Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

„Kreatív munkavállalót keresünk!” – hangzik el a cégek részéről igen sok esetben, de hogy pontosan mire is gondolnak, és hogyan lehet felismerni a kreativitást az állásinterjún, arról már kevesebb szó esik. Hangával, egy reklámügynökség senior HR partnerével beszélgettünk a témáról, aki már több száz állásinterjút vezényelt le az ügynökség kreatív pozícióira.

„Minden munkavállaló álma, hogy olyan kollégái legyenek, akik motiváltak, új célokat tűznek ki maguknak, folyamatosan megújulnak és képesek a kihívásokra friss szemmel tekinteni. Ők a kreatív típusok, akik értékelik az önkifejezést, és a munkájuk a szenvedélyük. Fontos megjegyezni, hogy a „kreatív munkaerő” egy igen általános fogalom, ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan közös tulajdonságok, amelyek alapján fel lehet ismerni, ha valaki kreatív.”

Kreatív állásinterjú

Hanga Csíkszentmihályi Mihály pszichológust idézi, aki szerint a kreatív személyiségtípusokra az alábbi tulajdonságok jellemzőek:

- Energikusak és mégis összeszedettek. Képesek fókuszálni és lelkesedni, de ezeket csendes, önelemző időszakok váltják.

- Személyiségük az érett és a gyermekes kombinációja. Érzelmi éretlenségük kulcsfontosságú, mert hozzásegíti őket ahhoz, hogy újszerűen lássanak problémákat.

- Képesek elveszni egy fantáziavilágban, emiatt életmódjuk bizarrnak tűnhet, de amit létrehoznak, arra környezetük hosszú távon pozitívan reagál.

-  Nehéz behatárolni őket, mert extrovertáltak és introvertáltak is egyben.

-  Szeretnek elmerülni a művészetekben és a kultúrában, ugyanakkor nagyon alacsony az ingerküszöbük a rossz minőséggel és az ízléstelenséggel szemben.

„Nagyon fontos, hogy figyeljünk az apró jelekre, mert egy állásinterjún nincs idő arra, hogy részletes pszichológiai elemzést végezzünk. Amikor kreatív pozíciókra felvételiztetek, akkor az alábbi 4 kérdést biztosan felteszem magamban interjú után, mert ha a válasz többre is „igen”, akkor nagy valószínűséggel kreatív személyiséggel van dolgom.”

1. Jó megfigyelők?
A kreatív személyiségek ösztönösen megfigyelik a világot. Ha megnézzük a nagy művészeket, láthatjuk, hogy munkájuk lényege a világ vagy társadalom puszta megfigyelésén alapul. Észrevesznek apróságokat, látszólag lényegtelen dolgokat és viselkedési mintákat. Figyeljük meg, hogy az interjúalanynak van-e szeme a részletekre. Egyszerű ötletekből érdekes információt gyűjt, és találó megfigyeléseket tesz? Jól mutatja, hogy az illető képes új szemléletet hozni a csapatba.

2. Pontosan tudják, mikor a leghatékonyabbak?
A kreatív személyiségek egyik jellemzője, hogy az átlagtól eltérő időszakokban érzik magukat a leghatékonyabbnak. Kora hajnalban, netán késő éjszaka képesek a legjobban dolgozni? Esetleg kifejezetten délelőtt vagy késő délután? Tegyük fel a kérdést és egy kreatív ember azonnal tudni fogja, hogy mikor van a legnagyobb lendületben. Ez a fajta tudatosság arra is utal, hogy az illető tisztában van azzal, hogy ilyenkor átéli a „flow” érzését, vagyis képes teljesen kizárni a külvilágot.

3. Stílusosan öltözködnek?
Hogyan öltöztek fel az állásinterjúra? Egy kreatív szakmában dolgozó ember megjelenése is egyedi, még ha nem is extravagáns, de öltözékében megtalálhatóak olyan apró részletek, amelyek kifinomult ízlésre vallanak. Természetesen nem igaz, hogy minden divatos ember kreatív, de a kreatív személyiségek szinte mindegyikének megjelenésében megtalálható egy csipet egyéniség, amit már az állásinterjún felfedezhetünk.

4. Hogyan értékelik magukat?
Az ilyen személyiségtípusra jellemző, hogy magasabb célokat tűz ki magának, mint az átlag. Mindig többet akar elérni és gyakran önmaga legnagyobb kritikusa. Mindig keresi a fejlődési lehetőséget, de tudatában van saját erősségeinek és értékének. Ez azt is jelenti, hogy versenyképes fizetést vár el, így lehetséges, hogy nagyobb összeget kér majd, mint a többi jelölt.

Ha valóban megismerjük a pályázókat, biztosan megtaláljuk a csapatunkba leginkább illő új, kreatív munkatársakat! A Profession.hu csapata is segítségünkre lehet egy adott pozíció optimális jelöltjeinek kiválasztásábanEzzel sok időt és energiát spórolhatunk meg. Ráadásul adatbázisunkban több százezer önéletrajz is rendelkezésre áll, amely naponta kb. 400 további önéletrajzzal bővül.


Készítette: Khojaste K

 A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala