Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munka-magánélet egyensúlyáról napjainkban sok szó esik, Sportoljunk a karrierünkért!mégis keveseknek sikerül maradéktalanul megvalósítani. A mérleg gyakorta billen ki a kötelességeink felé, miközben nem jut elég időnk a pihenésre, a mozgásra, önmagunkra. A kör ördögi, hiszen minél kevésbé figyelünk a felöltődésre, annál kevésbé leszünk hatékonyak a munkánkban, vagyis még több időt kell a feladatainkkal töltenünk. A végeredmény a teljes fásultság, kimerültség és a legkevésbé sem egészséges életmód lesz. Vajon hogyan változtathatunk ezen? Erre a kérdésre kerestük a választ Fésűs Veronika sportfejlesztési mentorral, A futás esszenciája online magazin vezetőjével.

Ahonnan indulunk

A szakember szerint a helyzet kiábrándító, különösen a 30-40-es korosztályt tekintve, de súlyos problémákkal küzdenek a mozgás és egészség terén a tinédzserek és a húszas éveikben járók is. Az elhízás, a csökkenő mentális teljesítmény, az idegrendszeri problémák tömegek életét nehezítik meg, és bár a Y generáció egyre tudatosabban fordul a kérdéshez, felismerve a változtatás szükségességét, mégis nagyon kevesen indulnak el a megoldás felé. „Sokan vannak, akik egész eddigi életükben nem sportoltak, és van egy olyan tábor is, aki régebben mozgott ugyan, de például a karrierépítés vagy a családalapítás miatt abba kellett hagynia. Úgy látom, hogy nagyon bátortalanok az emberek, és nem igazán kérnek szakszerű segítséget. Hozzám leginkább azok fordulnak, akik már rendelkeznek valamilyen sportmúlttal, de nem tudják, mi legyen a következő lépés a folyamatban” – kezd bele a témába Fésűs Veronika.

És hozzáteszi: „Számtalan oka van annak, hogy a mozgás egy elhanyagolt területe sokak életének. Meggyőződésem, hogy hiányoznak azok a hétköznapi példák, amelyek valódi inspirációt nyújthatnak, akár az elinduláshoz, akár a továbbfejlődéshez. Én éppen ezért keresem azokat a férfiakat és nőket, akik kitartóan tesznek a változásért, akikben ott a küzdeni akarás és történetük másokat is valami újra ösztönözhet. Nem szabad azonban azt sem elfelejtenünk, hogy gyakorta mi magunk jelentjük a gátat saját magunk számára, ugyanis jellemzően nagyon mélyen elrejtjük, eltemetjük magunkban a képességeinket, és tele vagyunk önkorlátozó hiedelmekkel is. Egyszerűen nem hiszünk önmagunkban, az önbizalomhiány pedig mindenre rányomja a bélyegét. Ezt a csomagot hozzuk a gyerekkorunkból, az iskolából, az unalmas és akár kudarcokkal teli testnevelés órákról, a párkapcsolatainkból, és a sort még hosszan folytathatnánk.

Sportoljunk a karrierünkért! - munka, mozgás, egyensúly

Amiért érdemes belekezdenünk

Nem kérdés, hogy a napi 8-10-12 órában ülőmunkát végzőknek kötelező lenne rendszeresen mozognia, főleg akkor, amikor különböző panaszok formájában már az a bizonyos vészcsengő is megszólal. „A hát- és csípőfájdalom, a koncentrációs zavarok, az alvásproblémák, az elhízás és a rohamosan csökkenő stressz-tűrő képesség a legklasszikusabb tünetek, amelyek a mozgáshiány következtében alakulnak ki. Elcsépelten hangzik, de már egy kevés sport is rendkívül hatékonyan kezeli ezeket, hosszú távon pedig olyan jótékony hatásait is megtapasztalhatjuk, amelyeket nem is feltétlenül hoztunk összefüggésbe az aktivitással” – osztja meg interjúalanyunk.

Amikor mozogni kezdünk, optimalizálódik a pulzusunk és a vérnyomásunk, a tüdőkapacitásunkat csúcsra járatjuk, sőt még endorfint is termel a szervezünk, elönt bennünket az a semmihez sem fogható jó érzés, vagyis testi, szellemi és lelki szinten is feltöltődünk – de a hab a tortán még csak ezután jön. „A sport kétségtelenül javítja az emberi kapcsolatainkat, mert toleránsabbá tesz, és átformálja a gondolkodásunkat is. Javul a problémamegoldó képességünk és a fizikai felfrissülés nyomán a kreativitásunk is az egekbe szökik. Akár már egy-két edzés is csodákra képes, annyira intenzíven hat mentálisan. Nem véletlen, hogy a profi sportolók rendkívül sikeresek az üzleti életben is, mivel nemcsak hogy áttörik a mozgás által a korlátaikat, de kialakul bennük az a szemléletmód is, amely szerint nem létezik számukra lehetetlen, és a nehézségek ellenére is elérik a céljaikat” – emel ki egy lényeges pontot Vera.  

De mégis hogyan?

Ahhoz, hogy a sportpályán vagy az edzőtermen kívül is képesek legyünk az ott szerzett kitartást és sikerélményt átültetni a gyakorlatba, a szakember szerint gyakorlatilag egy új idegpályát kell kialakítanunk az agyunkban, mégis megéri gyakorolnunk, hiszen a határ tényleg a csillagos ég lehet, akár a mozgást, akár a munkahelyi teljesítményünket tekintjük. Nem kérdés, hogy az új szemlélet mellett az önbizalmunknak is hatalmas löketet ad a rendszeres mozgás, hiszen minden egyes alkalommal, amikor legyőzzük önmagunkat, és a lustálkodás helyett az izzadás mellett tesszük le a voksunkat, már van is okunk büszkének lenni. Persze ideáig nem könnyű eljutni. „Ahhoz, hogy valóban megtegyük azt a bizonyos első lépést, többnyire el kell érnünk egy kritikus pontra. Egyénfüggő, kinél mi hozza el ezt, és nyomja be a start gombot: van, aki egyszerűen nagyon rosszul érzi már magát a bőrében, másnak az egészsége van veszélyben, de olyan is akad, akinek szüksége van egy célra, ami kihozza egy nehéz élethelyzetből” – meséli a mentor. 

A sikernek két fő kulcsa van: a pontos célkitűzés, és hogy tudjuk, mit miért teszünk. „Nagyon sokszor csak vágyakozunk, és nem konkretizáljuk, mit is szeretnénk elérni. Éppen ezért fordul elő gyakran, hogy csak bele-belekapunk a mozgásba, majd az első nehézségnél feladjuk. Látnunk kell, miből, milyenné akarunk válni, és azt is, hogy mit kell tennünk a haladásért. Fontos, hogy a motivációnk mindig rólunk szóljon, ne másnak akarjunk megfelelni, bizonyítani! Ahogy a belső mozgatórugónk sokféle lehet, úgy maga az út is egyedi. Mindenki máshonnan indul, más a tempója, a személyisége, és más mozgásforma fog örömöt jelenti számára, vagyis tapasztalatom szerint csak az marad meg hosszútávon a pályán, aki személyre szabott edzéstervet követ, a divatsportok, a mindenkire ráhúzott programok egyáltalán nem működnek” – hangsúlyozza inerjúalanyunk, aki néhány sikersztorit is megosztott velünk.

Van olyan mentoráltam, aki annak ellenére, hogy az ápolói munkája, időbeosztása nagyon megterhelő számára, a rendszeres futásnak és jógának köszönhetően visszanyerte energiáját, és munkahelyi lendületét is. Akadt olyan vendégem is, akinek az életmódváltás következtében teljesen átalakult a baráti köre, ami ugyan nem volt könnyű, ma azonban már olyanok veszik körül, akik maximálisan támogatják a törekvéseit. És talán a legsokatmondóbb történet a praxisomban egy férfié, aki túlsúlya ellenére lefutotta a számára ikonikus maratont, miközben a személyisége óriási változáson ment keresztül. Korábban három műszakban dolgozott, de nem mert felmondani, mert nagyon jól keresett, de cserébe állandóan fáradt volt. Ahogy az edzések nyomán egyre jobban megerősödött mentálisan, úgy az is világossá vált számára, milyen munkára vágyik, és mára a váltáson is túl van.

Ahogy Veronika vallja, a mozgás nem kényszer, engedély önmagunk felé. Ízlelgessük ezt a mondatot, és töltsük meg a számunkra motiváló tartalommal. Amennyiben épp álláskeresők vagyunk, használjuk ki a rendelkezésünkre álló időt új szokások kialakítására, és építsük be a mozgást mindennapjainkba. A jó közérzet, a mentális frissesség az állásinterjúk sikerét is garantálja, nem is beszélve a hosszú távú hatásokról! Legyünk aktívak minden fronton, tartsuk szemünket a legfrissebb lehetőségeken, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, egyensúly, mozgás, fejlődés