Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A változás az egyetlen állandó – ez akár napjaink mottója is lehetne, különösen a munka frontján. Új technológiák jönnek, régi gyakorlatok mennek, ahogy kicserélődnek a vezetők, a kollégák is, vagy épp részlegek, esetleg munkakörök olvadnak össze, de az is előfordul, hogy a komplett iroda költözik új környezetbe. A változás mindig bizonytalansággal, ismeretlen helyzetekkel jár, amihez nem könnyű alkalmazkodni, az azonban rajtunk áll, mit is hozunk ki egy-egy nem várt fordulatból.

Ne szólj szám, nem fáj fejem

Amikor az életünk bármelyik területén változás van kilátásban, akaratlanul is elfognak minket a rossz érzések. Egy céges átszervezés vagy egy sikertelen pályázat hírére sokan azonnal munkahelyük elvesztését látják maguk előtt, és elfogja őket a pánik. A reakciók egészen széles skálán mozoghatnak: a szótlanság, a sírás, a heves dühkitörés, vagy épp a vezetőség parttalan kritizálása is előfordulhat, vérmérséklet szerint. Annyi azonban bizonyos, hogy a megfelelő információk hiányában, a lehetőségek mérlegelése nélkül minden ilyen megnyilvánulás elhamarkodott, és bizony komoly fejfájásra is okot adhat, amikor kitisztul az ég a hirtelen érkezett zivatar után. Menjünk tehát a dolgok elébe! Bárhogy is szoktunk reagálni egy újdonságokat hozó szituációban, írjuk felül ezt a tudattalan mechanizmusunkat. Őrizzük meg a hidegvérünket, és mielőtt kommentálnánk az eseményeket, számoljunk el tízig, vagy akár tovább is. Ne vegyünk részt a munkatársakkal közös óbégatásban, és ne formáljunk véleményt, csak azért, mert a többiek is ezt teszik. Így később sem kell majd magyarázkodnunk, és azt a negatív spirált is elkerüljük, ami korábban a kétségbeesésbe rántott le minket.

Változás? Éljünk vele! - munka, munkahely, lehetőség

Az önvizsgálat ideje

A változás remek tükör, megmutatja ugyanis, mennyire vagyunk rugalmasak, talpraesettek, proaktívak, és mennyire bízunk önmagunkban. Minél inkább ismerjük viszonyulásunkat a váratlan helyzetekhez, annál többet megtudunk magunkról, és arról is, hogyan kezelhetjük a saját kétségeinket vagy épp hirtelen feltámadó majd leapadó lelkesedésünket. Lássunk tisztán: vágyjuk az újdonságokat, vagy rettegünk mindentől, amit nem ismerünk? A válasz adja meg azt az alapattitűdöt, ami személyes kiindulópontunk lehet. Ezután érdemes visszanéznünk, és listáznunk, milyen munkahelyi változásokat tapasztaltunk meg eddigi karrierünk során, milyen kihívásokkal, vagy épp előnyökkel járt számunkra ez a helyzet, hogyan éreztük magunkat, és mit csinálhatnánk másképp, hogy elégedettebben és nyugodtabban lépjünk az ismeretlenbe. Az aktuális szituációt is ajánlott górcső alá vennünk: mitől félünk a leginkább, mit veszíthetünk, és mit nyerhetünk a változásokkal, illetve mit kell tennünk ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az átalakulásból. Ha képesek vagyunk objektíven tekinteni az éppen zajló folyamatokra, anélkül, hogy korábbi rossz élményeink, érzéseink más irányba vinnének bennünket, a végeredmény is sokkal pozitívabb lesz a megszokottnál. Amennyiben úgy érezzük, bátran kérjünk támogató segítséget, tanácsot egy sokat látott kollégánktól, jó barátunktól vagy egy szakembertől.

A kommunikáció ereje

A bizonytalanságunk forrása gyakran az a tény, hogy nem tudunk eleget arról, mi és miért is zajlik körülöttünk. Oszlassuk el a személyes vagy a munkatársaink körében terjedő rémképeket, gyűjtsük össze kérdéseinket, és tegyük fel azokat felettesünknek. Legyünk nyitottak, segítőkészek és őszintén kíváncsiak, de semmiképp se zúdítsuk aggodalmainkat a vezetőre, tartsuk tiszteletben, hogy számára sem feltétlenül könnyű megoldani a helyzetet. Természetesen konstruktív javaslatainkat is megfogalmazhatjuk, lehetséges ugyanis, hogy bizonyos napi folyamatokra, feladatokra, programokra nekünk van tényleges rálátásunk. Kifogások helyett érveljünk, indulatok nélkül jussunk kompromisszumra, és ami elengedhetetlen: őrizzük meg a bizalmunkat. Ha ezt valamiért meginogni érezzük, vagy nem tudunk megbékélni az új viszonyokkal, ajánlott mélyebbre ásnunk, és megvizsgálnunk, mi is a valódi oka ellenállásunknak.

Vegyük végig a fenti lépéseket, és helyezzük új alapokra a változásmenedzsment-készségünket! Ha képesek vagyunk kinézni a komfortzónánkból, akár olyan lehetőségekre is bukkanhatunk, amelyek karrierünknek is új lendületet adhatnak. Amennyiben azonban értékrendünkkel, céljainkkal ellentétes változásokat élünk meg, ne riadjunk vissza a munkahelyváltástól sem. Válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le a ténylegesen nekünk való munkákról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, változás, kihívás, lehetőség