Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (EURES) felületén 14 ezer állásajánlat szerepel, amelyek svájci munkavégzésre hívják az EU-tagállamok polgárait, köztük a magyarokat is.

Az EURES-en meghirdetett háztartási segítői állásoknál a kereset 3600-4500 svájci frank (240 forintos árfolyamon átváltva 864 ezer-1,08 millió forint) között mozog. Az NFSZ jelezte lapunknak: ez szerintük jóval magasabb, mint amennyit egy hárztartási segítő kaphat.

A legkeresettebb svájci szakmák között szerelőket, műszerészeket, építőipari szakmunkásokat találunk. A svájci vendéglátóiparba szakácsokat, pincéreket, szállodai személyzetet keresnek a munkaadók. Ez utóbbi szektorban a külföldiek aránya igen magas: 42 százalékos.

Ha az összesített EURES-adatbázisban keresgélünk az állások között, kiderül, hogy az informatikusoknak egyes munkaadók havi 4000-6000 svájci frankot (960 ezret - 1,44 milliót) kínálnak, egy elméleti fizikus pedig 7980-9100 svájci frankot (1,9-2,2 millió forintot) is kaphat.

Fontos azonban, hogy nyelvtudás nélkül nem kaphatunk munkát. Az országnak négy hivatalos nyelve van: a német, a francia, az olasz és a rétoromán. Az irodalmi némettel viszont nem sokra megyünk, a svájci dialektus teljesen más, mint amit az iskolában tanulunk.

 Svájci munka: egymilliós minimálbérért 

Egyébként az alpesi országban igen kevesen vannak, akik 3000 svájci franknál kevesebbet keresnek teljes munkaidőben. Államilag meghatározott minimálbér ugyan nincs (Jura kanton volt az egyetlen, ahol szerepelt az alkotmányban minimálbérre vonatkozó passzus, de a végrehajtáshoz szükséges törvény még nem született meg).

Népszavazást szervez az egyik svájci szakszervezet arról, hogy 22 frank (5280 forint) órabérben állapítsák meg országosan a minimálbért. Ez azt jelentené, hogy egymillió forintnál is magasabb lenne az országban a kötelező legkisebb munkabér egy hónapban.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint az átlagbér 2011-ben 5979 frank volt. Az egyik szakszervezet egy bérkalkulátort alkotott, amelynek segítségével kideríthetjük, hogy a végzettségünkkel mennyi fizetésre számíthatunk.

Minden drága

Nemcsak a fizetések, hanem a megélhetési költségek is nagyon magasak Svájcban. Norvégia és Dánia mellett ez a legdrágább ország Európában. A francia és az olasz területek kissé olcsóbbak, mint a német rész.

Egy egy hálószobás lakás bérleti díja 800-900 svájci frank egy hónapra, ebben az összegben a fűtés és a meleg víz ára benne van. Ha házat bérelnénk, annak a havidíja 3000 franknál kezdődik. Az ingatlanokat hosszú távra adják ki szívesen, és általában a kaució a három havi lakbér.

Hipermarketeket, nemzetközi bolthálózatokat nem nagyon találunk az alpesi országban. A kisebb boltok kínálatában egy félkilós kenyér 1,50-3,50 frank körüli áron kapható. Egy liter tej ára 1,20, egy kiló disznóhús 25-35, egy egész csirke 20 franknál kezdődik.

Szigorúbb szabályok, korlátozott bevándorlás

Mint arról már a Profession.hu is beszámolt: a svájci kormány idén áprilisban bejelentette, hogy idén május 1-jétől újra kontingensekkel korlátozza az EU-hoz csatlakozott 8 közép- és kelet-európai országból, így Magyarországról is a munkaerő bevándorlását.

A rövid távú munkavállalás (egy éves tartózkodási engedélyek) továbbra is a 2011. május 1-jén életbe lépett szabályok szerint, azaz előzetes munkavállalási engedély nélkül lesz lehetséges. Emiatt az Európai Bizottság is felemelte a szavát májusban, ám azóta sem történt semmiféle változás.

Így tehát az érvényes munkaszerződés birtokában tartózkodási engedélyt kell kérnünk a svájci hatóságoknál. Magyarország berni nagykövetsége felhívja a figyelmet: ha valaki hosszú távra szeretne dolgozni menni Svájcba, az mindenképp érdeklődjön a kantonális munkaügyi hatóságoknál vagy a svájci Szövetségi Migrációs Hivatalnál a feltételekről.

Védtelen, de elégedett munkások

2011 második felében a svájci aktivitási ráta elérte a 68 százalékot, ez az egyik legmagasabb Európában. Az atipikus munkák nagyon népszerűek az országban: a munkaadók előszeretettel alkalmaznak kölcsönzött munkásokat, de a határozott idejű munkaszerződés is igen elterjedt. Emellett az is gyakori, hogy az embereket nem veszik fel, hanem megbízási szerződéssel, alvállalkozóként dolgoznak együtt velük. Az országban a munkavállalók jogai eléggé korlátozottak, mindössze az alkalmazottak felére vonatkoznak az ágazati kollektív szerződések.

A svájciak döntő többsége, 91 százaléka elégedett a munkafeltételekkel - derül ki a helyi Gazdasági Minisztérium kutatásából. "Az EU egyetlen országában sem olyan rugalmas a munkaidő, mint Svájcban, és a svájci munkavállalóknak van a legtöbb lehetőségük a továbbképzésre" - írta a tanulmányról a SwissInfo című lap. Átlagosan 45-50 órát dolgoznak egy héten.

Ám több területen is elmarad Svájc más EU-tagállamoktól: az átlagnál nagyobb a nyomás a dolgozókon, a határidőket nagyon komolyan veszik a vezetők, és egyre többen panaszkodnak zaklatásra is.

Ha bajba kerülünk Svájcban:

Magyarország berni nagykövetségeének elérhetőségei: telefonszám: (00 41) (31) 352-8572, 352-8573, 352-2867, fax: (0041) (31) 351-20-01, e-mail: mission.brn@mfa.gov.hu, web: www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium