Ha reggelente alig bírunk kikecmeregni az ágyból, holott egészségünk a topon van; ha már nem csillog a szemünk a hétfői csapatmeetingen; ha megváltásként várjuk a munkaidő végét minden délután - érdemes elgondolkodni a váltáson. Ugyan ezek apró, hétköznapi jelek, melyekkel képesek vagyunk akár hosszú távon együtt élni, ám mindegyik arra figyelmeztet: nem a megfelelő helyen dolgozunk.

Az is előfordulhat, hogy lelkesen és motiváltan kezdtünk a mostani helyünkön. Szerettük a munkánkat és a kollégáinkat, de idővel mintha minden eltávolodott volna. Maradt helyette a stressz és a frusztráció. Honnan ismerhetjük ezt fel?

Íme, a leggyakoribb árulkodó jelek:

enlightened Gyakran vagyunk egykedvűek, türelmetlenek, hirtelen haragúak vagy nyugtalanok.
enlightened Hétvégén és este is dolgozunk.
enlightened Nincs időnk enni a munkahelyünkön.
enlightened Betegség esetén sem megyünk el táppénzre.
enlightened Csikorgatjuk a fogunkat, nehézlégzések törnek ránk, lomhának érezzük a testünket, és az is előfordul, hogy a megszokottnál többet izzadunk.
enlightened Rossz néven vesszük, ha mást pihenni látunk.
enlightened Alig tudjuk kivenni az éves szabadságot, mert nem találunk senkit, aki helyettesítene.
enlightened Ha esetleg mégis elmegyünk pihenni, munkát akkor is viszünk magunkkal.
enlightened Esténként és hétvégéken szinte összeesünk a kimerültségtől, zaklatottan alszunk.
enlightened Régóta nem jutott időnk a régi barátokra és a családunkra.

Új munkát, de gyorsan: 10 tipp az álláskereséshez

A legtöbb ember arra törekszik, hogy jó munkát végezzen, amelyért elismerést kap. De az erőfeszítés, hogy minél gyorsabban teljesítsük a ránk bízott feladatokat, áldozatokkal is járhat. Ha a fent említett stresszes helyzetek motiválatlansággal, vagy éppen olyan személyiségjegyekkel párosulnak, mint például a maximalizmus, akkor könnyen belesétálhatunk egy végzetes csapdába. Ez nemcsak szakmai kiégéshez vezet, hanem lelki és fizikai megbetegedésekhez is.

Hasonlóképpen történt ez interjúalanyunk, Posta Renáta életében is. "Tizenhárom évet dolgoztam nagyvállalatoknál kommunikációs és marketing munkakörben. A lelkesedésem és kreativitásom az egekben volt. Aztán valahogy egy idő után eltűnt mindez: elveszítettem a motivációmat, és már csak stresszt éreztem. A sok lenyelt méreg fizikailag is megbetegített, és már a munkámban sem nyújtottam igazán kiemelkedőt. Ha a főnökeim nem mozdítanak ki a komfortzónámból - közös megegyezéssel elváltak útjaink -, akkor nem indulok el azon az úton, ami ma teljes értékűvé teszi a munkámat."

Renáta elkezdett blogot írni addigi szenvedélyes hobbijáról, a paleolit táplálkozásról. Ma már három toplistás könyvet tudhat a háta mögött, és elmondása szerint az írás és a főzés az, ahol 360 fokban meg tudja élni önmagát. "A személyiségfejlődésem szempontjából is egy fontos mérföldkő volt ez. Ugyanis a legutóbbi multis munkakörömben egyre kevésbé adtam önmagamat. Egy spártai hadvezér szerepét erőltettem magamra és a környezetemre, pedig ez nem én vagyok. Ezzel együtt elsüllyedt a nő, eltűnt az ember. Ehhez az is hozzájárult, hogy nem a megfelelő munkakörben és közösségben voltam. Olyannyira fontos felismerés ez, hogy azóta például szimbólumként tekintek a szoknyára, és szinte csak azt hordok."

Mit tehetünk a kiégés ellen? Először is döntsük el: új munkát keresünk! Egy olyat, ahol szakmailag és emberileg is fejlődésre nyílik lehetőségünk, illetve alkotó és megbecsült munkát végezhetünk. Ne engedjünk a megszokásnak és a komfortzóna passzivitásra csábító kényelmének. Felejtsük el a kifogásokat is, mint például "már túl öreg vagyok", "még túl fiatal vagyok", "vidéken élek", "hátha kapok egy új főnököt, és akkor minden jóra fordul", "én már mindent megpróbáltam" és így tovább.

Vágjunk bele! Keressük meg végre a nekünk való új állást! Tíz tippet is adunk a minél gyorsabb kereséshez:

1. Kiemelkedő kommunikációs készséggel rendelkezünk? Ezek az állások ránk várnak!

2. Nincs főiskolai végzettségünk? Itt nézzünk körbe!

3. Pályakezdőnek számítunk? Klikkeljünk ide!

4. Jók vagyunk angolból? Máris frissíthetjük a CV-nket!

5. Részmunkaidős állást szeretnénk? Böngésszük át a lehetőségeket!

6. Nem okoz gondot a PHP fejlesztés? Csapjunk le egy új pályázatra!

7. Szakmunkás állásra vadászunk? Majdnem ezer hirdetés itt!

8. Külföldre mennénk? A legfrissebb ajánlatokat itt találjuk!

9. Többet akarunk keresni? Több, mint száz nyitott pozíció!

10. Nem akarunk kimaradni a legfrissebb ajánlatokból? Nem is érdemes!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Robert Kiyosaki, a világhírű Gazdag papa, szegény papa sorozatban megjelent motivációs könyveiről ismert szakértő szerint: "A sikerhez gyakran arra van szükség, hogy a régi éned halála és az új éned születése mellett dönts." Gondoljuk végig, és ne halogassuk a továbblépést! Naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, munkakeresés