Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kiválasztás igen időigényes folyamat és egy rossz választás akár évekig is negatív kihatással lehet a szervezet életére mind anyagilag mind csoportdinamika szempontjából. Arról nem is beszélve, hogy a nem megfelelő munkatárs távozásával a folyamatot újra kell kezdeni.

Arról, hogy milyen szempontok alapján szűrjük a jelölteket a kiválasztás előtt, igen sok szó esik. Arról már kevesebb, hogy a kiválasztás nem ér véget a megfelelőnek gondolt jelölt felvételével, sőt, csak a munkába állás után derül ki, valójában kivel is állunk szemben.

De honnan tudjuk biztosan, hogy az új kolléga telitalálat-e? A legfontosabb jelekről egy multicég toborzási és kiválasztási szakértőjét kérdeztük. Katalin, aki már 15 éve van a pályán egy észak-európai anyacég magyar leányvállalatánál, arról beszélt a Profession.hu-nak, hogy melyek azok a jelek, amelyek alapján eldönthetjük, hogy a munkatárs jó választás volt-e és hosszú távon is be fog-e válni!

„Az első és legfontosabb az előszűrés, de az utánkövetésre legalább akkora hangsúlyt kell fektetni. Itt már egy timing jellegű szempont is bejön, hiszen ha esetleg az első hetek-hónapok után kiderül, hogy vagy számunkra, vagy az új munkatárs számára nem megfelelő a munkahely, akkor még vissza tudjuk hívni az esélyeseket. Később a legjobb tehetségek nagy valószínűséggel már messze járnak” – meséli Katalin.

Boldog csapattagok

"A felvétel után 2 héttel érdemes konzultációt tartani a menedzsmenttel. Ilyenkor elsősorban nem az elvégzett munka gyorsaságára, még csak nem is a minőségére szoktam rákérdezni. Arra vagyok kíváncsi, hogy a csapat, ahová az illető került, befogadta-e az új kollégát, mennyire sikerült beilleszkednie. Tisztában vagyok vele, hogy nem könnyű egy jól kiépült, és meghatározó vállalati kultúrával rendelkező szervezetbe külsősként beilleszkedni, ezért a többi kolléga részéről a bizalom és a segítőkészség megléte kulcsfontosságú. Ha ez megvan, és a kölcsönös bizalom fennáll, akkor 90 százalék, hogy a jelölt sikeres lesz!”

 Új munkatárs a fedélzeten 

Hozzáadott érték

„Ezt a szempontot gyakran csak a felvételtől számított 2-3 hónap múlva lehet reálisan megítélni, de végső soron ez lesz a döntő abban, hogy megérte-e felvenni az illetőt. Nem elég, hogy mindenki kedveli az új kollégát, a cég érdeke az eredmény, ennek pedig számszerűsíthető, vagy legalábbis nyilvánvaló ismérvei vannak. Milyen ötletekkel, új szemlélettel, kreativitással rendelkezik az illető? Képes-e hozzáadni a csapatmunkához egy olyan szeletet, amely előre viszi, fellendíti az eddigi folyamatokat? Mit hoz ki a kollégáiból?

A felvételin nagyon sokan állítják magukról, hogy innovatívak és kreatívak. Ez azonban sokszor kimerül abban, hogy a cégnél eddig megszokott workflow-t meg akarják reformálni, vagy saját képükre alakítani. Ez persze nem tilos, de a sikeres jelölt elsősorban nem a szabályokat szeretné megváltoztatni, hanem azokon belül szárnyalni! Végső soron a sikeres kiválasztás akkor „zárul le”, ha az új kolléga legalább olyan elégedett, mint amilyen a munkáltató. Ez azonban már a munkaerő megtartás kategóriája, mely egy külön téma és egyre nagyobb hangsúlyt fog kapni a jövőben.”

Mit jelentenek a fentiek a gyakorlatban? Íme, a Profession.hu tippjei arra, melyek a jó jelek, melyek arra utalnak, hogy kiváló „új kollégára” bukkantunk:


- Mielőtt új ötletekkel és nagyobb volumenű újításokkal állna elő, tanulmányozza a már meglévő folyamatokat.

- Kerüli az elhamarkodott kijelentéseket legyen az pozitív vagy kritikai jellegű.

- Sokat kérdez közvetlen kollégáitól és feletteseitől.

- Elsőként jelentkezik képzésekre és workshop-okra.

- Igyekszik mindenkivel szót váltani, nem korlátozza a kapcsolatépítést a közvetlen csapattagokra.

- Proaktív abban, hogy visszajelezzen a HR-nek, illetve a menedzsmentnek a szerzett tapasztalatokról és beilleszkedéséről.

- Nem fél segítséget kérni, ha bizonyos feladatok meghaladják jelenlegi tudását vagy képességeit.

- Nem fél véleményt nyilvánítani pro vagy kontra az értekezleteken és megbeszéléseken.

Nézzük át a fenti szempontokat és ne feledjük: sokszor az apró odafigyelés jelenti a különbséget elégedett és elégedetlen új munkatárs között.

Nem találta még meg a nyitott pozícióra a legjobb tehetséget? Böngésszen több ezer önéletrajz között, vagy tekintse meg munkaadóknak szólóajánlatainkat!

    

Készítette: Khojaste K

 

Címkék: új kolléga, beszoktatás, toborzás, tehetség megtartás