A munkaadók nagy része nem mert eddig távmunkában gondolkozni, aki mégis megtette, jó tapasztalatokról számol be, miközben munkavállalói oldalról egyre nagyobb az igény az irodán kívüli munkavégzésre - derül ki a Profession.hu által végzett kutatásból.

A munkavállalói oldalról a távmunkát elsősorban a 40-49 évesek, valamint a szellemi munkát végzők támogatják és az is, hogy bár félünk az elszigeteltségtől, mégis szívesebben dolgozunk otthonról.

A Profession.hu-n ilyen távmunkákat találhatunk.

A megkérdezett munkavállalók 80 százaléka szívesebben cserélné le az öltönyét köntösre, az irodát pedig saját otthonára. A felmérés 3238 résztvevője közül elsősorban a szellemi munkát végzők (83 százalék), az államigazgatásban dolgozók (86 százalék) és a saját tulajdonú céggel rendelkező munkavállalók (91 százalék) támogatják a távmunkát, ezzel szemben mindössze 15 százalékuk, elsősorban felsővezető (27 százalék) és középvezető (23 százalék) beosztású dolgozó kapott eddig erre lehetőséget.

A munkahelyek még nem nyitottak

Míg Finnországban, Hollandiában és Amerikában a munkavállalók 25 százaléka távmunkában dolgozik, addig itthon a válaszadók 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy munkahelyén nincs és a jövőben nem is tervezik a távmunka bevezetését, míg 12 százalékuknál már van lehetőség az otthoni munkavégzésre.

Sokan vágynak a távmunkára, de félnek is tőle

A több mint 100 főt foglalkoztató cégek munkavállalói nagyobb eséllyel dolgozhatnak irodán kívül, míg a kis, 30 fő alatti cégeknél, valamint az államigazgatás, egészségügy és oktatás területén dolgozók nem látnak esélyt a változásra.

Míg utóbbiak szerint ezeken a területeken a cég tevékenységéből adódóan (67 százalék), valamint adatbiztonsági kérdések miatt (23 százalék) nincs és nagy valószínűséggel nem is lesz lehetőség a távmunka bevezetésére, addig egy korábbi kutatás szerint a munkáltatók elsősorban a vállalati kultúra hiányát, az adatbiztonság kérdését és a munkavállalók feletti kontroll csökkenését sorolják a legfontosabb visszatartó okok közé. A mostani kutatásából az is kiderül, hogy az otthoni munkavégzéshez szükséges technikai feltételek biztosítása munkavállalói oldalról nem jelentene gondot.

Félünk az elszigeteltségtől

A távmunka egyik legnagyobb előnye a munkáltatók (73 százalék) és a munkavállalók (75 százalék) szerint is az, hogy a szokásos munkaidőtől eltérő időszakban is dolgozhatunk. A munkavállalók pozitívumként említették azt is, hogy csökkennek a közlekedéssel járó kiadások (72 százalék), valamint könnyebb összehangolni a munkával és a magánélettel járó teendőket (63 százalék).

Míg a munkaadók 60 százalékát a távmunkával kapcsolatban elsősorban az aggasztja, hogy kevésbé tudja ellenőrizni alkalmazottait, addig a munkavállalók 59 százaléka szerint inkább a távmunkában betölthető pozíciók alacsony száma aggasztó, de hátrányként említették az elszigeteltség érzését is (51 százalék), valamint a munka és a magánélet határainak összemosódását (50 százalék).

Kényelem és rugalmasság

A Profession.hu kutatásából az is kiderül, hogy ahol létezik távmunka, ott a munkavállalók 25 százalék-a heti több alkalommal is él a lehetőséggel, 29 százalék-a pedig teljes egészében otthonról dolgozik.

A távmunka pozitív hatásai már most megfigyelhetőek. Azoknál a cégeknél, ahol lehetőség van irodán kívüli munkavégzésre, a munkavállalók kényelmesebben (65 százalék) és rugalmasabban (64 százalék) végzik el feladataikat, könnyebben összeegyeztetik a magánéletet a munkával (48 százalék), hatékonyabbak (37 százalék) és kevesebbé stresszesek (35 százalék).

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: távmunka, atipikus, álláskeresés, otthoni munka