Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tízezernél több ápoló hiányzik a magyar egészségügyből, mérések ugyan nincsenek, csak becslések. Felvetődik az a kérdés is, hogy ki az, akit ápolónak tekinthetünk, a tényleges hiány ugyanis a szakképzett ápolókra vonatkozik, akiket szakképzetlen munkatársak helyettesítenek – mondta Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke az ATV egy korábbi műsorában.

Kevés az ember, ezért az egészségügyi szakdolgozók leterheltsége nagy, az ápolók egyes területeken 168 helyett 190-210 munkaórát dolgoznak egy hónapban – mondta az elnök.

Íme az ápolóknak szóló állások!

- Ápolóknak ilyen munkalehetőségeket kínálnak.

- A legtöbb állás Budapesten van, de Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Zala megyékben is találhatunk munkalehetőségeket.

- A kórházak, rendelőintézetek, illetve a háziorvosi rendelők állásajánlatait itt böngészhetjük

- Diplomásoknak ilyen állásokat kínálnak, érettségizetteket, illetve szakmunkásképzőt végzetteket is kerenek.

- A legtöbb pozícióhoz nem kérnek nyelvismeretet, angol, illetve német nyelvtudással ezekre az állásokra pályázhatunk.

- Pályakezdők jelentkezését is várják. 

- Több részmunkaidős állást is kínálnak.

- Az összes egészségügyi munkalehetőséget ITT böngészhetjük!

Tízezer szakképzett ápoló hiányzik

Az ápolók hiánya leginkább Budapesten, Pest megyében és a megyeszékhelyeken okoz gondot a hírado.hu szerint. A fővárosban és a nagyobb kórházakban sokkal több ápolóra van szükség, mint egy vidéki intézményben, ahol a környéken lakó szakdolgozókkal fel tudják tölteni az álláshelyeket.

Sokan mennek külföldre

A hiány egyik fő oka, hogy sokan mennek külföldre dolgozni és nincs utánpótlás. Tavaly csaknem 650 ápoló kérte ki a külföldi munkához szükséges igazolást az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtól. A Magyar Ápolási Egyesület a híradó.hu-nak elmondta, ennél jóval több szakdolgozó hagyja el az országot, de sokan olyan területre mennek - például szociális gondozónak -, ahol nincs szükség az igazolásra arról, hogy az ápoló ellen nem folyik eljárás és megvan a szükséges képzettsége, gyakorlata.

A KÜLFÖLDI ÁPOLÓI ÁLLÁSOKAT ITT TALÁLJUK. 

A jobb fizetés miatt hagyja el Magyarországot az ápolók többsége. A fő célországok Németország és Ausztria mellett az Egyesült Királyság, de egyre népszerűbbek a skandináv országok is.

Svájcban például akár 2 millió forintot is kereshet egy diplomás ápoló, Németországban nettó 1500-2000 euró között keres egy szakápoló, ráadásul – mivel óriási emberhiány van a kórházakban – szinte mindenkit felvesznek.

Az egészségügyi szakdolgozói kamara tájékoztatása szerint Magyarországon egy ápoló kezdő bére az OKJ-s képzés elvégzése után bruttó 129 ezer forint, míg egy főiskolát végzett ápoló bruttó 163 ezer forinttal indul. Erre az összegre jönnek a pótlékok (délutános és éjszakai, vagy például az ágy melletti pótlék, amelynek az összege bruttó 24 ezer forint).

Tízezer szakképzett ápoló hiányzik

Miért május 12-én ünnepeljük az ápolónőket?

Ezen a napon született Florence Nightingale (1820-1910) brit ápolónő, aki a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott, mentette, ápolta a sebesülteket, majd később ápolónőképző iskolát alapított. Rá emlékezve tartják május 12-én az ápolónők nemzetközi napját. "Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt" – vallotta.

A magyar ápolók napját február 19-én, Kossuth Zsuzsanna (1817-1857), hazánk első országos főápolónője, az ápolóképzés megteremtője születésnapján tartjuk. 2014 óta ünnepeljük ezen a napon a magyar ápolókat.

Forrás: atv.hu, hirado.hu, jelesnapok.hu, wikipedia

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: ápoló, egészségügy, álláskeresés, állásajánlat, munkaerőhiány