Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A költözés vagy munkahelyváltás egy városon vagy országon belül isÚjrakezdés külföldön II.: a siker valódi titkai komoly kihívást jelenthet, a képlet pedig még összetettebb, ha ennél – szó szerint – nagyobb lépésre szánjunk el magunkat. Megtalálni a megfelelő állást magunknak, óvodát, iskolát a gyerekeknek, és a leendő otthont a családnak, majd lemenedzselni a történet logisztikai részét egyáltalán nem könnyű, de a lényeg még csak ezután következik. Hogy mi mindenre kell számítanunk idegenben, és hogyan vehetjük eredményesen az akadályokat, arról Hadas-Hajdu Helga karrier coachot kérdeztük, aki több mint egy éve Németországban él családjával.

Az információ, mint aduász

Hadas-Hajdu Helga szerint az első és legfontosabb teendőnk, még mielőtt belevágunk a kinti életbe, hogy tájékozódjunk a letelepedés hivatalos útjáról a célországban. „Érdemes a hivatalos felületekről és kint élő magyaroktól is begyűjtenünk minden lényeges információt, hogy a szükséges adminisztratív feladatok ne érjenek váratlanul bennünket. Minél távolabbi országba váltunk, annál inkább javasolt olyan szakember segítségét kérnünk, aki a letelepedéssel kapcsolatos ügyintézésben biztos támpontunk lehet, legyen szó az önkormányzati vagy adóhivatali bejelentésről, a családi pótlék kérvényezéséről vagy az egészségbiztosításról. Természetesen Magyarországon mindenhonnan ki kell jelentkeznünk, ha EU-s országba költözünk, erről se feledkezzünk el.

A körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy meglepetések érnek bennünket, és például a családi pótlék nem érkezik meg időben a számlánkra – ilyenkor bizony nekünk kell utánajárnunk az elakadásnak, és aktívan tennünk azért, hogy megkaphassuk, ami jár nekünk. „Fontos azzal is tisztában lennünk, hogy mi a munkavállalás feltétele, folyamata az adott országban. Németországban a munkaszerződéshez bejelentett lakcímre van szükség, ha tehát még otthonról igyekszünk elnyerni egy állást, számolnunk kell azzal, hogy ténylegesen csak akkor lesz a miénk, ha már a kinti lakcímet is fel tudjuk mutatni a leendő munkáltató felé” – figyelmeztet interjúalanyunk.

Amin a karrierünk múlhat

Ha hosszabb ideje ízlelgetjük a külföldi munkavállalás gondolatát, vagy a jövőbeni terveink között szerepel ez a lehetőség is, a szakember szerint a nyelvtanulás legyen számunkra a legfőbb prioritás! „A nyelvtudást jellemzően elvárják a külföldi országokban, különösen akkor, ha több évre, évtizedre tervezzük a letelepedést. Amennyiben olyan szakmába érkezünk, ahol magas a munkaerőhiány, valószínűleg csekélyebb idegennyelv ismerettel is tárt karokkal fogadnak majd bennünket, ha viszont  vezetőként szeretnénk elhelyezkedni, vagy olyan munkakörre pályázunk, amiért egyébként is fokozott a verseny, az emelt szintű nyelvtudás a bekerülés feltétele lehet” – hangsúlyozza a coach.

Újrakezdés külföldön II.: a siker valódi titkai - munka, karrier, külföld

Helga tapasztalata szerint a munkahelyi sikerek nagyban múlnak azon is, hogy mennyire gyorsan vagyunk képesek beilleszkedni az új környezetbe, szabályrendszerbe, szokásokba – beleértve az eltérő kulturális adottságokat, gondolkodásmódot, valamint az adott szervezetre jellemző működést. „Amire nehéz felkészülni, mégis tudnunk kell kezelni, ha külföldiként esetlegesen ignorálnak bennünket a kollégáink, aminek a nyelvtudás hiánya szintén táptalaja lehet, ahogy az is, ha épp egy nem túl befogadó közegbe kerülünk. Egy ilyen helyzetben nem ritkán még az extrovertáltak is bezárkóznak, azonban ez a legrosszabb stratégia. Ehelyett próbáljunk meg más platformokon kapcsolódni, beszélgetni a helyiekkel, például fesztiválokon, egyéb szabadidős programokon, és bátran kérjünk segítséget, tanácsot tőlük a beilleszkedéshez. Ha mi nyitottan közelítünk feléjük, hasonló reakciókra számíthatunk.

Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, a reziliencia, vagyis a változáshoz való rugalmas alkalmazkodóképesség a külföldi álmok megvalósításának nélkülözhetetlen alapja: ezen múlik, hogyan is vesszük az akadályokat, ezért érdemes lehet edzenünk ezt a kompetenciánkat, akár szakember segítségével is. „Azt sem szabad elfelejteni, hogy ahogy hazánkban nincs két egyforma város, úgy igaz ez Németországban, Angliában vagy Amerikában is. Ha tehát úgy érezzük, hogy egy adott régióban erőfeszítéseink ellenére sem találjuk a helyünket, nem kell feladnunk az új életünket, inkább a megfelelő helyszínt kell megtalálnunk az országon belül. A már kint élő honfitársaktól és a helyi lakosoktól ebben a kérdésben is értékes információkhoz juthatunk, melyik vidéken, mennyire befogadóak, segítőkészek a helyiek– osztja meg interjúalanyunk.

Hagyjuk otthon az elvárásokat

Akár a hétköznapokról, akár a munkánkról van szó, próbáljuk meg kizárni a fejünkből a különféle sztereotípiákat és az azokból táplálkozó elvárásokat. „Németországban is bőven akad példa a precizitás és pontosság ellenkezőjére, ahogy az óvoda- vagy iskolarendszer is másképp működik, mint azt otthon megszokhattuk. Érdemes nyitottan állnunk a különféle élethelyzetekhez, ahelyett, hogy folyton azzal vetnénk össze azokat, amit korábban Magyarországon tapasztaltunk. Persze ez egyáltalán nem könnyű, mivel a távolság sok mindent megszépít, még akkor is, ha azért költöztünk ki, mert elégedetlenek voltunk az otthoni lehetőségekkel, jövőképpel” – emel ki egy lényeges pontot Helga.

Pályamódosítás

A honvágy előbb, vagy utóbb, de valamilyen mértékben szinte mindenkinél jelentkezik, és kétségtelenül a jó dolgok hiányát éljük meg odakint, mint a család, a barátok, az ismerős lakhely. „A honvágyra nehéz felkészülni, és az is teljesen egyedi, ki hogyan tudja kezelni, a legsúlyosabb esetben ugyanis akár betegséggé is fajulhat. Általában azoknál kapcsol be későn ez az érzés, akiknek kevés a kapcsolódásuk otthon, vagy egy nagy csalódás miatt határozták el magukat a váltás mellett. Nekik többnyire a beilleszkedés is sokkal könnyebb, vagyis hamarabb tudnak gyökeret verni az új helyen, mint a folyton hazavágyók” – tudjuk meg a szakembertől.

Persze a honvágy akár szakmai szinten is jelentkezhet, ugyanis, ha szinte anyanyelvi szinten beszéljük is az ország nyelvét, még akkor sem biztos, hogy kinyílnak azok a kapuk előttünk, amelyeken otthon már beléphettünk. „A Németországban kint élő magyarokkal beszélgetve egyértelműen kiderült, hogy akik tíz-húsz évvel ezelőtt érkezetek ki, azoknak egyrészt könnyebb dolguk volt a beilleszkedést tekintve, másrészt pedig az erőfeszítéseikkel párhuzamosan a karrierjük is kiszámíthatóbban épült, mint azoké, akik még csak néhány éve élnek itt. Az ország telítődött az elmúlt időszakban, a helyiek ezért sokkal kevésbé türelmesek, és a lehetőségek is mások. Ami azonban változatlan, itt, Angliában, Amerikában és Ausztráliában egyaránt, az az anyagi stabilitás, a kiszámítható anyagi fejlődés, még akkor is, ha valaki a pozíciójából hajlandó lejjebb adni, hosszútávú munkára és tervezhető jövőre számíthat továbbra is” – összegzi Helga.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat, és készítsük elő körültekintően az új életünket, ha pedig már elindultunk az ismeretlenbe, higgyünk önmagunkban – ez az elsőszámú sikertényező. Amennyiben még keressük a számunkra megfelelő munkát, ide kattintsunk a külföldi lehetőségekért, vagy keressünk személyes prioritásaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírleveletés Facebook értesítést. Az álommunkánk és áloméletünk közelebb lehet, mint hinnénk!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: külföld, nyelvtudás, beilleszkedés, munka, karrier