Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bizonyos munkakörökben elkerülhetetlen a több műszakos munkavégzés, annak tudatában is, hogy ez a rendszer akár az egészségünkre is káros lehet, ha nem figyelünk eléggé önmagunkra. Testünk és szellemünk az alvás során regenerálódik, töltekezik, ezért egyáltalán nem mindegy, kipihenjük-e magunkat a műszakok között. Sajnos ideális megoldás nem létezik, de érdemes megfontolnunk a következőket, és tennünk azért, hogy eleget és megfelelő minőségben aludjunk.

1. Szóljunk bele!

A több műszakos munkarendhez való hozzászokás nem könnyű folyamat, és feltehetően nem is alkalmas mindenki számára, mivel az egyéni bioritmust jelentősen felborítja. Tapasztalatok és kutatások is igazolják, hogy a reggeli műszakot követő éjszakai munkához valamivel könnyebben alkalmazkodik a szervezetünk, mint fordítva, épp ezért a reggeli-nappalos-éjszakai beosztás ilyen sorrendű váltakozása talán a legjobban tolerálható, míg a műszakok rendszertelen egymásutánja garantáltan több nehézséget okoz. A legtöbb cég hetente váltja a műszakokat, ami elsőre a dolgozóknak is megfelelőnek tűnhet, orvos szakértők szerint a három-ötnaponta történő váltás kevésbé terheli meg a szervezetet, és az alvást tekintve is optimálisabb. Amennyiben már van tapasztalatunk arról, mely munkarend működik számunkra leginkább, érdemes ezt a lehetséges kereteken belül egyeztetnünk kollégáinkkal, felettesünkkel, ugyanis a munkáltatónk számára is az a legfontosabb, hogy a pihenten, ezáltal hatékonyan végezzük el feladatainkat.

Több műszakban dolgozik? Így alhat jól! - munka, alvás, egészség

2. Az alvás új ritmusa

Aki váltakozó műszakban jár dolgozni, ajánlott az alvásidejét a munkarendjéhez igazítani: az alvásterapeuták véleménye az, hogy négy órát közvetlenül a műszak után aludjunk, majd később (éjszakai műszakot követően például délután) további két-három órát. Így nem alusszuk át az egész napot, és ami ennél is fontosabb, hogy az alvásritmusunk sem borul fel teljesen. Ahhoz azonban, hogy az pihenés valóban minőségi és zavartalan legyen, bármelyik napszakban nyílik is rá lehetőségünk, érdemes jeleznünk ismerőseink felé aktuális munkarendünket, ezzel elkerülhetjük a váratlan telefonhívásokat, látogatásokat. A műszakváltásokra sem árt felkészülnünk, például ha a nappalos munkát az éjszakai követi, feküdjünk le az ilyenkor szokásosnál később, és keljünk is később, ezzel segítve szervezetünknek a gördülékenyebb átállásban. 

3. Ami kerülendő

Hagyományos, nappali munkavégzés és éjszakai alvás esetén is van néhány alapszabály, amit ajánlott betartanunk, ez több műszakban dolgozók számára sokszorosan igaz! Főleg éjszakásként jelenthet kihívást, hogy a hajnali órákban már kerüljük a koffeintartalmú italok fogyasztását, beleértve a kávét, a kólát és az energiaitalt is, ugyanis az élénkítő hatást akár négy órán keresztül is érezhetjük, ami egyenesen meggátolhatja az alvást, aztán pedig még több koffeint von maga után. A legrosszabb, ha az éberséget valamilyen alkohollal próbáljuk csökkenteni, és bár az elalvás így könnyebb lesz, mégsem fogunk tudni nyugodtan, mélyen pihenni. Ez igaz abban az esetben is, ha lefekvés előtt nehéz, zsíros vagy épp nyers ételekkel csillapítjuk éhségünket. Természetesen korgó nyomorral sem fogunk tudni jól aludni, azonban a felsoroltak rendkívül megterhelik az emésztést, így hatásuk közvetlen a pihenésre is. Válasszunk néhány könnyebb falatot, esetleg igyunk meg egy lazító teát, és biztosan nem fogunk álmatlanul forgolódni.

+1 A megfelelő körülmények

Ahhoz, hogy könnyen el tudjunk aludni és ne ébredjünk fel minden zajra, érdemes a körülményekre is némi hangsúlyt fektetni. Lehetőleg jól elsötétíthető, hűvös, nem utcafronti szobába hajtsuk álomra a fejünket! Hagyjunk egy kis időt a munka utáni elcsendesedésre. Ehhez mindenkinek más válik be: van, aki egy kellemes zuhany után olvas néhány oldalt, vagy hallgat egy kis zenét, de a nyugtató illóolajok hatása is azonnali. Egy egyszerű lefekvés előtti rutin kialakítása, bár feleslegesnek tűnhet, mégis egy kis rendszert vihet a rendszertelenségbe, amiért hosszútávon a szervezetünk, az egészségünk is hálás lesz.

Próbáljuk ki a fentieket, és találjuk meg azt módszert, amely számunkra a legmegfelelőbb, hogy ki tudjuk pihenni magunkat. Ha azonban törekvéseink ellenére sem tudunk jól aludni, a fáradtság érzése állandósul, esetleg már betegség jeleit is érzékeljük, vegyük számításba a munkahelyváltás lehetőségét is! Érdemes szétnéznünk a legfrissebb hirdetések között, ugyanis jelenleg több mint 11000 állás körül válogathatunk, vagy kereshetünk személyre szabott beállításaink szerint is. Próbáljuk ki a Mobilmunkát, ahol önéletrajz nélkül jelentkezhetünk a lakóhelyünkhöz legközelebb eső munkákra.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, műszak, alvás, egészség