Talán közhely, de attól még tény, hogy az új évben újraértékeljük az egész életünket, és amiben meg tudunk újulni, ahhoz lendületesen hozzá is látunk. Az esetek többségében ez az energia azonban alább hagy idővel, és a kitartásunkat alááshatja az újra felpörgő napi rutin és a teendőink közötti zakatolás, időnkénti tűzoltás. Mit tegyünk, hogy ne veszítsük szem elöl a távlati terveinket? Például kövessük a nemzetközi life coach, Paul Ch. Donders tanácsait, és alkalmazzuk a saját karrierünk fejlődése érdekében. Nézzük, mit érdemes megvizsgálni hozzá!

A karrierünk fejlődése érdekében a legfontosabb: világos jövőképpel kell rendelkeznünk. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tervezni, a következő 5 tényezőt kell meghatároznunk:

1. Képességeink

Ide értjük az összes, kizárólag ránk jellemző csomagot: vegyük sorra, miben vagyunk igazán jók, milyen az érdeklődési körünk, és így tovább. Ha nincs ebben még rutinunk, hívjuk segítségülaz ebben a cikkben összegyűjtötteket!

2. Legfontosabb értékeink

Ez a következő halmaz ismét egy kis átgondolást igényel: szedjük össze azokat az értékrendbeli tényezőket, amelyekben nem tudunk, illetve nem vagyunk hajlandók kompromisszumot kötni. Lehet, hogy az őszinteség? Vagy a pontosság? Vagy a bizalom? Éppenséggel az, hogy újat tudjunk tanulni? Gondoljuk végig, és írjunk össze legalább öt ilyen értéket, amelyek számunkra kiemelten fontosak. Ebből adódik értelemszerűen, hogy milyen jellegű munkát, munkakört nem érdemes erőltetnünk, viszont mi az, ami kifejezetten hozzánk passzol. Ehhez részletes segítséget a cikk végén még találunk!

5 dolog, ami közvetlenül hat a karrierünkre

3. Motiváló körülményeink

Gondoljuk végig, hogy milyen tényezők hatnak ránk ösztönzőleg, és melyek hatására válunk kiábrándulttá, frusztrálttá! Magas fizetés, bónusz? Céges autó? Nagyfokú önállóság és rugalmas munkaidő? Vagy éppen az, ha a munkahelyünk közel van a lakásunkhoz? Sok árnyalata lehet, vegyük sorra az igazán fontosakat.

4. Tapasztalataink

Nagyon hasznos minden tapasztalat, amely eddig bennünket ért. Sőt, a kudarcok még értékesebbek a pozitív élményeknél. Miért? Mert abból tudunk igazán tanulni, amikor olyan dolgokat tapasztaltunk meg, amelyeket önként nem vállaltunk volna be. Minden, amit a saját bőrünkön érzünk, igazi kincset érő információ. Értékeljük őket!

5. Vágyaink

Mindenkinek vannak rövid távú és távlati tervei egyaránt, így minden bizonnyal nem esik majd nehezünkre 3-3 elérendő célt megfogalmaznunk. Vegyük sorra, mit szeretnénk 1 éven belül elérni! Most pedig írjuk össze, hogy mi az, amit 5, vagy akár 10 éven belül akarunk megvalósítani!

KÖZEL KILENCEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

Ha a fenti elemzés végére értünk, már csak 3 fontos teendőnk maradt:

- Rendszerezzük az összegyűjtött kirakódarabkákat! Vagyis gondoljuk át múltbeli tapasztalatainkat, eredményeinket, a tanulságokat, a fejlődési lehetőségeinket. Így a sok építőkockából kirajzolódik előttünk a továbblépés egyértelmű útja.

- Írjuk le a feladatainkat! Gondoljuk végig az előző pontot, és írjuk le a következő lépéseinket, mi mindent kell még ahhoz tennünk, hogy a terveinket elérjük. Új állást kell szereznünk? Ehhez frissíteni kell az önéletrajzunkat? Napi szinten ott akarunk lenni az álláspiacon?Ne várjunk vele!

- Osszuk meg másokkal is terveinket!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha még keresgélünk, vagy éppen nem ismerjük ki magunkat a különböző szakmák, munkakörök között, böngésszük át a megpályázható munkalehetőségek nagy linkgyűjteményét:

vezető, menedzser, igazgató

adminisztráció, vezetőket támogató asszisztens

biztosító, bróker, banki munkatárs

egészségügyi technikus, nővér, gyógyszerész, dietetikus, terapeuta

építész, ingatlanos

értékesítő, kereskedő

termeléssel kapcsolatos munkakörök

HR-es, munkaüggyel kapcsolatos foglalkozás

programozó, informatikus, fejlesztő

IT üzemeltetés, telekommunikáció területe

ügyvéd, jogi tanácsadó

közigazgatási munkakörök

marketinges, médiás, PR-es

mérnök

mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással, halászattal kapcsolatos foglalkozások

oktatás, tudomány, kutatás területe

pénzügyes, könyvelő

raktáros, szakmunkás

fizikai munkások, segédek

fuvaros, szállítmányozó, logisztikával foglalkozó munkatárs

ügyfelekkel, szolgáltatással kapcsolatos munkakörök

üzleti folyamatokat támogató munkatárs

vendéglátós, idegenforgalommal kapcsolatos munkakörök

Hagyjuk gondolatainkat egy kicsit elkalandozni: melyik állás fogott meg először? Mi az, amit akár már holnaptól szívesen végeznénk? Találjunk legalább két olyan munkakört, amelyet szívesen és azonnal betöltenénk, és vizsgáljuk meg, milyen teendőnk van az elnyerésükkel kapcsolatban.

Ne feledjük azt sem: naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Vagy éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: karrier, munkahely, előléptetés, álláskeresés