Egyelőre kevesen változtatnak munkahelyet Magyarországon, így a külföldön munkát keresők aránya sem magas a Hay Group iroda adatai szerint, az elvándorlás az országban 2016 után erősödhet.

A sokat emlegetett külföldi munkavállalás lehetősége a magyar nagyvállalatok dolgozóinak többségét egyelőre nem érinti meg. A 2011-es 13 százalékról 2012-ben 12 százalékra csökkent a fluktuáció, ezen belül alig 6 százalékot tesz ki az önkéntes távozás.

Idén sem várható nagy változás, a jelenlegi tendenciák szerint Magyarországon valamikor 2016 után várható az elvándorlás felpörgése.

Először a vezetők mennek majd el

Első körben a vállalati vezetők, vezető beosztású munkavállalók elvándorlására lehet majd számítani. A vezetők bére ugyan magyar viszonylatban magasnak számít, de még mindig csak 55-60 százalékát éri el a megfelelő nyugati béreknek. Képzettségük és nyelvi tudásuk miatt ugyanakkor más piacokon is megállják a helyüket.

Az elvándorlás felerősödésében a vállalatvezetési változások is segítenek: multinacionális vállalatok központosítják a döntéshozó funkciókat, így a kisebb országokban kevesebb vezetői munkahely maradhat - közölte a Hay Group.

 Tömegesen mennek majd külföldre a magyarok?

2016-ban Európában 39 millió munkavállaló hagyhatja el az alkalmazóját.

A felmérés szerint Európában a növekedés beindulásával nő meg majd jelentősen az elvándorlás a következő három évben, ahogy a gazdasági és a munkaerő-piaci feltételek javulnak. Mindez jelentős költségként jelentkezhet a cégeknél, mivel évekig képzett tehetségeket és kulcsmunkavállalókat veszíthetnek el.

Az informatika és az egészségügy a legveszélyeztetettebb

A fluktuáció első körben az információs és telekommunikációs (ICT) vállalatokra, valamint a szakértői szolgáltatásokat nyújtó és az egészségügyi, illetve gyógyszeripari vállalatokra lesz jellemző. A kiskereskedelmi ágazat az előrejelzések szerint 2016-tól fog a jelenséggel szembesülni, amikortól az egyéni fogyasztás is fellendül.

A Felszállásra készülődve című tanulmány világszerte 19 ország 700 millió munkavállalójának adataira támaszkodik, és egy olyan makroökonómiai modellen alapul, amely a munkavállalói fluktuáció fő tényezőit elemzi.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az elmúlt évek adataiból és az előrejelzésekből jól látszik, hogy ahol gyorsabb gazdasági növekedés várható, ott a fluktuáció is nagyobb lesz. A alacsonynak tűnő európai adat a világ többi részéhez képest alacsonyabb gazdasági növekedéssel függ össze.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: fluktuáció, elvándorlás, külföldi munka