Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

„Meg tudjuk beszélni esetleg telefonon?”Higgyük el, nem vagyunk egyedül, ha erre a kérdésre görcsbe rándul a gyomrunk. Megszakítani egy percre pontosan betervezett, sűrű munkanapot, egy nem várt telefonbeszélgetéssel, ami ki tudja, milyen hosszúra nyúlhat, kifejezetten nyűg tud lenni.

Sokszor bizony mégis elkerülhetetlen, hogy felvegyük a telefont, illetve, hogy elhangozzon, a fenti kérdés.

Ha mi is azok közé tartozunk, akik valóban mindent megtennének, hogy elkerüljenek egy telefonbeszélgetést, íme, egy kis segítség, hogy a lehető legudvariasabban és leghatékonyabban tudjuk kezelni a „rettegett” helyzeteket.

Legszívesebben azt mondanánk, hogy…

„Úgyis egyből elfelejtek mindent, amit most megbeszéltünk, sokkal egyszerűbb lenne, ha emailt küldene, köszönöm.”

Fontos kihangsúlyozni, hogy a telefonbeszélgetések sokszor valóban nagyon hasznosak! De, csakis abban az esetben, ha valóban odafigyelünk arra, ami elhangzik, és aktív szereplői vagyunk a beszélgetésnek. Amennyiben hajlamosak vagyunk az első két mondat után elkalandozni, és inkább a social media oldalainkat végiggörgetni néhány egyetértő hümmögés között, sajnos valóban elfecsérelt idő lesz az a néhány perc, amit a telefonon töltünk.

Szintén nem túl hasznos, ha elkezdünk jegyzetelni, de a végén azon kapjuk magunkat, hogy spirálokat és kockákat rajzolgatunk.

Ha ismerjük magunkat annyira, hogy kifejezetten nehezünkre esik koncentrálni egy hosszabb beszélgetés alatt, teljesen jogosan és nyugodtan kérhetünk a másik féltől egy emailes összefoglalót.

Ami még ennél is jobb, ha összekapjuk magunkat arra a néhány percre és összpontosítunk!

Mondjuk helyette inkább ezt:

„Ha nem gond, nagyon megköszönném, ha inkább emailben kezdenénk el a beszélgetést, így biztosan nem veszik el semmilyen fontos információ, lesz időm alaposan átgondolni a kapott információkat. Amennyiben ezek után szükségét látjuk még egy telefonos egyeztetésnek, megbeszélünk egy alkalmas időpontot.”

Telefonálni, vagy nem telefonálni?

Legszívesebben azt mondanánk, hogy…

„Sajnos, rettegek tőle, hogy valami olyasmit kérdez majd, amire nem tudok válaszolni.”

A telefonbeszélgetésekben az az egyik legijesztőbb, hogy élőben történnek. Ha egy emailre kell válaszolnunk, arra annyi időt szánunk, amennyit csak szeretnénk, annyiszor javítjuk, amennyiszer csak szeretnénk, illetve bármikor konzultálhatunk a más szakemberekkel is.

Való igaz, hogy egy telefonbeszélgetés során érhetnek minket váratlan helyzetek, de az azért ne feledjük, hogy ez ugyanúgy igaz a beszélgetőpartnerünkre is! Ráadásul, sosem árt egyszer-egyszer kilépni a komfortzónánkból, hiszen akkor fejlődhetünk igazán.

Mondjuk helyette inkább ezt:

„Szeretnék felkészülten, illetve pontosan válaszolni a kérdésekre, hogy hatékonyan tudjuk továbbhaladni, így nagyon megköszönöm, ha elküldi nekem előre a kérdéseket. Amit tudok, megválaszolok, és, amennyiben szükséges, a többit megbeszéljük egy előre egyeztetett telefonbeszélgetés során.”

Legszívesebben azt mondanánk, hogy…

„Hát, egyáltalán nem szeretnék most emberekkel beszélgetni…!”

Mondjuk ki őszintén, sokszor egy elhúzódó, vagy éppen teljesen alkalmatlan időben érkező telefonhívás kifejezett teher tudni lenni. Kiváltképp, ha épp egy határidős leadás kellős közepén vagyunk…

Mondjuk helyette inkább ezt:

„Éppen egy nagyon fontos projektben vagyok, így abszolút arra összpontosítok, de nyugodtan küldje el a főbb pontokat emailben, amint tudok, válaszolni fogok rájuk. Illetve, ha ezek után még szükséges, a projekt lezárulta után tudunk egyeztetni egy telefonbeszélgetést.”

A lényeg tehát, hogy amellett, hogy csakis jogos érvekkel álljunk elő, ha szeretnénk a telefonhívást egy másik időpontra átszervezni, vagy teljesen elkerülni, azt is mindenképp tartsuk szem előtt, hogy habár nem szeretünk telefonálni, igenis vannak olyan helyzetek, amikor egy 5 perces telefonnal sokkal hatékonyabban tudunk haladni, mintha emailek sorát küldözgetnénk egymásnak órákon át.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala