Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az 5 legnagyobb munkaadóból a SPAR kivételével mind csökkentette alkalmazottai számát az elmúlt évben, összesen 2500 fővel - derült ki a Bisnode csoporthoz tartozó, Dun & Bradstreet nemzetközi cégminősítő közreműködésével minden év júliusában, a Figyelő hetilapban megjelenő listából, amelyben az árbevétel szerinti 100 legnagyobb Magyarországon működő vállalatot mutatják be.

Nagy munkahelyteremtő a 100-as listában a tavalyi évhez hasonlóan a - közelmúltban Pécsett is telephelyet nyitó - Jabil Circuit amerikai elektronikai gyártó cég volt, amely 2010-ről 2011-re 46 százalékkal, több mint 2500 fővel növelte alkalmazottai létszámát. A cég alkalmazottai számának növelését többek között egy 23 millió eurós államilag is támogatott beruházás tette lehetővé.

A top 100-as listában már megállni látszik a nagy leépítési hullám. Az átlagos statisztikai létszám a MOL-nál csökkent a legjobban, több mint 1700 fővel, de ez csupán a cég alkalmazottaink 5 százaléka. A GE, a Nokia, a MÁV és a Rail Cargo is közel 500-500 fővel kevesebb alkalmazottat foglalkoztatott 2011-ben, mint 2010-ben, és mint tudjuk, van olyan cég is ezek között, ahol a leépítési folyamat nem állt meg. 2009-ről 2010-re az ALCOA-KÖFÉM Kft. még 42 százalékkal (több mint 1000 fővel) csökkentette alkalmazottai számát, 2011-re azonban már 6 százalékos létszámemelkedés volt a cégnél.

A legnagyobb cégek

A 100 legnagyobb vállalat összesített listáját idén is a MOL vezeti, és az első 10 helyen a tavalyi rangsorhoz képest csak kisebb átrendeződések történtek. Az élmezőnyben helyet kapott még az AUDI, a GE, az E.ON, a Samsung, a Nokia, a Philips, az MVM, a Tesco és a Magyar Telekom. 2011-ben a TOP 100 cég összes árbevétele 10 százalék felett növekedett, ami jelentősen meghaladja a GDP-növekedést.

 Ezek Magyarország legnagyobb munkaadói
Forrás: Dun & Bradstreet

A százas lista első 10 helyezettét vizsgálva csak egyetlen cég, az orosz gázt Magyarországra szállító Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. esett ki. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. pedig bekerült az élmezőnybe, mivel tavalyi 13. helyét 16 százalékos árbevétel-növeléssel idén a nyolcadik helyre tornászta fel.