Az Undercover Recruiter a HR-esek szemszögéből nézve szedte össze, hogy milyen a jó önéletrajz. 

Az önéletrajz az álláskeresési folyamat egyik olyan része, mely 100 százalékban a jelölttől függ. Ha megfelelő, akkor óriási esélye van annak, hogy behívnak állásinterjúra, az elrontott CV pedig jelentősen növeli annak a valószínűségét, hogy néhány másodperc alatt eldobják jelentkezésünket. 

Íme a 4 legfontosabb szempont, melyet nem hibázhatunk el:

1. Fejléc

A szakértők szerint egyetlen önéletrajz sem lehet 2-3 A4-es oldalnál több. A CV célja nem az eddigi karriertörténetünk kronologikus felsorolása, hanem hogy összegezze és bemutassa, miért vagyunk alkalmasak a meghirdetett pozícióra. Spóroljunk helyet azzal, hogy a fejlécbe írjuk személyes adatainkat és elérhetőségünket. Születési dátumunkat és családi állapotunkat azonban ne tüntessük fel. 

4 tipp, hogy az önéletrajzunk nyerő legyen!

2. Személyes célok és bemutatkozás

Az önéletrajz nem más, mint egy dokumentum, mely "eladja" készségeinket és eddigi tapasztalatainkat, éppen ezért érdemes már a fejléc alatt egy rövid, 50 szavas bemutatkozásban összefoglalni, kik vagyunk és mi a célunk, mit tudunk nyújtani és miért lennénk a legalkalmasabbak a feladatra. Egy jól eltalált bemutatkozás az egész önéletrajz sikerét megalapozhatja. 

3. Karriertörténet

Szakértők szerint az önéletrajz legfontosabb része, hiszen mindent, amit önmagunkról állítunk, a szakmai tapasztalatunk tesz hitelessé. Minden esetben a legutóbbi állásunktól haladjunk visszafelé időrendi sorrendben, de koncentráljunk azokra a munkákra, melyek kapcsolatba hozhatóak az aktuálisan megpályázott pozícióval.

Figyeljünk rá, hogy az egyes munkák részletezése ne hasonlítson egy hivatali munkaköri leírásra, hangsúlyozzuk az eredményeket és ne magát a folyamatot. Például ahelyett, hogy egy pozíción belüli felelősségi körünk részletezésekor azt írnánk, hogy "az SaaS projekt lebonyolítása", fogalmazzunk így: "az SaaS projekt határidőre és a költségvetésnek megfelelően történő sikeres lebonyolítása kiváló ügyfél visszajelzésekkel és 15 százalékos bevétel-növekedéssel." 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Végzettség

Soroljuk fel a megszerzett legmagasabb fokozatú diplomát, oklevelet, posztgraduális képzést időrendben visszafelé. Amikor azt részletezzük, hogy milyen technológiák, programok használatát sajátítottuk el a képzések során, csak az adott pozíció szempontjából legfontosabbakat soroljuk fel.

4 tipp, hogy az önéletrajzunk nyerő legyen!A Profession.hu önéletrajz-készítőjét ITT találjuk!

Az 5 legfontosabb dolog, amit meg kell tenni:

- csapatmunkánál részletezzük, hogy mi személy szerint miben járultunk hozzá a sikerhez
- általánosságok helyett szorítkozzunk konkrétumokra, pl.: "sikeres tanácsadó" helyett "a tanácsadási megkeresések 20 százalékos növekedése"
- legyünk korrektek és kerüljük a csúsztatásokat, a felvételiztetők előbb-utóbb kiderítik, ha hamis tollakkal ékeskedünk
- ha "lyukak" vannak az önéletrajzunkban, azt minden esetben magyarázzuk meg
- használjunk egyszerű és érthető nyelvezetet rövid mondatokkal

5 dolog, ami tilos:

- ne tüntessük fel a hobbinkat, ezzel csak értékes helyet veszünk el más, fontos információktól
- ne próbáljunk humorosak vagy ironikusak tűnni
- ne használjuk az "én" szót többször is az önéletrajzban
- ne ismételjük önmagunkat
- ne küldjük el az életrajzot addig, ameddig meg nem győződtünk róla, hogy egyetlen elütés vagy helyesírás hiba sincs benne

4 tipp, hogy az önéletrajzunk nyerő legyen!Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk!

4 tipp, hogy az önéletrajzunk nyerő legyen!További tippek az önéletrajz megírásához ITT!

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, önéletrajz, CV, tippek

Szemlézte: Fogas Krisztina