Kelet-Közép-Európa elsősorban az alacsony bérek és a képzett munkaerő miatt vonzó, a legnagyobb kihívást a bizonytalan jogi háttér és az oktatási rendszer jelentik - derül ki egy felméréséből.

A régió az utóbbi években az autógyártás fellegvárává nőtte ki magát, ezért a Deloitte 8 autógyártó és 72 iparági beszállító döntéshozóinak megkérdezésével elkészítette az Automotive című felmérést a régió hat országának - Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia - autóiparáról.

Szinte az összes válaszadó (97 százalék) elégedett a helyi adottságokkal, ezért a következő öt évben nem számítanak a cég kiköltözésére. Az elégedettséget és a bizalmat támasztja alá, hogy a cégvezetők háromnegyede számol a gyártási kapacitás növekedésével.

A vezetők a versenyképesség megőrzése érdekében a következő öt évben a munkaerő képzésére és termékfejlesztésre, termékbővítésre kívánnak kiemelt figyelmet fordítani.

Vonzó Magyarország az autógyártóknak

Íme az autóipari állások!

- Autóipari állásokat találhatunk középfokú végzettséggel is.

- A Magyarországon működő autógyárak munkalehetőségei: az Audi Motor Hungaria Kft., a Magyar Suzuki Zrt., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. is keres jól képzett szakembereket.

- Az autóipari beszállítók állásait itt találjuk.

- A diplomásoknak ilyen munkalehetőségeket kínálnak, a közlekedésmérnök állásokat itt találjuk.

- Autószerelők/karosszérialakatosok, CNC-forgácsolók, gépszerelők, hegesztők és lakatosok is el tudnak helyezkedni.

- A szakképzettség nélküli autóipari munkákat itt böngészhetjük. Részletek >>>

- A legtöbb állás teljes munkaidős, ám 4 és 6 órás pozíciók is vannak.

- Vezetők és gyakornokok is találhatnak kedvükre való állást.

- A legtöbb munkánál követelmény az angol nyelv ismerete.

- Budapesten kínálják a legtöbb állást, de Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Pest, illetve Fejér megyében is sok munkalehetőség van.

- Külföldi munkát is találhatunk. 

- Az összes autóipari állást itt böngészhetjük!

Lengyelország a legvonzóbb célpont a felmérés válaszadói szerint. Bulgária, Magyarország és Románia a válaszadók szerint a többi országnál tudatosabban reagál az új technológiai megoldások bevezetésére.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A lokális tényezők közül a kiszámíthatatlan törvénykezési háttér, a közlekedési infrastruktúra és a logisztika hiányosságai, valamint az oktatási rendszer elmaradottsága jelentik a legnagyobb problémát a versenyképességre nézve az autóipari döntéshozók szerint. Ez utóbbival szoros összefüggésben a válaszadók 33 százalékának okoz nehézséget a megfelelően képzett munkaerő felkutatása.

Magyarországon és Szlovákiában az állami iskolákkal való együttműködés került a figyelem középpontjába, míg Bulgáriában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában inkább céges továbbképzésekre és saját kézben lévő akadémiák alapítására fordítanak forrásokat.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, álláskeresés, állásajánlat, autóipar, gyártó cég