Tarján Csongor több mint 10 éve él Ausztriában, szoftverfejlesztő mérnökként dolgozik, képzettségének megfelelő pozícióban. A Budapesti Műszaki Egyetem utolsó szemeszterében kapott lehetőséget egy osztrák állásra, majd a diploma megszerzése után ugyanez a cég főállást ajánlott neki.

A heti munkaórák száma 40, rugalmas időbeosztással, heti egy nap otthoni munka engedélyezett. Elmondása szerint a túlórázás a cégnél korlátozottan lehetséges, maximum plusz két óra naponta, ezek lecsúsztathatók vagy a felét kifizeti a munkavállalónak a cég. Csongor úgy látja, hogy szakterületén 10 éves szakmai tapasztalattal reálisan megkereshető a havi nettó 2500-2800 euró, erre jön rá a 13-14. havi fizetés.

100 euróval indult külföldre, ma havi egymillió forintot keres

Nehéz kezdetek

A havi fix költségek egyik legnagyobb tétele a lakbér, amely 600-700 euró körül mozog. Aki Ausztriában vállal munkát, számolnia kell vele, hogy akár 1-2 évbe is beletelhet, mire megfelelő lakást talál magának.

Hatalmas ugyanis az ingatlanokra a kereslet és viszonylag kicsi a kínálat, az ingatlanközvetítők pedig a közvetítői díjat (províziót), a bérlővel fizettetik meg. Ennek összege tipikusan 1000-2000 euró. Nem árt, ha azt is tudjuk, hogy 2-3 havi bérleti díjnak megfelelő kauciót is felszámítanak beköltözéskor, ha pedig a lakás bútorozott, átruházási díjat kell fizetnünk, melynek összege pár ezer eurótól akár 10-20 ezer euróig is terjedhet.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A Profession.hu-n ilyen ausztriai állásokat találhatunk!

A szolgáltatások (fodrász, autószerelő stb.) ára szintén nagyon magas. "Kollégáim közül sokan csak egy évben egyszer mennek hajat vágatni" - számolt be Csongor. Bizonyos szolgáltatások, például a konditerem bérlet legalább 1 éves hűségidőhöz kötött, és a szerződés csak a fordulónap előtt bontható fel, egyébként fizetni kell a teljes következő évet is.

Némi könnyebbséget jelent ugyanakkor, hogy a családosok a gyermekek után, illetve az informatikusok a munkához kapcsolódó eszközökre (pl. számítógép, szakkönyvek stb.) jelentős összegű adót igényelhetnek vissza.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Nem németül beszélnek"

Csongor tervezi a Magyarországra való hazatérést, azoknak ugyanakkor, akik most indulnak útnak, azt tanácsolja, hogy ne 100 euróval a zsebükben vágjanak neki az ismeretlennek, mint ahogyan azt ő tette egy évtizeddel ezelőtt.

Csongor felhívta a figyelmet, hogy az idegen nyelvi környezet akár sokkhatásként is érheti a magyar munkavállalót. "A nyelv, amit beszélnek, nem német, hanem osztrák, és a dialektus régiónként erősen változik, így nem egyszer tapasztaltam, hogy Ausztria két egymástól messze eső pontjáról származó osztrák nem egészen értette egymást. Az angol nyelvet csak cégen belül lehet használni, a hétköznapi életben eléggé felejthető" - fogalmazott.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Külföldi munkavállalásról bővebben itt olvashat!

Címkék: Ausztria, külföldi munka, szoftverfejlesztő, informatikus

Összeállította: Fogas Krisztina