Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A gyakori fejfájás, a homályos látás, sőt, az alvási nehézségek is jelei lehetnek annak, hogy megerőltetjük a szemünket. Bár az aktuális helyzetben átmenetileg több időt töltünk az olyan, káros kék fényt kibocsátó eszközeink előtt, mint a számítógép, a laptop, a televízió és az okostelefon, bevethetjük az alábbi tippeket, hogy csökkentsük a szemkárosodás kockázatát. 

1. Használjuk ki a technika előnyeit

Manapság a legtöbb számítógépen és mobiltelefonon szabályozhatjuk a gyárilag beállított fényerőt. Amennyiben ez nem lenne elegendő, letölthetünk valamilyen fénycsökkentő alkalmazást vagy beszerezhetünk egy speciális szűrővel ellátott képernyő-fóliát is. Érdemes inkább most elővigyázatosnak lennünk és áldoznunk ezekre a megelőző lépésekre, hogy később ne a szemészeti szakrendelőbe vezessen az első utunk. 

2. Gyakoroljunk önkontrollt

Bár jelenleg a megszokottnál kevesebb kikapcsolódási és szórakozási lehetőség közül választhatunk, ráadásul azok is jellemzően a digitális térben érhetőek el, érdemes tudatosan határt szabnunk okos eszközeink használatának.

Ha a munkánk miatt egyébként is nyolc órát ülünk a képernyő előtt, pihenésképp ne a televízió elé huppanjunk le, hanem pihentessük a szemünket valamilyen egyéb tevékenységgel: például mozogjunk pár percet. De ne álljunk meg itt: számoljuk ki, egy átlagos napon hány órán át csüngünk a különböző kijelzőkön, és próbáljuk meg napról napra legalább pár perccel csökkenteni ezt az időt – ebben a legtöbb telefonon elérhető képernyőidő funkció nagy segítségünkre lesz. A pihentető alvás érdekében pedig egy órával lefekvés előtt már ne terheljük szemünket kék fénnyel: állítsuk be okostelefonunkon az általunk kívánt nyugalmi időt, így az alkalmazásaink automatikusan korlátozás alá kerülnek, vagyis a kísértés jelentősen lecsökken.

3. Távolodjunk el

Számítógép vagy laptop használata esetében legyen lehetőleg minimum ötven centiméter a képernyő és a szemünk között, a televíziótól pedig nagyobb mérete miatt érdemes ennél is messzebbre ülnünk. A távolságon kívül fontos az is, hogy úgy állítsuk be a képernyőnket, illetve az ülésmagasságunkat, hogy a tekintetünk a vízszintesnél tíz-tizenöt fokkal lejjebb essen a kijelzőre – a lefelé nézés ugyanis kevésbé terheli meg a szemünket. 

4. Pihenjünk

A szakemberek szerint érdemes legalább húsz percenként néhány másodperc szünetet tartanunk, és tekintetünket a képernyőről máshová irányítanunk.

Akár a konyháig sétálunk el, akár kinézünk az ablakon, vagy kényelmesen hátra dőlve a plafonra emeljük a pillantásunkat, szemünk hálás lesz a beiktatott pihenőért. Ha nehezünkre esik erre is odafigyelni az otthoni munkavégzés kihívásai között, telepíthetünk a számítógépünkre olyan ingyenesen elérhető alkalmazásokat is, amelyek előre megadott időközönként rövid pihenőkre hívják fel a figyelmünket, sőt, akár szemtornára is buzdítanak. (Az angol nyelvű EyeLeo program éppen erre hivatott, érdemes kipróbálnunk!)

+ 1 Az örök bónusz: egészséges, vitamindús táplálkozás

Egyes élelmiszerek bizonyítottan jó hatással vannak a látásunkra, és rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk szemünk állóképességének megőrzéséért. A zöldségek közül az A vitaminban és karotinban gazdag répát, illetve paradicsomot ajánljuk, de a szénsavmentes ásványvíz, a kurkuma, valamint a különböző gyógyteák is remek választásnak bizonyulnak, ha óvni szeretnénk a szemünk világát.

Fogadjuk meg a fenti tippeket, hogy sokáig élvezhessük a látás páratlan örömét. A képernyő előtt töltött idő minimalizálása érdekében pedig vizsgáljuk meg internetezési szokásainkat is! Ha a járvány miatti álláskeresés szegez minket a monitor elé, ide kattintsunk a hatékony segítségért, vagy válogassunk a több ezer friss állás között egyszerűen,személyes prioritásaink szerint. Maradjunk naprakészek, kérünk hírlevelet és Facebook értesítést is, ezzel is növelve esélyeinket a mielőbbi elhelyezkedésre.  

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: otthoni munka, távmunka, egészség, szemvédelem, odafigyelés