Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kedd reggel. Túl vagyunk már a többnyire nem zökkenőmentes hétindításon, és talán még érzünk valamit a hétvégi lassításból, miközben nyakig ülünk a számtalan munkahelyi illetve otthoni teendőben, a vége pedig még egészen távol van. Hányszor érezzük azt, hogy nem jut időnk valamire, és általában éppen arra, amire a legjobban szeretnénk? A családunkra, a barátainkra, a pihenésre, a kertünkre, az olvasásra, a mozgásra, a hobbinkra. Van kiút a mókuskerékből: egyszerű, de hatásos útmutatót hoztunk.

Kezdjük a legjobb résznél

A szombat és vasárnap valószínűleg sokak számára a hét legjobb része, amikor talán kevesebb a kötelesség, és a feltöltődés kerül a fókuszba. Kivéve akkor, amikor már vasárnap délután belénk hasít a felismerés: mit hagytunk félbe, és mennyi minden vár ránk ismét, különös tekintettel a kihívást jelentő projektre, kimutatásra, megbeszélésre, de a sort hosszan folytathatnánk. Amikor ezek a sötét felhők a fejünk fölé úsznak, garantáltan lőttek a gondtalan pihenésnek, és a nyugalmas éjszakának, így pedig borítékolható, hogy kifacsarva, sőt egyáltalán nem produktívan indítjuk a hetet, a kör pedig ördögi. Legyünk tudatosak: szervezzünk vasárnapra olyan programokat, amelyek lekötik a figyelmünket, legyen az egy mozi, egy baráti találkozó, vagy egy nagy séta a közeli parkban, a lényeg, hogy éljük meg a jelen pillanatit, és mindennel csak a maga idejében foglalkozzunk.

Több szabadidő? Lehetséges! - időbeosztás, egyensúly, tervezés

Tervezzünk

Elcsépelten hangzik, mégis működik: tervezzük meg a hetünket, mégpedig egyenlő súllyal kezelve a munkánkat, és a szabadidőnket! Tervünk akkor lesz jól használható és legfőképp betartható, ha önmagunkra szabjuk, vagyis odafigyelünk az időmenedzsmentet érintő gyenge pontjainkra, tempónkra, és személyes céljainkra. A következők szerint haladjunk:

Mikor? Érdemes megválasztanunk azt az időpontot, ami számunkra a legideálisabb a tervezéshez. Ezt megtehetjük péntek délután, így nyugodtan vághatunk neki a hétvégének és pontosan tudni fogjuk, mihez fogjunk hétfőn, de a hét első délelőttje is kiváló alkalom, hiszen jó esetben ilyenkor a legnagyobb a lendületünk.

Hol? A tervünket rögzíthetjük papír alapú naptárba, nyomtatható heti/havi tervezőbe, online naptárba, vagy egy számunkra tetszetős applikációba, a lényeg, hogy egy módszer mellett tegyük le a voksunkat, különben elveszünk majd a felületek között. Tipp: a szabadidős programjainkat és a munkahelyi teendőinket is ugyanabban a naptárban vezessük, színekkel jelölve az egyes életterületeket, így könnyebb lesz egyensúlyban tartanunk a képzeletbeli mérleget.

Hogyan? Mielőtt bármit is feljegyeznénk, gondoljuk át, melyek azok az elintézendők, események, találkozók, amelyeket mindenképp ki kell pipálnunk a héten – ezek adják majd az időbeosztás vázát.  Első lépésként rögzítsük a fix időpontokat, amelyek már biztosak a következő napokra. Ezután következhet a rugalmas teendők priorizálása és betervezése, mint a háziorvos, a mozgás és a bevásárlás. Ne feledkezzünk meg a semmitevős blokkokról sem, amiket a feltöltődésre szánunk: legalább hetente kétszer egy órát töltsünk el azzal, amihez épp leginkább kedvünk van.

Ehhez tartsuk magunkat

Ahhoz, hogy ne mondjon csődöt a tervünk már az első napon, ajánlott betartanunk néhány alapelvet:

Mindig csak az időnk felét táblázzuk be, hogy tudjunk mivel gazdálkodni a váratlan teendők esetén, vagy ha egy feladat elvégzése a vártál tovább tart, esetlegegy fejfájás nehezíti a hatékony munkavégzést.

Tanuljunk meg nemet mondani. Bármilyen munkakörben dolgozunk is, mindig adódhatnak olyan kérések, amelyeket nem látunk előre, és a magánéletünkben is történhetnek váratlan fordulatok. Csak annyi pluszt vállaljunk, hogy legfeljebb a naptárunk háromnegyede teljen meg, a fennmaradó rész a mi biztonsági tartalékunk.

Kommunikáljunk nyíltan és őszintén, ha úgy érezzük, hogy összecsapnak felettünk a hullámok. Környezetünk ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy érzékeli, túl sokat vár tőlünk, így még azelőtt tegyük meg ezt a lépést, hogy bárkivel konfliktusba kerülnénk, vagy az egészségünk látná kárát.

Próbáljuk ki a fentieket, és ne feledjük, a tervezésnek bármikor nekiállhatunk, sőt újratervezni is ér, hiszen ez egy tanulási folyamat, amelyben nincsenek kudarcok, tanulság viszont annál több. Amennyiben úgy érezzük, aktuális munkánk nem teszi lehetővé, hogy visszabillenjük az egyensúlyba és szabadon gazdálkodjunk az idővel, a váltás lehet a megoldás számunkra. Válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is – az álommunkánk közelebb van, mint hinnénk!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szabadidő, időbeosztás, tervezés, egyensúly