Csökkenő cégszám és növekvő kényszertörlési arány volt jellemző 2013-ra - derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató elemzéséből. A 2012-ben bevezetett kényszertörlések száma 2013-ra jelentősen növekedett, mely a cégek több mint 4 százalékát érintette.

A 2012 tavaszától kezdett nőni a kényszertörlési eljárások száma, amit abban az esetben indítanak például, ha egy cég nem található a székhelyén, nem érhető el, nem adott le beszámolót, vagy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit.

 Fordult a trend: év elején már kevesebb cég volt

Az elmúlt két évben drasztikusan csökkent az új vállalkozások száma. Míg 2011-ben még közel 50 ezer cég alakult, 2012-ben már 40 ezernél kevesebb, 2013-ban pedig csak kicsivel több, mint 34 ezer. Azaz míg korábban naponta 140 új vállalkozást is alapítottak, ma a napi céglapítások száma nem éri el a 100-at sem. Ráadásul a kft. alapításhoz szükséges megemelt törzstőke sem fog kedvezni az új cégek szaporodásának, ami nem is probléma, mert jelenleg ma Magyarországon közel 560 ezer működő társas vállalkozást jegyeznek, melynek mindössze 20-30 százaléka végez valós gazdasági tevékenységet.

A Magyarországon működő társas vállalkozások száma évről évre nőtt az elmúlt években, bár a növekedés mértéke - egészen a tavalyi évig - egyre kisebb volt, amikor megfordult a trend. Ez volt az első olyan év, amikor év elején már kevesebb működő vállalkozást regisztráltak, mint az előző év elején. 2014. január 1-jén 0,7 százalékkal kevesebb vállalkozás működött hazánkban, mint 2013 első napján. Korábban az 5-6 százalékos cégszám-növekedés sem volt ritka egy év alatt.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az egyes iparágak tekintetében azonban vegyesebb kép mutatkozik. Vannak szektorok, ahol szintén csökkent a cégek száma, de néhány iparágban még mindig több vállalkozás tevékenykedik, mint egy évvel korábban. 2013-ban a cégek száma az ipari gép, berendezés, eszköz javítása szektorban, a feldolgozóiparban, az élelmiszergyártásban, a mezőgazdaságban továbbra is 3 százalék felett nőtt.

Jelentősen, 2 százalékot meghaladó mértékben csökkent azonban a vállalkozások száma a papíriparban, a nemfém ásványi termék gyártása (azaz üveg, porcelán, cement, kerámia stb. gyártása) terén, a bútorgyártásban és az építőiparban.

 Nógrád megye a sereghajtó

Megyei bontásban az látszik, hogy a megyék zömében már csökken a cégek száma. Egy év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés Komárom-Esztergom megyében volt, ahol több mint 4 százalékkal kevesebb vállalkozás tevékenykedett január 1-jén, mint egy évvel korábban. Hasonló arányban - 2 százalék feletti értékkel - csökkent a vállalkozások száma Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala megyében.

A cégek száma csupán Somogy, Pest, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőtt az elmúlt 12 hónapban, bár a növekedés egyik területen sem éri el az 1 százalékot.

Természetesen a fővárosban és Pest megyében működik a legtöbb vállalkozás, az összes cég közel 55 százaléka. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye tartozik még a cégekkel leginkább benépesített területek közé, itt ugyanis a 20 ezret is meghaladja a számuk. A legkevesebb vállalkozás Nógrád megyében van bejegyezve, ahol az ötezret sem éri el a társas vállalkozások száma.

Kevesebb cég van, de pontosabban fizetnek

Az átlagos fizetési határidő Magyarországon évek óta 29-30 nap körül van. 2013-ban egy kisebb javulás mutatkozott a cégek fizetési fegyelmében, ugyanis a Bisnode fizetési tapasztalat programból az látszik, hogy a tavalyi évre már 28 nap körüli számlafizetési határidő volt jellemző.

A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, a papíriparban és az építőiparban kell számolni, ahol 40-50 napos az átlagos számlafizetési határidő.

Ma számláik 62 százalékát fizetik ki időben a cégek, míg egy évvel korábban ez az arány csak 56 százalék volt, azaz itt is javulás tapasztalható. A számlafizetéseket jellemző harmadik mutató - a fizetési késedelem - is javult az elmúlt időszakban: míg 2012-ben átlagosan 21,2 nap volt a késedelem, addig 2013-ban valamivel kevesebb, mint 20,7 nap.

     Több munkaadó szűnhet meg 2014-ben     

A felszámolások és a végelszámolások száma is erősen csökkent 2013-ban, melyek egy részét felváltotta a kényszertörlés. Míg 2012-ben több mint 6000 kényszertörlést indítottak, 2013-ban már közel 23 ezret, azaz majdnem négyszer annyit.

Mi várható 2014-ben?

2013 volt az első év, amikor a cégek száma már csökkent. 2014-ben is hasonló, sőt még nagyobb mértékű cégszám-csökkenést várunk, aminek egyik oka a növekvő kényszertörlések száma, a másik oka pedig az, hogy egyre kevesebb az új cégalapítás.

A növekvő cégalapítási költségek feltehetően nem növelik idén sem a kft. alapítási kedvet, azaz egyfajta tisztulás várható a cégszerkezetben, így kevesebb működő vállalkozással kell számolnunk, és a kötelezettségeiket elmulasztó cégek is gyorsabban el fognak tűnni.

 

Címkék: fizetés, vállalkozás, felszámolás, végelszámolás

Összeállította: Fogas Krisztina