Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Turcsikné Gáspár Georginával, a Lufthansa Systems Hungária HR vezetőjével beszélgettünk a vállalati tehetségprogramok kapcsán bevált gyakorlataikról és arról, milyen karrierutat járnak be a programok résztvevői.

Csaknem 10 év tapasztalatuk van már az IT-szakemberek tehetségmenedzsmentjében: „2012 óta szervezzük évente az IT Young Professional programunkat: minden alkalommal 10-15 pályakezdőt vagy karrierváltót képzünk. Az eddigi tehetségprogramok végzősei közül sokan máig velünk maradtak, ezek a tapasztalt kollégák hitelessé teszik kifelé és befelé egyaránt a programot.”

A belső támogatottságról az is sokat elárul, hogy gyakran korábbi résztvevők vagy éppen kollégák ajánlanak újakat az aktuális tehetségprogramba, mondja a HR vezető. „Nem várunk el befejezett egyetemi tanulmányt, de mivel a jelentkezők döntő többsége a felsőoktatásból érkezik, ezért a képzés intenzív részét mindig úgy időzítjük, hogy a szorgalmi időszak kezdetére befejeződik. Nem elvárás a végzettség, a tudást tesztekkel és interjúkkal mérjük. Nemcsak frissdiplomások érkeznek hozzánk, okoztak már pozitív meglepetést karrierváltók, bootcampekben végzettek, sőt olyanok is, akik autodidakta módon, önszorgalomból képzik magukat.”

Valós feladatok, valós értékek

A HR-vezető szerint lényeges, hogy a program két hónapja alatt rögtön élesben próbálhatják ki magukat a diákok: a feladat mindig egy valós szoftverfejlesztési teendő köré csoportosul. „Agilis módszertannal dolgoznak a résztvevők, amelyben mindenkinek megvan a szerepe és az adott kéthetes periódusokra kapott leszállítandói. A kéthetes sprinteket mindig demók követik, ahol a cégben jelenleg dolgozó kollégák is követni tudják, hogyan haladnak a folyamatok, a résztvevők pedig a teljes program alatt kapnak a mentoroktól visszajelzéseket.

Tavaly a koronavírus miatt elmaradt a program, de idén már újra várják a jelentkezéseket: „Örülnénk, ha a szokott mederben mehetne tovább a képzés. Van B-tervünk arra az esetre is, ha a járványhelyzet miatt online megoldásra lenne szükség.”

Többszintű támogatással segítik a fiatal tehetségeket: „Vannak külsős és cégen belüli mentorok is, a HR-es projektvezető pedig napi kapcsolatban van a csapattal, segít, ha bármi elakadás vagy probléma merül fel.” Fontosnak tartják, hogy a szakmai fejlődés mellett az egyéni fejlesztésekre is nagy hangsúly kerüljön: „Mi azt látjuk, hogy az egyik legfontosabb előny az, hogy megtapasztalják, hogyan kell, hogyan lehet egymásra figyelve együttműködni. Az iskolapadból kikerülve ebben gyakran nincs még valós tapasztalat.”-mondja Georgina.

„Személyes kompetenciákat fejlesztünk: megtanulnak például prezentálni is, hiszen a demók során mindig ők foglalják össze, hogy miben mivel haladtak. Látványos ilyenkor a fejlődés: hétről hétre látjuk, ahogy mind gyakorlatban, mind kommunikációban beépítik a tanultakat, egyre magabiztosabbak, egyre jobb visszajelzéseket adnak egymásnak is. Használunk MBTI (Myers-Briggs) alapú önismeret fejlesztést, és mindenki részt vesz egyéni orientációs coachingon is.”

A programon végzettek által később bejárt karrierút sokféle lehet: „Korábbi résztvevőink közül van évek óta aktív scrum masterünk, van aki konzulensként dolgozik, de az azért elmondható, hogy a fejlesztői és a tesztelői pálya a leggyakoribb. A program végére már megismerjük a résztvevőket annyira, hogy látjuk, kinek milyen projekt lenne a legmegfelelőbb, de még itt is van mentoruk, aki segíti őket az integrálódásban. Sokat számít a tehetségprogram ilyen szempontból is, hiszen már egy saját belső kapcsolati hálóval rendelkeznek, keresik egymást szakmai és személyes kérdésekben is.

Hosszú távú elköteleződés

A HR vezető szerint hasznos és jó mutató, ha a tehetségprogram belső elfogadottsága is magas: „A kollégák szeretik a programot, mert a résztvevők jól felkészültek, megismerik a céges kultúrát és munkamorált. A képzési időszak során nem jellemző a lemorzsolódás, ezért fontos, hogy mindig előre felmérjük, mekkora az aktuális befogadóképesség. Már a kiválasztás folyamatában kiemelten fontos az elvárások kölcsönös megismerése: mindenki úgy jöjjön ide, hogy teljesen átlássa, mire számíthat, nincsen zsákbamacska. Nálunk például már folyik a toborzás, de a program csak július elején kezdődik: aki most jelentkezik, és átmegy minden lépcsőn, azzal is folyamatos a kapcsolattartás a program kezdetéig. Fontos, hogy ne veszítsük el őket, ezért sokat és plasztikusan kommunikálunk.”

A kiszámíthatóság a program minden elemében fontos: „Az első interjútól világossá tesszük, hogy a program milyen juttatásokkal és kötelezettségekkel jár. Mi egy másfél éves tanulmányi szerződést kötünk a résztvevőkkel, lépcsőzetesen növekvő kompenzációval és egyéb juttatásokkal.”

Tehetségprogramok 2021-ben

A teljesség igénye nélkül megnéztük, milyen lehetőségekkel várják a pályakezdőket a nagyvállalatok:

Vodafone Discover – Évente két alkalommal választanak frissdiplomás jelentkezők közül. A kiválasztási folyamat részeként online interjún vesz részt mindenki, majd egy logikai feladat megoldását követően online Assessment Centerbe kapnak meghívást.

E.On – Kétéves Frissdiplomás programot kínálnak a műszaki vagy gazdasági diplomával rendelkezőknek, akik a program ideje alatt 3 különböző területtel ismerkedhetnek meg féléves rotációban.

Magyar Telekom – A Kickstart Gyakornoki Programban 22 pozícióra várnak jelentkezőket. Idén azt ígérik, 24 órán belül választanak a jelentkezők közül.

Szerencsejáték Zrt. – A Level UP! utánpótlásprogramba azokat várják, akik 2021 szeptemberéig szereznek diplomát és elköteleznék magukat 3 évre a cég mellett. Önéletrajz mellett egy max. másfél perces Youtube-videót kérnek a jelentkezőktől.

MOL – A Growww egy 12 hónapos program, amely során a folyamatos képzések mellett alaposan megismerkednek a résztvevők a MOL működési területeivel. Közös Onboarding day, üzemlátogatások és csapatversenyek várnak a jelentkezőkre, akik közül néhányan a program végeztével állásajánlatra is számíthatnak a vállalattól.

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala