A CIO karrier cikkében felhívja a figyelmet, hogy január első hete a legideálisabb arra, hogy belevessük magunkat az idei álláskeresésbe. A vállalatok első negyedéves toborzási időszaka hagyományosan már "a karácsonyi vacsora befejezése után" elkezdődik - írja a lap.

Ha már az új esztendő első napjaiban elkezdjük a felkészülést az állásinterjúkra és jelentkezési űrlapokat töltünk ki, valószínűleg többet tettünk az álomállás elnyeréséért, mint a legtöbben.

Így előzzük meg a konkurenciát a januári álláskeresési start során:

1. Határozzuk el, hogy friss gondolatokkal kezdünk

Az új év kezdetén készítsünk összegzést és előre mutató terveket. Kezdjük azzal, hogy számba vesszük, milyen eredményeink voltak tavaly, és az idén milyen célokat tűztünk ki magunknak. Ennek alapján indítsuk el új álláskeresési beállításainkat, vagy frissítsük a már meglévőeket. A CIO cikke szerint az év ezen időszaka a legalkalmasabb arra, hogy akciótervet készítsünk új álláskeresési lehetőségek bevonzásához. Gondoljuk át, mit értünk el már és ezt hogyan tudnánk a lehető legjobb fényben bemutatni leendő munkaadónknak.

5 ok, amiért az álláskeresést most kell elkezdeni

2. Fordítsunk gondot az időgazdálkodásra!

Ha tehetjük, különítsünk el minden nap egy órát, amikor csak az álláskereséssel foglalkozunk. Használjuk ezt az időt önéletrajzunk frissítésére, kutatásra, online álláskeresésre és a közösségi médián való kapcsolatépítésre! A munkavállalók által tett fogadalmak többsége január végére ködbe vész, az álláskereséshez ezért álljunk hozzá úgy, mintha edzőterembe mennénk: különítsünk el minden héten meghatározott időpontokat, amikor csak ezzel a tevékenységgel foglalkozunk.

3. Tekintsük át a jelenlegi helyzetünket!

Az idei év álláskeresését kezdjük azzal, hogy tiszta lappal indítunk. Készítsünk listát a készségeinkről és írjunk bele minden olyan tudást vagy tapasztalatot, amelyre a tavalyi év során tettünk szert. Ezt követően soroljuk fel a tanfolyamokat, továbbképzéseket, amelyeken részt vettünk, valamint a főbb projektjeinket. A listával a kezünkben nézzük át az önéletrajzunkat és találjuk meg a módját annak, hogyan kommunikáljuk eredményeinket. 

Frissített önéletrajzunkat töltsük fel a Profession.hu oldalára!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Építsünk kapcsolatokat!

Természetesen nincs szükség arra, hogy minden baráti vagy egyéb összejövetelt álláskeresésre használjunk fel, de ragadjuk meg az alkalmat, ha munkahelyi témákra terelődik a szó. Az álláskeresők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy családtagjaik vagy barátaik milyen lehetséges kontakt személyekkel állnak összeköttetésben olyan cégeknél, ahol szívesen vállalnának munkát. Győződjünk meg róla, hogy környezetünkben mindenki tud róla, hogy állást keresünk és hogy pontosan milyen típusú munkára vágyunk. 

5. Használjuk ki, hogy a HR-esek az év elején "elérhetőbbek"!

Ha most kezdünk hozzá az álláskereséshez, kevesebb konkurenciával kell számolnunk, mint az év további részében. Szakértők szerint a toborzók évnek ebben az időszakában ráadásul a különösen aktívak, a projektek többsége még nem indult be, de a nyitott pozíciókat sürgősen be kell tölteni. A kiválasztási menedzserek éppen ezért rendkívül nyitottak a megkeresésekre és telefonhívásokra.

Címkék: álláskeresés, pozíció, toborzás, önéletrajz, készségek

Szemlézte: Fogas Krisztina