Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gyakorlatilag a logisztikus az, aki egy termék vonatkozásában megszervezi az alapanyag beszerzést és annak a termelőüzembe való juttatását, majd elosztja és továbbítja a készterméket az értékesítők felé.

A szakzsargon "ellátási láncként" nevezi meg azokat a folyamatokat, melyek irányítása, menedzselése, ellenőrzése és dokumentálása a logisztikus munkakörébe tartozik. Ezen folyamatok - a funkciójuk típusa szerint - lehetnek külső és belső láncok. A külső ellátási lánc az, ami a szervezeten, gyáron, intézményen kívül zajlik, vagyis a közúti, vasúti, vízi, esetleg légi közlekedési eszközök segítségével történő anyagmozgatást értjük alatta. Ebbe a körbe tartozik a villany, vagy csővezetéken keresztül történő anyagáramlás is. A belső ellátási lánc pedig a cégen belüli anyagáramlás eszközeinek, mint futószalag, targonca pontos vezérlését és ellenőrzését takarja.

A munka

Ám a logisztikus feladata ennél is összetettebb - hangsúlyozza Priesl Gábor, aki tizenöt éve áll egy termelő nagyvállalat szolgálatában, mint a logisztikai csoport vezetője. Gábor arra hívja fel a figyelmünket, hogy a jó logisztikus nem csak az anyagok, termékek külső-belső szállítását koordinálja, hanem fokozott figyelmet fordít a költséghatékonyságra is. Ezt a tér és idő legelőnyösebb átfedési lehetőségeinek kiválasztásával tudja teljesíteni, ami sokszor több munkaórába kerül, mint magát a szállítást lebonyolítani és azt precízen lekönyvelni.

Szakmák: a logisztikus

Logisztikusok nem csak áruk, termékek előállításával, terítésével foglalkozó vállalkozások alkalmazásában vannak, hanem olyan cégeknél is, ahol a termék nem anyagi, hanem szellemi besorolásba tartozik. Ilyenek a tervező, reklám, PR, könyvelő irodák, vagy a tanulmányok, felmérések, kutatások készítésére szakosodott cégek. Náluk is van, lehet logisztikus, aki az ő termékeik biztos célba juttatásáért felelnek.

Ilyen a jó logisztikus

A jó logisztikus rendelkezik a megfelelő folyamatalapú és vevőközpontú gondolkodásmóddal, rálátással. Ez racionális gondolkodásmódot takar, természettudományos, leginkább matematikai érdeklődést feltételez. Mivel a logisztikus is közvetlen kapcsolatba kerül a vevővel, a bevétel, a profit mértéke is múlik a munkáján. Ezért különösen fontos, hogy empátiával és marketing alapú gondolkodással legyen felvértezve. A jó modor, a szimpátia, a szuggeszív személyiség nem követelmény, de aki rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, a szakmában komoly helyzeti előnyöket tudhat a magáénak. Ezen felül nem árt, ha precíz, alapos, és ezekhez penge éles memóriával bír az, aki logisztikusként szeretné elképzelni a jövőjét.

Logisztikus-képzés

Logisztikai képzésre az országban szinte minden nagyvárosában van lehetőség. A képzések hivatalos megnevezése: logisztikai ügyintéző, illetve Nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző. Az oktatás regionális és országos oktatási központokban történik, a tanulmányi idő pedig általában 2 év. A jelentkezés alapfeltétele a sikeres érettségi vizsga. A tanfolyamok ára változó, az átlagos főiskolai tandíj szokott az árképzésnél irányadó lenni.

Bővebben az oktatásról és a szakmáról: http://logisztikaitanfolyam.lap.hu/