Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A leggyakrabban már fel sem tűnik, de élő szóban szinte mindannyian teletűzdeljük a mondatainkat felesleges toldalékszavakkal. Elég egyszer elkezdni tudatosan meghallani őket egy beszélgetés során, és másodpercek alatt a falra lehet mászni tőlük. „Ilyen, izé, ööööö, így” és a társaik. Egyik sem hangzik túl professzionálisan semmilyen munkakörnyezetben, igaz? Akár egy megrendelővel, akár az ügyfelünkkel beszélünk, az összeszedett, nyelvtanilag helyes kommunikáció sokat lendíthet az üzlet sikerén.

A jó hír, hogy ugyanilyen tudatosan odafigyelve akár meg is szabadulhatunk tőlük!

Lassuljunk le!

Ha valaki gyorsan beszél, kifejezetten nehéz dolga van. Nem elég, hogy a másik félnek sem könnyű megértenie, neki is sokkal nehezebb odafigyelni rá, hogy kihagyja a felesleges töltelékszavakat. Ha 1000 szót hadarunk el 1 másodperc alatt, szinte észre sem vesszük, máris vagy 50 „ilyet” elejtettünk, és mire felfigyelnénk az egyikre, már legalább másik 4 hagyta el a szánkat.

Nemcsak a töltelékszavak elhagyására, de a hadarásra is egy jó megoldás lehet, ha nem csupán arra koncentrálunk, hogy milyen információt szeretnénk átadni, hanem arra is, hogy mindezt konkrétan milyen szavakkal tesszük. Összpontosítsunk kifejezetten azokra a szavakra, amiket kimondunk!

Elsőre nagyon furcsán hangozhat majd, ha jobban artikulálunk és lassabban beszélünk, sőt, akár bután is érezhetjük magunkat, de higgyük el, a beszélgető partnerünknek fel sem fog tűnni, hiszen így leszünk nagyjából a normál beszédsebességen, másrészt nekünk is jut időnk arra, hogy odafigyeljünk a következő mondandónkra.

Szabaduljunk meg a töltelékszavaktól!

Keressünk valami mást helyettük!

Valóban van olyan helyzet, amikor egy-egy töltelékszó megállja a helyét, hiszen akárhogy is, valamiért tényleg lazítanak mondandónk stílusán. „A munkaruhánk egy ilyen kék blézer.” „A munkaruhánk egy kék blézer.” Utóbbi leheletnyit szigorúbbnak hangzik. Ettől függetlenül, inkább igyekezzünk kikerülni a felesleges szóhasználatot, vagy keressünk a töltelékszó helyett egy másikat! 

A végső cél természetesen az, hogy mindennemű töltelékszót elhagyjunk a beszédünkből, de nem gond, ha kis lépésekben haladunk.

Ne csak a munkahelyünkön figyeljünk rá!

Nagyon nagy dolog, ha napközben már észrevehetően kevesebbszer futunk bele az „ilyen” hibába, de ahhoz, hogy végleg ki tudjuk irtani a töltelékszavakat, a nap 24 órájában gyakorolnunk kell! Ha hazafelé már ismét „öööö”-zve meséljünk el a napunkat, mindig ugyanolyan nehéz lesz reggel kigyomlálni őket a mondatainkból.

Figyeljük meg, sokkal nehezebb lesz a szabadidőnkben odafigyelni rájuk, de már néhány nap alatt észrevehető lesz a változás.

Bocsássuk meg magunknak, ha néha hibázunk!

Az első néhány alkalommal, amikor kifejezetten igyekszünk odafigyelni, hogy a lehető legtökéletesebb mondatokat tegyük egymás után, bizony nem csak, hogy hibázunk majd, de ráadásul lehet, hogy még rosszabb helyzetbe hozzuk magunkat. Megeshet, hogy épphogy észbe kapunk, amikor az „ily..” első szótagot már kimondtuk, de megtörik a lendület, hiszen az elkövetkező néhány másodpercben magunkat ostorozzuk majd, hogy „A fenébe, már megint majdnem kimondtam!” Felesleges ennyire ráfeszülni a dologra, higgyük el, hogy már az is hatalmas változást jelent majd a stílusunkban, ha csak tízzel kevesebb töltelékszót mondunk egy szuszra.

Tény, hogy az „ilyen”, a „hát” és az „ööö” használata nem a legsúlyosabb karrier hiba, amit elkövethetünk, de nem is szerencsés szokás. Éppen ezért, miért is ne szánnánk egy kis energiát (hiszen időnkbe nem kerül) arra, hogy fejlesszük a beszédtechnikánkat?

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala