Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tegyük először tisztába a fogalmakat! Ötvös, vésnök, ékszerész, aranyműves…melyik mivel foglalkozik? Vannak átfedések?

Ez egy vicces dolog, mert az ötvösök nagy része is homályosan látja. Az alapfogalmakat azért általában tisztába tudjuk tenni: az alapszakma egyben gyűjtőfogalom az ötvös, olyan szakember, aki nemes és (vagy) színesfémekkel foglalkozik, a szakma az ehhez tartozó technológiákat specifikálja és foglalja magába. Régebben sokkal többfelé tagozódott az ötvösség: kézi polírozók, montőrök... de még ma is sokrétű a szakma. Vannak ezüstművesek, aranyművesek, vésnökök, drágakőfoglalók, cizellőrök, lánckészítők és alapanyag előkészítők is.

Manapság a legnépszerűbb szakma ezek közül az aranyműves. E mellett iskolarendszerű képzésben oktatható az ezüstműves és a vésnök szakma is. Az ezüstműves nagyobb használati tárgyakat, például étkészleteket készít, az aranyműves elsősorban ékszerekkel foglalkozik. Tehát az aranyműves dolgozhat ezüsttel is (leggyakrabban arannyal, ezüsttel, platinával és palládiummal szoktak), az ezüstműves pedig elsősorban ezüstből készíti tárgyait, de sok esetben dolgozik rézzel.

Kiből lehet hivatalosan ötvös? Hogy néz ki a képzés?

Jelenleg egyedi tervezési feladatok is vannak. Fontos, hogy megtanítsuk gondolkozni is a tanulókat. Korábban évtizedeken át betanított munkás szintjéig egyszerűsített feladatok voltak. A cél pusztán a kivitelezés volt. Most a szigorú szakmai személet mellett szabad tervezői szemléletet is oktatunk. Az intézmény felelőssége, hogy az onnan kikerülők minőségi tárgyakat alkossanak.

A képzés végén egy vizsgaremeket készítenek a tanulók, amelyen másfél-két hónapon keresztül dolgoznak, ezen keresztül beszámolnak az addig megszerzett tudásukról. Fantasztikus tárgyak születnek, számunkra is inspiráló remekeket látunk.

Innen merre tovább? Aki a kétéves ötvösképzést elvégzi, és van egy egyéni vagy társas vállalkozása, az mehet a Nemesfémhitelesítő Intézethez kérelmezni, hogy kiválthassa a saját fémjelzési engedélyét. A nemesfémek minden esetben fémjelzési kötelezettség alá esnek.

Eután a frissen végzett ötvös felelőssége, él-e a lehetőséggel, hogy iskolai keretek között tovább tanulja-e a szakmát aranyművesként, ezüstművesként, vagy vésnökként. Ezt a szakmát egy életen át lehet tanulni, és mindig lehet fejlődni benne. A jó képzés hatalmas segítség akár alkalmazottként, akár önállóan kíván érvényesülni az ötvös.

Aki kijön friss ötvösként az iskolából, az mire számíthat?

Azt szoktam mondani, hogy amikor ötvösként elvégezte valaki az iskolát, utána még érdemes elmenni alkalmazottnak, mielőtt belevágna egy saját márkába. Az iskola letesz egy alapot, de még sokat kell dolgozni: szerteágazó szakma, nagy felelősség is nemesfémmel dolgozni. Mindenkinek azt javaslom, hogy pár évet töltsön el alkalmazottként, és az is lehet, hogy valaki alkalmazott marad, nem mindenki szeret vállalkozni. Saját tapasztalatom: kétféle márkát viszek, vállalkozóként nyilvánvalóan többet lehet keresni, de keményen küzdeni kell azért.

Kiből lesz jó ötvös?

Mindenféleképpen magas szintű kézügyesség kell hozzá. Ha valaki jól rajzol, vagy ügyes plasztikában, az jó belépő, és fontos a jó térlátás, hiszen háromdimenziós tárgyakat kell átlátni. A monotóniatűrés szintén szükséges, mert a munkának vannak olyan fázisai, amikor a kéz dolgozik nem az agy. Ennek is megvan a varázsa, de a kitartás azért nagyon fontos. Itt is az tud érvényesülni, aki beleteszi a megfelelő energiát.

Kinek válhat híressé a márkája?

Olyan minőségben kell dolgozni, hogy ajánlják és visszajöjjenek. Nem könnyű érvényesülni, de ha valakiben megvan a plusz, hogy szereti és élvezi, annak ez egy csodás életet adhat. Nekem ez a szakma abszolút a hobbim, és imádom csinálni. Ajánlom bárkinek, aki el tudja képzelni magát ebben: néha akár hétvégén is dolgozni jó érzéssel, anyagilag boldogulni, folyamatos fejlődési, tanulási lehetőséggel. Ilyen szempontból is fantasztikusan szerethető szakma, egyszerűen nem tudsz befásulni, mindig újabb és újabb technikákat lehet elsajátítani.

Saját eszközökre van szüksége egy ötvösnek?

A szerszámok beszerzése egy komolyabb kezdő beruházást igényelhet. Ha kiegészítésként vagy bedolgozóként dolgozol, négy-ötszázezer forintból megvannak az alapszerszámok (ostoros motor, alap brett asztal, gyűrűvas, reszelő, pár alapszerszám, húzóvas), de ez nem ad túl nagy mozgásteret.

Félmillión túl pedig nincs megállás. Kellhet egy henger, komolyabb forrasztórendszer, üllők, húzópad, jöhetnek a fúrók, marófejek, golyósprés, lemezollók. Rengeteg szerszáma van a szakmának.

Az sem ritka, hogy az ötvös egyes szerszámokat elkészít magának: speciális vésőket például, különböző munkafolyamatokhoz. Régi szerszámokat lehet gyűjteni pusztán a szépségük miatt: ezek orvosi műszerekhez hasonló funkcionális, letisztult, mégis formagazdag eszközök. Minden olyan ívben hajlik rajtuk, hogy kényelmes legyen fogni, de lássam is, amit csinálok.

Milyen tévhitek vannak a szakmával kapcsolatban?

Gyakran előforduló probléma, hogy az emberek nem ismerik a fémek tulajdonságait: meglepődnek, hogy karcolódik vagy színt változtat az ékszer. Pedig a fém folyamatosan változik: ha üveg, vagy szálló por éri, karcolódhat a felülete, olyan is előfordulhat, hogy a bőr kipárolgásának hatására az ezüst gyűrű elszíneződik.

A kézzel készült ékszerek és az import tömegtermék közötti különbséget sok esetben nem ismerik az emberek: a nagykereskedésben kapható ékszereknek más az anyagszerkezete, nincsenek átkovácsolva, szemcsésen törnek. Pár éven belül eltörhet egy gyűrűpár. A személyes törődés hiánya meglátszik itt is.

Készítette: Rákász-Losonczy Judit

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala