifejezéseket! A rövid, egyszavas jelzők sokkal emlékezetesebb hatást gyakorolnak a címzettre, mint a bonyolultan körbeírt üzenet. Mondataink legyenek egyszerűek, nyíltak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Csak a legfontosabbat írjuk le - és a másik fejével is gondoljuk végig! Rövidítsük a levelünket olyan szemmel is átnézve, mintha mi kapnánk képhez - ráadásul egy zsúfolt, pörgős munkanapon. Biztosan észreveszünk ennek köszönhetően felesleges, vagy mellékes részeket, amit a címzett helyében csak átugornánk. Ne sajnáljuk ezeket kitörölni vagy lerövidíteni.

5. Nézessük át levelünket olyan személlyel, akinek kiváló a helyesírása! Ne bízzuk a véletlenre első bemutatkozásunkat, vegyük a fáradtságot, és olvastassuk át a levelünket egy ismerősünkkel. Ez segít azt is feltérképezni, hogy a jelentkezésünk egy kívülálló szemével mennyire meggyőző. Ha szükséges, fogalmazzuk át újra, és javítsuk a helyesírási, stilisztikai hibákat is.

És ez még nem minden! Ne feledjük: egy-egy meghirdetett pozícióra nagyszámú jelentkezés zúdul be a kiválasztási szakemberek levélfiókjába, és sok esélyes rivális közül is ki kell tűnnünk, hogy eljussunk a személyes találkozásig.

5 tipp a tökéletes motivációs levélhezEbben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat!

Forrás: Allan Pease: Levél-beszéd, Fiesta

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, önéletrajz, kísérőlevél, motivációs levél