Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ingyenmunka, jótékonykodás, elhivatottság – változó, kinek mi jut eszébe a társadalmi vagy önkéntes munkáról. Itthon még nincs nagy hagyománya, azonban külföldön nagy figyelmet fordítanak rá, és meg is térül mindez. Éppen ezért ez is egyfajta versenyelőnyünk lehet az állásokra való pályázatoknál: ha az önéletrajzunkban szerepel az önkéntes munka, az mindenképpen pluszt jelent a HR-esek szemében is. Pári Zsolt, HR tanácsadó még a következőkre is felhívja a figyelmünket: „A munkanélküliség hátulütője a semmirekellőség, a senkinek sem kellek érzése. De ez egy hazugság. Igenis szükség van rád! Pont egy ilyen karitatív munka révén tanulod meg újra megbecsülni magad. Itt lelsz majd rá egy olyan érzésre, hogy ismét segítettem valakin.”

Mai cikkünkben bemutatjuk a társadalmi munka olyan oldalát, amelyet nem biztos, hogy mérlegeltünk eddig, pedig érdemes időt és energiát szakítani rá a saját karrierünk szempontjából. Nézzük, melyek ezek!

1.) Szükség van ránk

Rálátást kapunk olyan dolgokra, amelyekről eddig nem is vettünk tudomást: mennyire sok ember él hazánkban, akiknek óriási segítség minden perc, amit rájuk és az ügyükre szánunk. Itt újra átélhetjük azt az érzést, hogy szükség van a munkánkra.

2.) Növeli az önbecsülésünket

Ha éppen nincs munkánk, még fontosabb a tudat: számítanak ránk és tehetünk valami hasznosat másokért. Ne hanyagoljuk el ezt a szempontot sem, mert az önbecsülésünk számára igen fontos.

3.) Építő dolgot cselekszünk

Gyakori egy idő után a munkahelyi kiégés, a frusztráció. Ennek sok oka lehet, az egyik például az, hogy nem motivál bennünket a feladat és nem tartjuk elég értékesnek, hasznosnak azt. A társadalmi munkák során éppen ezt az egyensúlyt találhatjuk meg: válasszunk olyan ügyet vagy szervezetet, akiknek a célkitűzéseit igazán a szívünkön viseljük!

  Vállaljunk önkéntes munkát!  

4.) Kipróbálhatjuk magunkat más területen is

Az önkéntes munka kapcsán beleláthatunk egészen más munkaterületekbe és élesben ki is próbálhatjuk magunkat. Lehet, hogy pénzügyesként most belekóstolhatunk az értékesítésbe vagy a marketingbe is! Vagy ha asszisztensi munkakörben dolgozunk, most kaphatunk egy önálló projektet, rendezvényszervezést, aminek a tapasztalataira már egy következő állás megpályázásakor hivatkozni tudunk.

5.) Magasabb fordulatszámon eredményesebbek vagyunk

Ez arra utal, hogy aktív állapotunkban sokkal kreatívabbak vagyunk, több pozitív ötletünk, megoldásunk lesz. Természetesen itt érvényes az is, hogy ne terheljük le magunkat irreálisan, mert a feltöltődés szintén fontos szempont mindennapi tevékenységeink sikeres ellátásához.

Érdemes ezeket átgondolni, és alkalmazni a saját szempontjaink alapján. Adunk ehhez pár tippet, hogyan lépjünk tovább:

- Keressünk olyan szervezetet, ahol szívesen tevékenykednénk, és ajánljuk fel a segítségünket!

- Érdemes havi vagy heti óraszámban megállapodni, amit biztosan rá tudunk szánni erre a munkára. Így ők is számítani tudnak ránk, és ez nagyon fontos a szervezet számára is. Gondolkozzunk az ő fejükkel is!

- Ha időközben új munkát szerzünk vagy sokasodnak a munkahelyi terheink, beszéljük át a szervezettel, hogy a változás hatására hogyan alakuljon az együttműködés, és mi az, amit be tudunk vállalni a jövőben is.

Emellett szánjuk ezekre a beállításokra néhány percet, hogy mindig első kézből értesülhessünk a legfrissebb nekünk való állásokról: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra itt, iPhone-ra itt.

De ne álljunk meg ezeknél, keressünk álláslehetőségeket személyre szabott beállításaink alapján is.

 

Forrás: Pári Zsolt: Munkát akarok! Most! c. könyve

 

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, álláshirdetés, munka, fizetés, karrier, szakma