Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A folyamatos megfeszített munkában nyújtott teljesítményünket jó irányba befolyásolhatják, a közbeiktatott rövidke szünetek - ezt a tényt több tudományos kutatás is bizonyította. A szünetek felvillanyozó hatása azonban nem azok hosszában rejlik, hanem sokkal inkább abban, hogy önkéntes alapon történjenek, rövidek legyenek és ne korlátozódjanak valamilyen szükséglet kielégítésére.

Nyugtató pihenés

Az 1980-as évek végén az ohioi Egészségvédelmi Intézet és az indianai Purdue Egyetem kutatói találták fel a mikroszünetek technikáját, melynek hatékonyságát több kísérletben is igazolták. Megállapították, hogy a rövid pihenők segítik az összpontosítást: például egy gépies adatrögzítő irodai munkában kevesebb hibát ejtettek azok a munkavállalók, akik tartottak rövid pauzákat, mint azok, akik nem.

Ezek a kurta pihenők alkalmat adnak arra, hogy újra egyensúlyba kerüljünk önmagunkkal, csökkentik a stresszszintünket és élvezetesebbé teszik a munkavégzést.

2013-ban a Sherbrooke Egyetem kutatói 16 sebészt vizsgáltak munka közben, hogy kiderüljön, a műtét közben 20 percenként tartott 20 másodperces szünet mennyire befolyásolja a szellemi és fizikai fáradtságukat. Az eredmény igazán figyelemre méltó, és egyben elgondolkodtató: azok az orvosok, aki tartottak rövid szüneteket operáció közben, hétszer pontosabbak voltak azoknál a kollégáiknál, mint akik nem, és a fizikai fáradtság szintje is csak a fele volt az esetükben a kontrollcsoporténál. Ezen kívül a megszokottnál kevesebb, enyhébb fájdalomról számoltak be a hátukat, nyakukat, vállukat, csuklójukat illetően.

Pályamódosítás

Az eredményesség jegyében

Habár a munkaidőbe a legtöbb munkakörben bekalkulálnak minimum egy hosszabb ebédszünetet, sokan ezt nem éljük meg kikapcsolódásként és nem is hat pozitívan a feladatvégzésünkre. Ellenben sokkal hatékonyabbak leszünk egy röpke szünet után, amit olyan dologgal töltünk, ami szórakoztat, vagy kikapcsol. Ez lehet egy kis csevegés a kollégákkal, egy kávé vagy tea elkészítése, esetleg egy vicces videó megnézése.

Nem csak szellemileg kell olykor kikapcsolnunk munka közben, az sem árt, ha néha felállunk az asztal mellől. Sajnos gyakori hibáink közé tartozik, hogy csak akkor veszünk tudomást arról, hogy ártunk magunknak, amikor már fizikai tünetek és fájdalom is jelentkezik a testünkben. Ergonómiailag is hasznunkra válik, ha bizonyos időközönként egy kicsit átmozgatjuk a tagjainkat, miközben kinézünk az ablakon, hogy mi történik odakint. Ezzel testünk és szellemünk egyaránt fel tud töltődni a következő, dolgosan végzett percekre.

Hogy ne feledkezzünk meg a mikroszüneteink megtartásáról, jó megoldás egy kancsó vizet a kezünk ügyébe készíteni és rendszeresen kortyolni belőle. Így mosdóba mindenképp el kell mennünk bizonyos időközönként, ami jó alkalom arra, hogy egy kicsit mással is foglalkozzunk, útközben váltsunk pár szót a kollégákkal, ráadásul dehidratáltakká sem válunk a munkaidő végére.

5 perc szünet mindenkinek jár - munka, pihenés, hatékonyság

A miniszünet veszélyei

A legfontosabb, hogy tartsunk mértéket a munka közbeni megállásokkal is. Semmiképp ne engedjük kicsúszni az irányításunk alól a dolgokat és ügyeljünk rá, hogy ne tartsanak túl sokáig. Beállíthatunk figyelmeztető jelzést is a telefonunkon, amikor lejár a regenerálódás ideje, ha pedig az analóg, romantikus megoldásokat kedveljük, megfordíthatunk ilyenkor egy homokórát, amelyben ha legördült az utolsó szemcse, ideje visszatérnünk a munkához.

Ha élünk ezekkel a röpke szünetekkel és betartjuk a szabályokat is, biztosak lehetünk benne, hogy olyan hatékonysággal fogunk dolgozni, mint soha azelőtt. A főnökünk pedig többé nem tesz rosszalló megjegyzést akkor sem, ha épp rajtakap minket azon, hogy munkaidőben egy macskás videó miatt húzódik pár percre mosolyra a szánk. Ugyanígy mi sem leszünk egyből gyanakvóak a kollégákkal, akik óránként egyszer felállnak és körbesétálják az asztalukat, vagy megérintik a padlót, esetleg bámulnak kifelé az ablakon. Tudni fogjuk egymásról, hogy csak az agyunkat állítjuk újra hadrendbe a következő feladat elvégzéséhez.

Szerencsére egyre több cég felismeri a fentieket és igyekszik komfortos körülményeket teremteni dolgozóinak a hosszabb-rövidebb munkaközi szüneteik eltöltésére. Ha még keressük álmaink munkahelyét, akár ez is lehet szempont pályázatunk beadása előtt: válogassunk személyes prioritásaink szerint a naponta frissülő nyitott pozíciók közül. Ha karrierváltáson gondolkodunk, jó megoldás, ha feliratkozunk hírlevélre vagy Facebook értesítést kérünk, így bármelyik mikroszünetünkben ellenőrizhetjük, megjelent-e már az elvárásainknak megfelelő állásajánlat.

 

Készítette: Profesison.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkaidő, hatékonyság, szünet, feltöltődés