Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mindenkinek vannak olyan munkanapjai, amikor minden összejön, hatékonyan és gyorsan pörögnek a percek, a nap végén pedig úgy érezzük, igazi szuperhősök vagyunk, akik bármire képesek. Ugyanakkor sajnos, legalább ugyanilyen gyakran előfordul a fenti szcenárió teljes ellentéte is, amikor is úgy botorkálunk haza, hogy abban sem vagyunk biztosak, vajon az az egy darab email, amit elküldtünk, jó helyre ment-e.

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy az utóbbi helyzet bizony elkerülhető lenne? Persze kis túlzással, hiszen nincsen olyan varázsformula, ami egy csapásra megszűnteti a rossz napokat, de néhány praktikát bevetve igenis sikeres(ebb)en zárhatunk minden napot!

Legyünk hálásak!

Nagyon sok meditációs, önbizalom fejlesztő és tanácsadó program elérhető már, a legkülönbözőbb relaxációs applikációkkal karöltve. Teljesen érthető módon, ez nem mindenkinek az asztala, de nem is kell egyből spirituális mélységekbe vetnünk magunkat. Elég egy apró, 2 perc alatt elvégezhető feladat beépítése a reggeli rutinba: írjuk le egy füzetbe, hogy aznap miért vagyunk hálásak. Ez lehet csupán a reggeli forró kávé, hogy süt a nap, vagy, hogy este egy baráttal vacsorázunk. Lényegében bármi, ami egy kicsi örömet hoz a napunkba.

Tudományosan bizonyított tény, hogy azok, akik rendszeresen vezetnek ilyen „hála listát” sokkal optimistábbak a hétköznapokban, sőt nagyobb a munkakedvük és kevesebbet is vannak betegszabadságon. Egy próbát megér, veszteni valónk nem igazán van vele.

Sikerélmény mindennap

Koncentráljunk egyszerre egy dologra!

Képzeljük magunkat a következő helyzetbe: egy határidős projekt kellős közepén vagyunk, amikor hirtelen befut egy sürgős email, amire azonnal válaszolnunk kell. Percekkel később a munkatársaink beszélgetése tereli el a figyelmünket, és mire vissza tudnánk térni az eredeti feladatunkhoz, eszünkbe jut egy fontos hívás, amit már órákkal ezelőtt el kellett volna intéznünk.

Bár az osztott figyelem és az úgynevezett „multitasking” (több feladat egyszerre végzése) manapság szinte alapvető velejárója a legtöbb munkakörnek, sajnos nem éppen a legkifizetődőbb módszer.

- Lényegében, átlag mindösszesen 1,5 percet foglalkozunk egy adott feladattal mielőtt valami megszakítaná a folyamatot.

- Nagyjából 25 percbe telik, mire teljes figyelemmel vissza tudunk térni egy adott feladathoz egy-egy megszakítás után.

- A folyamatos multitasking 15 ponttal csökkentheti az IQ-t.

Nagy valószínűséggel úgysem tudjuk a fenti esethez hasonló ide-oda kapkodásokat kiküszöbölni, de egy kis odafigyeléssel és előre tervezéssel nagyban tudjuk csökkenteni az előfordulási arányukat.

Pályamódosítás

Készítsünk terveket!

A feladat nagyon egyszerű: elképzelünk egy lehetséges szituációt, és megtervezzük, mit tennénk, ha valóban megtörténne, vagy mit kell tennünk ahhoz, hogy a végkimenetel nekünk kedvezzen!

- Abban az esetben, ha tudom, hogy zavartalanul muszáj dolgoznom egy feladaton...

... Felállok az asztalomtól és keresek egy üres tárgyalót/termet, ahova félrevonulhatok.

- Abban az esetben, ha tudom, hogy nem lesz időm ebédelni...

... Előre rendelek egy készételt.

- Abban az esetben, ha csütörtökre kapok egy megbeszélés meghívást (miközben a cégnél a csütörtök szabály szerint megbeszélés mentes nap)...

... Egyszerűen átírom a találkozó időpontját a naptárban egy másik napra.

Hasonlóan egyszerű, előrelátó tervekkel sokkal hatékonyabbak lehetünk, ráadásul folyamatosan úgy érezhetünk, hogy kontroll alatt tartjuk az eseményeket.

Mozogjunk, még ha csak néhány percünk van is!

Pontosan ismerjük a mozgás jótékony hatásait, nem is azzal lenne a gond, hogy rávegyük magunkat, sokkal inkább azzal, hogy nem találunk rá időt.

Ideális esetben az lenne a legjobb, ha ebédidőben ki tudnánk menni futni, úszni vagy biciklizni egyet, de erre természetesen nagyon ritkán van lehetőség (ha van egyáltalán). Semmi gond!

Rengeteg néhány perces miniedzés elérhető már a neten, de találunk íróasztalnál elvégezhető feladatokat is.

Ha minden kötél szakad, legalább menjünk ki egy negyedórára sétálni az épület körül. Ez a kis mozgás már megemeli éppen annyira a pulzusunkat, hogy felfrissülten és tisztább fókusszal tudjunk visszaülni az asztalhoz. Ezek után már biztosan sokkal hatékonyabban megy majd a munka!

Kapcsoljunk ki – szó szerint!

A reggeli „hála-rituáléhoz” hasonlóan, adjuk meg a módját a munkanap végének is. Kapcsoljunk ki minden elektronikai eszközt, és mielőtt nekiindulnánk, szánjunk még 1-2 percet arra, hogy összeírjuk, milyen feladatok várnak ránk másnap, melyik az, amit reggel rögtön el kell majd intéznünk, és melyik az, amelyik délután is ráér majd. Ennek a kis rituálénak köszönhetően észrevehetően kevesebbet gondolunk majd a munkára az este folyamán, hiszen egyszer már összeszedtük a gondolatainkat és pontosan tudjuk, hogy mi vár ránk másnap. Egyszóval nyugodtan letehetjük a tollat, és bezárhatjuk magunk mögött az ajtót.

Még egy fontos zárógondolat: igaz, hogy fenti tippek segítségével sokat tehetünk annak érdekében, hogy mindennap sikeresnek érezzük magunkat, azt mindenképp érdemes megfogalmaznunk, hogy számunkra pontosan mit is jelent a siker, és mik a céljaink.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala