Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ébredés után azonnal a telefonunk után nyúlunk, hogy átfussuk a híreket, a tömegközlekedésen utazva megválaszolunk néhány üzenetet és ellenőrizzük a levelezésünket, majd a munkába érve bekapcsoljuk a számítógépünket. Hazafelé menet ránézünk a közösségi oldalakra, vacsora közben elolvasunk néhány érdekes cikket, és lefekvés előtt még tudni akarjuk, érkezett-e valamilyen fontos levelünk… Sokunk számára ez jelenti a napi rutint, és szinte el sem tudjuk képzelni, milyen is lenne néhány óra internet és okostelefon nélkül. Ha így érzünk, érdemes továbbolvasnunk, a digitális detox ugyanis közérzetünkre és produktivitásunkra is jó hatással van!

Ismerjük fel

Az online jelenlét elvárása szinte észrevétlenül kúszott be az életünkbe. Számtalan előnye van, ha azonban öt percenként nézünk a telefonunk kijelzőjére, valószínűleg már étléptünk egy bizonyos szintet. Van, aki számára ez egyfajta munkaköri kötelesség, de sokszor bizony a szabadidő is így telik, sőt nem ritka, hogy a hétvégeket, de akár még a szabadságunkat is az okoseszközeink fokságában, az interneten töltjük. Nem kétséges, hogy mindez rendkívül káros az egészségünkre, ugyanis állandó nyugtalanságot okoz: úgy érezzük, bármikor érkezhet egy fontos elintézendő, ez pedig nemcsak a nappalainkra nyomra rá a bélyegét, hanem az éjszakáinkra is. Nézzünk magunkba! Ha néhány percig sem bírjuk a telefonunk nélkül, ha a baráti beszélgetések, családi programok közben is a céges leveleink, vagy épp a facebook értesítések érdekelnek bennünket a legjobban, ajánlott digitális detoxot tartanunk! 

Tartsunk digitális detoxot! - munka, tudatosság, pihenés

Kezdjük kicsiben

Mielőtt nyomasztónak kezdenénk érezni a tényt, hogy főnökünk, kollégáink vagy ismerőseink mindig elérhetnek bennünket, esetleg telefonunk rendszeres jelzései jelentősen csökkentik produktivitásunkat, nyomjuk meg a digitális szünet gombot! Amikor fókuszálnunk kell egy feladatra, zárjuk be az e-mail fiókunkat, és némítsuk le telefonunkat. Fél-egy órás koncentrált munkavégzés alatt sokkal többet el tudunk intézni, mintha egy hívás vagy üzenet újra és újra megszakítaná a lendületünket. További lépésként vizsgáljuk felül az értesítéseket, amelyeket naponta kapunk: a legtöbb applikáció küld ilyet, a leggyakrabban azonban egyáltalán nincs szükség az azonnali reakciónkra, még a céges leveleink esetén sem. Ha valami tényleg sürgős, hívni fognak bennünket, ezt akár kérésként meg is fogalmazhatjuk munkatársaink, családtagjaink felé. Tartsuk tiszteletben a saját szabadidőnket, így mások is meg fogják tenni! Hagyjuk az irodában a vállalati telefont, vagy állítsuk „Ne zavarj!” módba. Ezt privát telefonunkkal is megtehetjük: menjünk el sportolni telefon nélkül, vagy nézzünk végig egy filmet, anélkül, hogy közben fél szemünket a közösségi oldalakon futtatnánk. 

Pihenjünk jól

Ha már néhány órán keresztül nem érezzük a telefonunk hiányát, jó úton járunk! Érdemes újra felfedeznünk azokat a tevékenységeket, amelyeket a mobilinternet térnyerése előtt igazán szerettünk: egy rövid séta a szabadban, egy izgalmas könyv, de akár egy ízletes vacsora is egészen más a mobilunk nélkül. Munka közben is ajánlott néhány valódi szünetet beiktatnunk, amikor felállunk a számítógépünk mellől és a telefonunkat sem visszük magunkkal. Ezek a tapasztalatok felszabadítóan és feltöltően fognak ránk hatni, miközben abban is megerősítenek bennünket, hogy nem maradunk le semmiről, akkor sem, ha akár napokig nem böngésszük az internetet. Szabadságra készülve állítsuk be a „Házon kívül vagyok” üzenetet, és vegyük is komolyan azt, ellenkező esetben valószínűleg pont olyan stresszesen telnek majd a nyaralás napjai, mintha az irodában ülnénk. Nem véletlen, hogy Európában és Amerikában is akadnak már olyan szállodák, amelyek vendégeiknek offline-kikapcsolódást kínálnak: a szobákban nincs internet és televízió, és a hotelbe érkezve kötelező leadni az elektromos eszközöket is. 

Döntsünk tudatosan, amennyiben szükségét érezzük, akár a következő fél órát is eltölthetjük internet és okoseszközök nélkül! Ha épp álláskeresők vagyunk, akkor is adjunk időt magunknak a pihenésre. Reggelente nézzünk rá a legfrissebb hirdetésekre, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le a számunkra legmegfelelőbb munkákról, de tartsunk mértéket, elegendő naponta néhány alkalommal ellenőriznünk postafiókunkat.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, digitális detox, tudatosság, pihenés