Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár az álláshirdetések ritkán árulkodnak diszkriminációról, az állásinterjún már kaphatunk gyanús kérdéseket, azt azonban nem mindig könnyű eldönteni, hogy ez csupán az interjúztató hibája, avagy a cég által képviselt értékrend visszatükröződése. Miklós Melinda, a Nyitottak vagyunk nonprofit kezdeményezés ügyvezetője beavatott bennünket, mit jelent a nyitottságot magáénak valló munkahelyen dolgozni, és hogyan találhatunk rá az ilyen cégekre.

Az értékes sokszínűség

A Nyitottak vagyunk és a Genius közös kutatásából kiderült, hogy minden második munkavállaló tapasztalt már meg diszkriminációt a munkahelyén, ha nem is személyesen, de szem- vagy fültanúja volt hátrányos megkülönböztetésnek. „Talán nem meglepő egy másik szembetűnő adat is: a jövő munkavállalói, akik jelenleg még felsőoktatásban tanulnak, de hamarosan kilépnek a munkaerőpiacra, a munkahelyválasztásnál kiemelten fontosnak tartják a cég nyitottságát. Ha a legfiatalabb generáció tagjai két lehetőség közül választhatnak, 83 százalékuk arra mondana igent, ahol tudja, hogy kizárólag a teljesítménye alapján ítélik meg őt” – részletezi Miklós Melinda.

Válasszunk jól munkahelyet! - álláskeresés, munka, nyitottság

A nyitottság tehát egyértelmű versenyelőny a cégek számára. „Ezt egyre többen ismerik fel, és tesznek is érte. A nemzetközi piacon működő munkaadóknál a nyitottság már nem is kérdés, de sok magyarországi kis- és középvállalat életében is kiemelt értéket képvisel a diszkriminációmentesség. A célok és megtett lépések palettája is egyre bővül: sokan a nők és férfiak egyenlő lehetőségeit, illetve esélyeit tekintik a legfontosabbnak, amely területen ugyan még bőven akad tennivaló, de igazán bíztató folyamatok indultak el. Hasonlóan hangsúlyossá kezd válni a megváltozott munkaképességűek és az LMBTQ emberek foglalkoztatása, valamint a roma munkavállalók elhelyezkedésének segítése. Nem véletlen, hogy pénzügyileg is jobban teljesítenek a nyitott cégek, mivel jobban értik a piacukat, amellett, hogy a sokszínűség légköre igazán motiválóan hat az ott dolgozókra, akik azáltal, hogy önmaguk lehetnek, sokkal boldogabbak, és ezt az innovatív ötletek is igazolják” – osztja meg a vezető.

Járjunk utána!

Érdemes már azelőtt tájékozódnunk az adott cégről, mielőtt beadnánk a pályázatunkat, de legkésőbb az állásinterjú előtt tegyük ezt meg, hogy legyen módunk a számunkra esetleg kérdéses pontokat személyesen tisztázni. „Jelenleg nagyjából negyvenhatezer munkavállaló hiányzik csak a versenyszférából, vagyis a munkaadók komolyan versengnek a legjobb szakemberekért. Éljünk a piaci helyzet adta választási lehetőségünkkel! Nézzünk be a kulisszák mögé, mi rejlik a modern iroda, a rugalmas munkaidő és a gyümölcsnapok mögött” – tanácsolja interjúalanyunk.

Melinda szerint általában jól látható, ha egy cég viselkedésében, kultúrájában benne van a nyitottság. Bár még ritka, de olykor az álláshirdetésben is hangot adnak ennek az értéknek, kiemelve, hogy sem életkor, sem bőrszín, sem pedig nem, etnikai hovatartozás, szexuális beállítottság, vagy egészségi állapot alapján nem diszkriminálnak egyetlen munkavállalót sem, a kiválasztás és az előrelépés kizárólag a tudáson, tapasztalaton és a képességeken múlik. „Az adott vállalatról szóló hírek, a társadalmi felelősségvállalás, esetleges programok, illetve a közösségi oldalakon olvasható információk mind árulkodóak. Mi többször kapunk olyan visszajelzést cégektől, hogy azért döntöttek mellettük egyes munkavállalók, mert látták őket egy Nyitottak vagyunk kampányhoz csatlakozva, a dolgozók ugyanis őszintén büszkék arra, ha munkaadójuk ilyen ügyeket támogat.”

Árulkodó részletek, vagy mégsem?

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvényt a munkáltatóknak már a munkaviszony megkezdése előtt is be kell tartaniuk, éppen ezért védett tulajdonsága miatt egyetlen pályázót sem zárhatnak ki a kiválasztás folyamatából. „Véleményem szerint nagyon ritka, hogy egy álláshirdetés közvetlen diszkriminációt tartalmazzon, sokkal inkább jellemző, hogy a nem megfelelő megfogalmazás miatt nem az álláskeresők széles rétegét szólítja meg. Bizonyos szavak ugyanis inkább a női, míg bizonyosak inkább a férfi jelentkezőket mozgósítják, ez azonban általában egyáltalán nem tudatos a hirdetők részéről. Arról is gyakran megfeledkeznek, hogy ha nem tüntetik fel a munkavégzés pontos helyét, azzal kvalifikált és motivált kerekes székes jelentkezőktől is elesnek, számukra ugyanis az akadálymentes megközelíthetőség a legfőbb szempont” – fejti ki a szakember.

Az állásinterjún olykor elhangoznak a munkakör szempontjából nem releváns kérdések, amelyek például a vallásra, politikai meggyőződésre, családi állapotra irányulnak. „Azt javaslom, hogy kiindulásképp mindenképp a jó szándékot feltételezzük a velünk szemben ülőről, ez ugyanis sok helyzetben segít. Ennek ellenére persze gyorsan kiderülhet, hogy nem szeretnénk egy olyan cégnél dolgozni, ahol ezek a kérdések központi szerepet játszanak, viszont az is előfordulhat, hogy maga a vállalat teljesen megfelel az értékrendünknek, csupán a kérdező hibázott. Ne felejtsük el, hogy az állásinterjú olyan, mint egy randi, vagyis mindig kétoldalú, és ha jól szeretnénk együttműködni leendő munkaadónkkal, akkor azt az ismerkedésnél kell elkezdenünk. Ha nem odaillő kérdést kapunk, maradjunk higgadtak, de álljunk ki önmagunkért” – javasolja Melinda. 

Gondoljuk át a fentieket, és az álláskeresés során bátran mérlegeljünk, milyen közegben tudnánk igazán önmagunk lenni. Tartsuk szem előtt: a döntés a mi kezünkben van, akkor is, ha jelenlegi munkahelyünkön bármilyen szempontból hátrányos megkülönböztetést tapasztalunk. Figyeljünk a legfrissebb álláslehetőségekre, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet, Facebook értesítést, és mindig tájékozódjunk leendő munkaadónkról!

 

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, munkahely, teljesítmény, nyitottság