Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A PAL – Diszkrimináció és cigányellenesség elleni küzdelem az oktatás és foglalkoztatás terén az EU-ban projekt keretében 19 szervezet fogott össze a roma gyerekek és fiatalok oktatásának illetve elhelyezkedésének támogatása érdekében. A kezdeményezésben hazánkat az Uccu Alapítvány képviseli, melynek célkitűzése a romákkal kapcsolatos előítéletek és tévhitek csökkentése, sikeres integrációjuk elősegítése társadalmunkba. Az európai program keretében megrendezett álláskeresési workshopnak a pécsi Ghandi Gimnázium adott otthont, amely Magyarország és egyben Európa első érettségit adó roma nemzetiségi középiskolája.

Igény szerint 

Általános tapasztalat, hogy nagyon le vagyunk maradva abban, hogy hogyan képezzük a fiatalokat az álláskeresésre, az oktatási intézményekben ugyanis nagyon kevés szó esik a pályaorientáció, az önéletrajzírás, az állásinterjúzás témáiról. Éppen ezért örömmel mondtunk igent erre a hiánypótló képzésre” – osztja meg Göröcs Lili, a Profession HR vezetője.   

Egy előzetes kérdőív segített abban, hogy igazán testhezálló legyen a program a negyven résztevő fiatal számára. „Arról kérdeztük őket, hogy milyen szakmákban képzelik el magukat, dolgoztak-e már, és ha igen, hol kerestek korábban állást. A legtöbben pedagógusként vagy szociális munkásként dolgoznának, emellett voltak, akiket a katonaság vonz, mivel ezekről a területekről gondolják úgy, hogy szívesen, diszkrimináció nélkül fogadnák őket. A megkérdezettek többsége rendelkezik is már munkatapasztalattal, és ismeri a Professiont. Eszerint állítottuk össze a szombati nap tematikáját, törekedve arra, hogy ne a hátrányos helyzetükből adódó nehézségekre koncentráljunk, hanem azokra a lehetőségekre, amelyek hozzájárulhatnak a vágyott céljaik eléréséhez” – teszi hozzá a szakember. 

Álláskeresés A-tól Z-ig

A workshop hangulatát egy bemelegítő előadás alapozta meg, értékes információkkal az álláskeresés folyamatáról, csatornáiról, az online felületek jelentőségéről, majd az állásportál csapata egy állásinterjú-helyzetet is szimulált az érdeklődő középiskolások előtt, egy flegma, egy túlbuzgó, és egy követendően felkészült jelölt szórakoztató-tanulságos válaszaiból szemezgetve.

Uccu az egyenlő esélyekért

Ezt követően hat állomást látogathattak meg az érettségi előtt álló fiatalok, ahol interaktív beszélgetés kezdődött a munkaerőpiac és az álláskeresés legfontosabb témáiról. „A pályaválasztás, a továbbtanulás mindenkit foglalkoztatott. Meséltünk a hiányszakmákról, amelyek szintén támpontot adhatnak a jövőhöz. Hasonlóan fontos kérdés volt, hogy pályakezdőként hogyan írhatunk hatásos önéletrajzot, és mit tehetünk azért a tanulmányok során, hogy értékes tartalommal tölthessük meg a CV-nket. Az online álláskereséshez szintén adtunk útmutatót, ahogy a sikeres állásinterjúhoz, kitérve a bértárgyalás tudnivalóira. Bár a legtöbben rendelkeztek már munkatapasztalattal, a munkahelyi beilleszkedésről is igyekeztünk sok hasznosat átadni” – sorolja Lili.

A workshop talán legnépszerűbb és legaktuálisabb problémafelvetése a self branding, vagyis a személyes márkaépítés volt: „felhívtuk a diákok figyelmét arra, hogy a munkáltatók gyakran néznek utána a jelölteknek a közösségi média felületeken, ezért egyáltalán nem elhanyagolható, hogyan kezelik a profiljaikat. A fényképek és posztok ugyanis nagyon sokat elárulnak a pályázókról, hátrányba éppúgy kerülhetnek ezek által, ahogy pozitív benyomást is tehetnek lehetséges munkaadójukra.

Az élmény mindenkié

A fiatalok rendkívül lelkesen, nyitottan és érdeklődően vettek részt a programon. „Bár mint a középiskolások általában, tele voltak bizonytalansággal a jövőjüket illetően, de elszántak, komolyak a céljaik, és nem kérdés, hogy tanulni, dolgozni szeretnének, kitörni abból a közegből, ahonnan jönnek. A foglalkozások során olyan sok mindenre voltak kíváncsiak, hogy a tervezettnél tovább tartottuk a workshopot, hogy biztosan ne maradjon senkiben megválaszolatlan kérdés” – összegzi a HR-es.

És hozzáteszi: „a mi csapatunk is egy különleges élménnyel gazdagodott, hatalmas lelkesedést és motivációt nyertünk ebből a napból. Nagyon jó volt találkozni a leendő álláskeresőkkel, testközelből érezni mindazt, ami foglalkoztatja őket, és igazi válaszokkal segíteni őket, hogy eredményesen vegyék majd az előttük álló akadályokat. A munkánk lényege testesült meg ebben a néhány órában, és természetesen a jövőben is szívesen veszünk részt hasonló programokban!”  


Készítette: Profession.hu

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala