A Forbes magazin szerint 10 álláskeresési szokást feltétlenül felül kell vizsgálnunk, ha nem akarunk megrekedni a munkakeresési folyamatban.

Íme a 10 "jó tanács", amelyet nem érdemes követni!

1. A kijelölt úton járni

Az álláskeresők nagy része az előre kitaposott úton halad, amikor munka után kutat. Ez általában kimerül abban, hogy különböző állásportálokra feltölti az önéletrajzát, vagy online elküldi az önéletrajzát egy-egy meghirdetett pozícióra. Ezt a rendszert a Forbes szakértője "fekete lyukként" jellemzi, ugyanis a beküldött anyagok nagy része a semmibe vész, az automatizált rendszerek áldozatául esik.

Helyette küldjünk levelet közvetlenül a HR-esnek, illetve keressünk olyan már ott dolgozó szakembereket szakmai közösségi oldalakon, akik ajánlanak minket.

2. Megkérni egy a már a vállalatnál dolgozó ismerősünket, hogy vigye be az önéletrajzunkat a HR osztályra

A munkakeresésnél természetes, hogy építünk a kapcsolatrendszereinkre. Megkérni egy már a cégnél dolgozó ismerősünket arra, hogy vigye be az önéletrajzunkat a HR-menedzserhez és szóljon egy-két szót az érdekünkben azonban nem biztos, hogy a legjobb ötlet. Ha az illető jól ismeri az illetőt, az rendkívül jót tehet az esélyeinknek. Ha azonban nincs vele különösebben bizalmas kapcsolatban és odaállít kezében az önéletrajzunkkal, akkor a pályázatunk végső soron ugyanabba a fekete lyukba kerül, mint amelyet annyira el akartunk kerülni.

Gondoljuk át, ki a leghatékonyabb összekötő személy az adott HR-eshez, és lehet, hogy rá fogunk jönni, hogy egy a szakmában dolgozó közvetítő személy jobb választás, mint egy volt osztálytárs, aki éppen a cégnél dolgozik.

3. A hagyományos klisé önéletrajz használata

Kerüljük a személytelen bevett fordulatokat, amelyeket a minta önéletrajzokban találunk, például "eredmény-orientált marketing szakember". A kiválasztásnál nem gépeket, hanem kreatív és saját személyiséggel rendelkező embereket keresnek, és ennek át kell jönnie a pályázatunkon keresztül. Használjunk olyan kifejezéseket, amelyek jellemzőek ránk és legyünk eredetiek.

10 álláskeresési tanács, amelyeket meg kell szegnünk

4. Arra koncentrálni, hogy megfeleljünk a pozícióhoz felsorolt jellemzőknek

Az álláskiírás a legtöbb esetben nincs teljes összhangban azzal a munkával, amelyet valóban végezni kell. Felejtsük el a pontokba szedett követelményeknek való görcsös megfelelést és olvassunk a sorok között: "milyen problémára szeretnének megoldást találni az állás meghirdetésével?"

5. Csak meghirdetett állásokra jelentkezni

Ha zéró hatásfokkal szeretnénk pályázni, töltsük az időnk 100 százalékát azzal, hogy az interneten meghirdetett állásokra vadászunk és adatbázisokba töltögetjük fel az önéletrajzunkat. A Forbes szakértője szerint a siker érdekében osszuk időnket 3 részre: továbbra is válaszoljunk meghirdetett állásokra, keressünk meg cégeket közvetlenül attól függetlenül, hogy van-e üresedés, illetve fektessünk energiát a kapcsolatépítésbe.

6. Tudatni az ismerősökkel, hogy munkát keresünk és képzettségünkre felhívni a figyelmet

A kapcsolatépítés nem abból áll, hogy álláslehetőségekre vadászunk ismerősökkel való beszélgetés közben. Koncentráljunk arra, hogy az illető mivel foglalkozik és adjunk tanácsot, kérdezzünk és támogassuk őket. Amikor az emberek meg nem hirdetett állásokról értesülnek, akkor ez azért történik, mert az illetővel való kapcsolatra figyeltek, nem pedig a nyereségre.

6. Részletesen megadni a jelenlegi fizetési adatainkat

Nem akarunk olyan emberekkel dolgozni, akik nem bíznak bennünk. Ha a munkaadó arra kér, hogy eddigi munkahelyeinken keresett pontos összegeket tüntessük fel, az rossz jel. A múltbéli fizetés magánügy és nem képezheti a megállapodás előfeltételét.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

7. A munkaadó minden kérésére ugrani

Ne tekintsünk úgy a felvételi folyamatra, mint egy tesztre, ahol minden egyes kérésnek eleget kell tennünk és a végtelenségig rakhatják elénk az átugrani való akadályokat. Tartsuk meg az önérzetünket, mert ha egy alakítható, szervilis jelöltként mutatkozunk be, később már nehéz lesz stratégiai értékünk mellett érvelni.

9. Felhozni a fizetés kérdését

Ezt a témát az utolsó pillanatig kerülni kell és jobb, ha maga a munkaadó hozza fel, feltehetően azt követően, hogy felajánlották nekünk az állást.

10. Bármit megtenni a munka elnyeréséért

Ha csak a pénzért vállalnánk el egy munkát, mert olyan helyzetbe kerültünk, tegyük meg, de más esetben ne áldozzuk fel személyes értékeinket egy olyan munkaadóért, aki nem becsül meg minket.

Megjátszani magunkat egy állás elnyeréséért hosszú távon a legrosszabb stratégia. Minél hamarabb mondunk nemet egy nem megfelelő ajánlatra, annál hamarabb jön el az a munka, amit teljes szívvel tudunk végezni.

10 álláskeresési tanács, amelyeket meg kell szegnünk

Címkék: álláskeresés, önéletrajz, resumé, HR, kísérőlevél, pályázat

Szemlézte: Fogas Krisztina