Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Azonos pozícióban, azonos végzettségnél és tapasztalatnál is elfogadott jelenség volt, hogy az újak egy leheletnyivel kevesebb bért kaptak, amivel a munkaadók a hálájukat igyekezek kifejezni a vállalkozásukhoz hű alkalmazottjaik felé. Motivációnak sem utolsó, ha az új munkaerő azt tapasztalja, hogy ennél a hajónál érdemes kitartani. Teljesen érhető és logikus magyarázatot is fűztek a szokásjoghoz, ami lényegében a házon belül érvényes egyediségek ismeretével volt kapcsolatos. Vagyis, aki régebben dolgozik egy adott cégnél, az természetes módon jobban igazodik ki és képes megfelelni az egyedi elvárásoknak. Hatékonyabb, sőt mi több, még a termelékenységében, hasznosságában is kiemelkedőbb annál, aki csak most ismerkedik a munkáltatójánál szokásos szabályokkal.

Az egykori tendenciák fordított erővonalat mutatnak, ami abban mutatkozik meg, hogy az új munkaerők szinte kivétel nélkül kapnak magasabb bért a régiek. Ez a jelenség az utóbbi évtizedben kapott erőre és szinte minden pozícióban és vállalkozásnál általános – mondja a HR szakember. El lehet képzelni, hogy milyen hatással van a cégen belüli munkamorálra egy ilyen agresszív bérfeszültség – folytatja Hadi László, aki szerint ez sokat árt, és egyáltalán nem használ egy vállalkozásnak. Főleg a csapatszellemre káros, ami egyenesen rántja magával a termelékenységet és nyomja le a bevételi mutatókat. A munkavállalók, különös tekintettel a kis- és középvállalatokra igyekeznek a leendő munkavállalók szemében vonzónak mutatni magukat azzal, hogy magasabb bért ígérnek, mint amennyit a régóta ott dolgozók keresnek. Egyszerűen, az odavonzás szentélyén áldozzák fel a céghűség egyetemes eszményét, nem gondolva az egyértelműen bekövetkező konzekvenciákra – összegzi a jelenséget Hadi László, aki leszögezi, hogy a futótűzként terjedő tendenciának csak a magasabb szellemiségű cégkultúrák és a nagyméretű, multinacionális vállalatok képesek felülemelkedni, akiknél a bérviszonyokat korrekt szabályok védik.    

Több év munkaviszony, magasabb bér?    

Élő példák

Kramer Gábor frissen végzett IT mérnöki diplomával a zsebében, az esélytelenek nyugalmával lépett a munkaerőpiacra és küldött jelentkezéseket néhány általa választott céghez. Volt köztük kisebb-nagyobb – meséli Gábor, aki igen meglepődött azon, hogy amikor az első munkaszerződést aláírta, a benne feltüntetett juttatási csomag többet nyomott az őt betanító profi szakembernél. Amikor rákérdeztem erre az irracionalitásra a HR asszisztensnél, mert szentül hittem, hogy elírás történt, a hölgy felvilágosított: neked – noha pályakezdő vagy – elitebb diplomád van és eggyel több nyelvvizsgád az említett munkatársunknál. Ez indokolja, hogy feléd mutat a mérleg nyelve.

Józsa Zsombor is hasonló tapasztalatokkal kezdte a pályafutását, mint ügyfélkapcsolati menedzser, azzal a különbséggel, hogy neki olyan kacifántos magyarázatot fűztek a kiemelt kezdő fizetéséhez, amin még ő is megrökönyödött. Azt mondta az igazgatóhelyettesünk, hogy a személyes karizmámra nagy szüksége van a cégnek, ezért kapok többet, mint a munkatársam, aki a cég alapításakor is ott ült ahol ma.         

Követendő ellenpélda  

Bertók Ibolya a Market Építőipari Zrt. HR igazgatója a témában úgy nyilatkozott, hogy náluk minden pozícióban – függetlenül a letöltött munkaviszony idejétől – mindenki azonos bérszinten van. Számunkra a juttatási csomag kalkulálásánál egyetlen igazodási pont létezik, a teljesítmény. Egy pozíción belül, azonos minőségben dolgozók között természetes igény, hogy ugyanannyit vigyenek haza. Ha az egyensúly felborul, oda a hitelünk és hosszú távon elveszítjük a munkavállalóinkat, akik az igazságtalan bérviszonyokra hivatkozva zokszó nélkül hagynak faképnél minket egy kedvezőbb, átláthatóbb ajánlatért. Ezzel megrendül a stabilitás, mert egy cég akkor erős, akkor hatékony, ha a munkavállalók kiegyensúlyozottak és hűek a munkaadójukhoz.

Ezt mi a premizálással igyekszünk előmozdítani – folytatja a HR vezető -, aminél fontos szempont az, hogy ki, mióta húzza a vállalkozásunk szekerét. Értelemszerűen a prémium is teljesítményfüggő, de az új dolgozóknak még nincs és nem is lehet megfelelő munkatapasztalatuk ahhoz, hogy elérjék a régiek teljesítményét.