Nem számít, hogy több évtizedes tapasztalattal rendelkező menedzserről, ambiciózus pályakezdőről vagy egy karrierváltóról van szó, a legtöbbünket az állásinterjúnak már a gondolata is óriási idegességgel és szorongással tölt el. Az állásinterjúk során megtapasztalt stressz szintjét azonban tudatosan csökkenteni lehet. 

Az Undercover Recruiter szakértői cikkében arról ír, hogyan maradjunk nyugodtak és koncentráltak az állásinterjún, vagy legalábbis hogyan kerüljük el, hogy a hatalmas drukk következtében a képességeinkhez viszonyítva jóval alacsonyabb teljesítményt nyújtsunk. Szakértők szerint az állásinterjúk közbeni idegesség egyáltalán nem megalapozatlan, az interjúszituáció ugyanis rendkívül felkavaró, ráadásul az egyik legalapvetőbb érzelmünkre, a visszautasítástól való félelmünkre játszik rá.

Ezen felül az állásinterjú a lehető legtermészetellenesebb helyzet is egyben, ahol egy teljesen idegen emberrel kell beszélgetnünk egy meghatározott ideig, tudván, hogy az illető minden egyes szavunkat meg fogja ítélni és minden megmozdulásunkat elemzi majd. Az illető a nyílt "vizsgálat" után pár hét múlva telefonon vagy e-mailben értesít minket arról, hogy megfeleltünk-e. 

3 módszer, hogy ne féljünk az állásinterjún!

A fenti szituáció minden ízében kellemetlen, de bizonyos technikákkal ki lehet védeni vagy legalábbis enyhíteni lehet az állásinterjúkat övező stresszt:

1. Képzeljük el a sikeres szereplést, még az interjú előtt! 

A vizualizáció technikáját rendszeresen használják a sport világában, csakúgy, mint a színészi vagy médiavilágban. A módszer egyszerű: készítsük fel magunkat a cél elérésére úgy, hogy kristálytisztán elképzeljük annak megvalósulását. Kutatások bizonyították, hogy a mentális gyakorlás legalább olyan hatékony, mint a konkrét fizikai gyakorlás, a kettő együtt pedig felülmúlja azt, ha csak egyiket vagy másikat alkalmazzuk. 

Keressünk egy csendes, nyugodt helyet a relaxációra, majd képzeljük el az interjúszituációt. Kik fognak körülvenni? Ki lesz a kérdező? Hogyan válaszolunk egy-egy nehéz kérdésre? Hogyan nyugtatjuk le magunkat, amikor kezdünk feszültté válni? Minél élesebben el tudjuk képzelni, annál sikeresebb a technika. 

A valóságban a vizualizáció nem más, mint felkészülés: elképzeljük a kihívásokat, amelyekkel szembesülni fogunk, majd a tudatunk kreatív megoldásokat talál arra, hogy ezeken felülkerekedjünk. 

2. Használjuk a szociális hálónkat az előnyünkre!

Természetünknél fogva szociális lények vagyunk és folyamatosan figyeljünk a körülöttünk lévők reakcióit. Ez ugyanis a leghatékonyabb módja annak, hogy veszélyről és lehetőségekről értesüljünk. De hogyan hat ez az álláskeresési folyamatra? A munkavállalók 65 százaléka úgy jut el az interjúra az adott vállalathoz, hogy valaki beajánlotta. Ebből a statisztikából többek között azt szűrhetjük le, hogy a HR-es nagyobb valószínűséggel fog felvenni minket, ha valaki ,"jót áll" értünk. Önmagában a tény, hogy valaki ajánlott minket, egy szociális visszajelzés az interjúztató felé arról, hogy van, aki értékel minket. 

Ha ebből azt a következtetést vonjuk le, hogy összeköttetések nélkül óriási hátránnyal indulunk az állásinterjún a "protekciósokkal" szemben, hatalmasat tévedünk. A szociális megerősítést értékeinkről ugyanis saját magunknak is kialakíthatjuk az állásinterjú közben. Ezt kétféle képen tehetjük. Egyrészt beszéljünk arról, hogyan dolgoztunk együtt feletteseinkkel, főbb döntéshozókkal és ügyfelekkel munkánk során. Nem kell feltétlenül neveket említenünk, de jó, ha az interjúztató számára világossá válik, hogy munkatársaink és főnökeink nagyra értékelték erőfeszítéseinket. 

Másrészt, ha már eljutottunk az állásinterjúig, éljünk lehetőséggel, és adjuk át az interjúztatónak főnökünktől, mentorunktól, volt tanárunktól vagy egy önkéntes szervezet vezetőjétől való ajánlólevelet. Figyeljünk rá, hogy a név jól ismert vagy egyértelműen egy vezető személy legyen, a levél pedig részletezze képességeinket és motiváltságunkat. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Beszéljünk magunkkal pozitív, felemelő hangvételben!

Kutatók bebizonyították, hogy a legjobb módja a siker vagy bukás előrejelzésének az, ha megfigyeljük az illető önmagával folytatott "beszélgetési" stílusát, vagyis azt, hogy gondolatai negatív vagy pozitív tónusúak. Az összefüggés egyértelmű: az, hogy hogyan tekintünk körülményeinkre, befolyásolja azt, ahogyan érezzük magunkat, ez pedig végső soron kihat teljesítményünkre. 

Amikor az állásinterjúra gondolunk, hangsúlyozzuk magunk számára a lehetőséget, amit ez nyújt és tekintsünk reményekkel és örömmel a jövőre. Gondoljuk át, mennyi új lehetőséget nyújt majd következő állásunk és milyen kapuk nyílhatnak meg előttünk. Ha pályakezdők vagyunk, ne tapasztalatlanságunkat lássuk, hanem azt, hogy szakmánk titkainak elsajátítása előttünk áll és ez rengeteg boldog pillanatot és karrier sikereket tartogat számunkra.

Címkék: állásinterjú, álláskeresés, stressz, idegeskedés, tippek

Szemlézte: Fogas Krisztina