Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A főnökünktől fizetésemelést kérni az egyik legkellemetlenebb beszélgetés, mégis meg kell tennünk, ha úgy érezzük, hogy alulértékelnek bennünket. Ha megérett bennünk az elhatározás, hogy nekivágnánk, előtte megfelelően készüljünk fel! Íme, 4 tipp, amelyekkel csak növelhetjük esélyeinket!

1.) Végezzünk kutatást a munkaerőpiacon!

Nézzük meg, hogy mennyit fizetnek a munkaerőpiacon egy hasonló pozícióban dolgozó munkavállalónak. Ha többet, az önmagában még nem jogosít fel arra, hogy fizetésemelést kérjünk. Az viszont már igen, ha összegyűjtjük mindazt, amit a munkaköri leírásunk alapján meg kell tennünk, példákat hozunk fel arra, hogy mindezeket maradéktalanul és jó minőségben teljesítettük és kiegészítjük mindazzal a többlettel, ami alapján plusz juttatásokra tartjuk jogosultnak magunkat.

Tipp: Egyes vállalatoknál a pénzügyi tárgyalások meghatározott folyamat alapján zajlanak, így mielőtt elképzeléseinkkel a főnök elé állnánk, tisztában kell lennünk azzal, hogy ki a döntéshozó és milyen folyamatok állnak a pénzügyi tervezés mögött.

Tippek fizetésemeléshez

2.) Nézzünk szét máshol, majd térjünk vissza!

Ha valóban nyomatékot szeretnénk adni követelésünknek, akkor először győződjünk meg arról, hogy máshol mennyire becsülnének meg minket. Menjünk be úgy a főnökhöz, hogy már egy konkrét állásajánlatot kaptunk egy másik cégtől. Ha valóban megbecsülnek minket, nem akarnak majd elveszíteni és megadják kérésünket. Ha nem, akkor ezen a helyen valószínűleg csak az időnket vesztegetjük.

Tipp: Fontos azonban, hogy ha az új ajánlatunkat hallva jelenlegi munkaadónk esetleg meg is adja az emelést, ne fogadjuk el, ameddig ez az emelés nem jár együtt szakmai fejlődési lehetőséggel. Ha új kihívásokat, inspiráló feladatokat nem tudnak a megemelt összeg mellé társítani, akkor inkább utasítsuk vissza és ugorjunk fejest az új lehetőségbe, amely azonos fizetéssel, de nagyobb karrierfejlődéssel jár!

3.) Tudatosítsuk magunkban, mit is jelent az „érték”!

A munkaadó nem azon keresztül méri az értékünket, hogy hány túlóránk volt havonta, hányszor kellett hétvégén is dolgoznunk vagy milyen magánéleti áldozatokat hoztunk meg annak érdekében, hogy befejezzünk egy-egy projektet. A cég szempontjából csak az elért eredmények a fontosak. Ezeket két részre oszthatjuk: számszerűsíthető eredmények (százalékos növekedés, eladott termékek száma, statisztikák, stb.), illetve a számokban nem kifejezhető eredmények (pozitív ügyfél visszajelzés, díjak, ügyfél és munkatársi lojalitás, non-profit vagy sikeres brandépítő kampányok, stb.).

Tipp: Nyilván mindenki szeretne többet keresni, de fontos, hogy őszinték legyünk magunkkal. Ha minden nap úgy megyünk be, hogy csak túl akarjuk élni a napot és a minimum szint teljesítésével lapulunk a munkahelyen, akkor kérésünk nem reális. Ugyanígy azért sem jár jutalom, ha pontosan érkezünk minden reggel, vagy ha a kötelező dolgokat időre elkészítjük. Gondolkozzunk a hozzáadott értékben, a plusz dolgokban, amelyek azt mutatják, hogy teljesítményünk és hozzáállásunk alapján többet érdemelnénk.

4.) Készüljünk fel a „nem” válaszra!

Amikor ilyen rizikós témát feszegetünk, fel kell készülnünk arra is, hogy nemet mondhatnak nekünk. Meg kell tanulnunk a visszautasítással való megküzdést, és úgy pozícionálni magunkat, hogy a negatív választ is profi módon tudjuk kezelni.

Tipp: Játsszuk le gondolatban, hogy felvetésünkre milyen ellenválaszt ad majd a főnök, és arra hogyan reagálunk majd. Legyenek kész válaszaink, mert az magabiztosságot ad! Írjuk le eredményeinket és tárgyaláskor használjuk ezt a listát! Ha határozott ellenállásba ütközünk, akkor sem távozhatunk vereséggel. Alakítsuk úgy a beszélgetést, hogy világossá váljon, mi a fejlődés útja és mit várna el tőlünk a főnök, ami után egy hasonló kérdés pozitív fogadtatásra találna. Ne féljünk feltenni a kérdéseket: Ha X eredményt elérek 3 hónap alatt, akkor reális lenne a kérésem? Miben kellene fejlődnöm ahhoz, hogy ez megvalósuljon? Mennyi időn belül lenne ez reális?

És végül: ha a sorozatos tárgyalások sem vezetnek el a várt eredményhez, vagy csak úgy érezzük, hogy megmérettetnénk magunkat a munkaerőpiacon, hogy kiderüljön, máshol vajon tehetségünket jobban díjazzák-e, akkor kérjünk a legfrissebb, nekünk való állásokról hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le az álláskereső mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt.


Készítette: Khojaste K

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: fizetésemelés, tárgyalás, juttatás, karrierfejlődés