Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hosszú heteken, hónapokon át tanultunk bele új valóságunkba, amikor kitört a járvány: kialakítottuk a távoli munkavégzés melletti rutinjainkat, belejöttünk a videós megbeszélésekbe, netán még új hobbikat is találtunk a munkába járás miatt felszabadult időnk eltöltésére. Most, amikor visszatérhetnénk a normális, vagy ahogy mostanában emlegetjük, „új normális” munkakörnyezetünkbe, egyre kevesebben vágyunk az iroda falai közé. Vajon hogyan alakul az irodák jövője?

Megyünk vagy maradunk?

A tavalyi év sikeres átállása után sok olyan bejelentés látott napvilágot, amely szerint nagyvállalatok sora engedi majd munkavállalóinak a hosszú távú otthoni munkavégzést – az olyan ígéretek sem voltak ritkák, amelyben örök home office-t ígértek a dolgozóknak. Mára azért alakultak a jövőről alkotott elképzelések, és sok nagyvállalat szeretné visszacsábítani a munkavállalókat az irodába: gyakori megoldás, hogy heti 2-3 nap választható a home office, a fennmaradó időben pedig be kell járni. A Wall Street Journal információi szerint a JPMorgan Chase csapatai együtt kiválaszthatnak otthoni munkavégzésre szánt napokat, de ezek nem eshetnek hétfőre vagy péntekre. A Salesforce.com újranyitott irodájában a csütörtöki napok a legnépszerűbbek a bejáró kollégák körében: náluk a tárgyalótermek és a közös terek ilyenkor annyira telítettek, hogy az irodai tér újratervezését fontolgatják.

Az Accenture 9000 amerikai munkavállalót kérdezett meg arról, milyen munkavégzést tartanának ideálisnak: a válaszadók 83%-a a hibrid munkavégzés mellett tette le a voksát – azaz nem zárkóznak el a bejárástól, de kiszámítható és gyakori távoli munkavégzésre vágynak.

A cégek eközben még kísérleteznek a bejárás különböző verzióival: több nemzetközi nagyvállalat tervezi Európában is őszre a visszatérést, míg az USA-ban a Labor Day, azaz a helyi munka ünnepe jelenti majd a vízválasztót. Sok helyütt megmaradtak a távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó szabályok, ugyanakkor számítanak arra, hogy a munkatársak egyre több és több napra járnak majd be újra az irodába.

A táblázatoknak mindegy, hol dolgoznak velük

Az egyik legnagyobb könyvvizsgáló, a PricewaterhouseCoopers vezetői a bejárást szorgalmazzák. Ők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az otthonról dolgozók afféle másodrendű állampolgárként, a bejáróktól lemaradva tudják csak végezni a munkájukat – úgy gondolják, a különbség az elért eredményekben és a fizetésben is látszódhat majd. Ugyanakkor -szintén a Wall Street Journal értesülései szerint- egyre több toborzó és HR-es tapasztalja, hogy az állásokra újonnan jelentkezők a fizetés mellett már arra is kíváncsiak: milyen gyakran kell bejárni a munkahelyre? A koronavírus-járvány teremtette helyzet egy évek óta érlelődő kérdést állított reflektorfénybe: ha bárhonnan el tudom végezni a munkámat, miért kell hozzá bejárnom egy irodába?

A rugalmas munkavégzés számtalan előnnyel jár, amelyeket most próbálhattunk ki először tömegesen: ugyan eddig is előfordult, hogy egy-egy csapattag családi okokból gyakrabban dolgozott otthonról, az elmúlt másfél évben a nagyvállalati és irodai dolgozók nagy része élesben tesztelhette a home office-t. A rugalmas(abb) beosztásnak és a közlekedéssel töltött idő felszabadulásának köszönhetően több időt fordíthattunk a gyermekeinkre, idős szüleink ápolására, háziállatainkra, sokan dolgoztak fizikailag távolabbról, agglomerációba vagy vidékre költözve, kényelmesebb vagy tágasabb körülmények közül.

A csapatmunka szempontjából persze elvitathatatlan a bejárás szerepe. Vannak olyan tevékenységek, amelyek nem egy az egyben átültethetők online munkavégzésre: a kutatás-fejlesztésben vagy éppen a kreatív területeken dolgozók visszajelzései szerint az ötletelés máig a közös térben működik a leginkább. Ahogy sokak szerint a csapatkohézió is: az, hogy legyen élő, napi kapcsolatunk a kollégáinkkal, hogy legyen viszonyulásunk egymáshoz.

Kint is, bent is

Gyakran visszatérő kérdés az otthonról és az irodából dolgozók összehangolása is: hogyan lesz látható és hallható mindenki egy olyan megbeszélésen, ahol a csapat fele egy tárgyalóban ül, a csapat másik fele pedig otthonról csatlakozik videóhívásban? Hogyan lesz megosztható minden résztvevő között egy prezentáció? A jövő válaszait még csak most dolgozzuk ki közösen, az viszont biztos, hogy az új típusú közös munkavégzésnek megfelelően új protokollok és szabályok alakulnak ki. A munka új világában a rugalmasság és az odafigyelés belépő szint lesz a hatékony munkavégzéshez.

Ha járványhelyzet rádöbbentett bennünket, hogy nem vagyunk a helyünkön, itt az ideje a változásnak! Találjuk meg új munkahelyünket: töltsük fel a frissített önéletrajzunkat ide, válogassunk újult erővel, személyre szabottan az álláslehetőségek között! Kérjünk  hírlevelet és Facebook értesítést is, hogy naprakészek maradjunk!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala