Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az új törvénnyel nemcsak abban támogatnák a munkavállalókat, hogy tényleges munkaidejük lejártával nyugodt szívvel zárják be a levelezőt és tegyék a fiókba a céges telefont, de a használt eszközök és az otthon tartózkodás költségeit is a munkáltatók állnák. Az új intézkedéseknek nem titkolt gazdaságélénkítő célja az is, hogy akár külföldi digitális nomádokat is vonzzon az ország. Az új rendelkezések a 10 főnél nagyobb cégekre vonatkoznak. 

Szigorúan vett munkaidő

Az új törvénynek köszönhetően büntethetővé válnak azok a portugál foglalkoztatók, akik a munkaidő lejárta után keresik a munkavállalót. Sokan üdvözlik az ötletet, de HR-es körökben is felmerült a kérdés, hogy épp a rugalmas munkavégzés ellenében megy az intézkedés, hiszen sokan esetleg a megszokott munkaidőn kívül, időnként éjszaka dolgoznának.

"Látom, hogy ez egy nagyon jószándékű intézkedés" - mondja Petra, aki egy hazai üzleti tanácsadó cégnél dolgozik. "Ugyanakkor kérdés lehet, hogy mennyire életszerű ez olyan esetekben, amikor különböző régiókkal dolgoznak a munkatársak, vagy mit kezdjünk az olyan esetekkel, amikor munka utáni sörözésre hív a főnököm." Egyértelműen látszik, hogy a távmunka és a hibrid munkavégzés olyan új szituációkat szül, amelyekre egyre nehezebb egyen-megoldásokat, így akár szabályozást is hozni. 

Jelenleg egyébként több Magyarországon működő, cégnél is gyakorlat, hogy késleltetett vagy időzített küldéssel („scheduled send”) küldik ki azokat a leveleket, amiket a „hagyományos” munkaidőn kívül írnak a munkatársak. Így nem helyez nyomást a véletlenül éjjel ébren lévő, leveleire rápislantó kollégára, de a hétvégén befutó üzenetnek sem lesz olyan érzete, mintha azonnal meg kellene válaszolni. A törekvések mindenesetre egy irányba mutatnak: ne érezze azt a munkavállaló vagy munkatárs, hogy 0-24 órában rendelkezésre kell állnia.

A Nagy Testvér sem figyel

Az új portugál törvény kitér arra is, hogy a munkáltató nem monitorozhatja távolról a dolgozó tevékenységét. Nem titok, hogy sok cégnél bevett szokás az irodai alkalmazottak esetén az egérmozgás figyelése, a képernyőképek vagy kamerafelvételek készítése és a billentyűzet-használatról készült napló használata – ezeket tiltja az új portugál intézkedés. A megfigyelő szoftverek használatáról megoszlanak a vélemények: míg a bejáró dolgozóknál legalább a fizikai ottlét ellenőrzésével megbizonyosodhatott a felettes arról, hogy valóban megjelent a dolgozó, addig a home office sok vezetőben gyanakvást keltett, hogy tényleg dolgoznak-e az alkalmazottak.

A Washington Post témában készült cikkében szereplő ügyvéd például arról számolt be, hogy percenként készült az arcáról minden munkanap egy-egy fotó a laptopja kamerájával, egy erre a célra beállított szoftverrel. Az ügyvéd azt mondta, hogy rémálommá vált a munkavégzés, mert az állandó megfigyelés tudata lehetetlenné tette, hogy elmélyülten dolgozzon a rábízott szerződésekkel. Sokak szerint megfigyelés helyett a tényleges odafigyelés és a rendszeres számonkérés hatékonyabb eszköz, de a vitát -legalábbis Portugáliában- eldönti, ha törvényi rendelkezés is születik a használható eszközökről.

Az otthoni munkavégzés támogatása

Az új portugál rendelkezések támogatják az otthoni munkavégzésből fakadó költségek megosztását is: a munkáltató számára jelentős költségcsökkenéssel jár, ha nem kell irodát fenntartania, míg a dolgozó rezsije nő az állandó vagy megosztott otthon tartózkodással. Az erősebb internet-előfizetés vagy a megnövekedett villanyszámla költségeibe mostantól a munkáltató is besegít majd.

Szintén a munka-magánélet egyensúlyt támogató döntés, hogy a kisgyermekes szülőknek nem kell előre jelezniük hibrid munkavégzés esetén, ha otthonról akarnak dolgozni egyes napokon. Így a koronavírus-helyzetben a szokásosnál jóval szigorúbb egészségügyi intézkedéseknek könnyebb megfelelni és otthon maradni a náthás gyermekkel, úgy is, hogy ezek a napok otthoni munkával telhetnek, nem a táppénz vagy az értékes szabadság ketyeg.

Megkérdeztünk több kisgyermekes szülőt, találkozott-e hasonló intézkedéssel már a hazai gyakorlatban, egyáltalán, hasznos lenne-e egy ilyen típusú működés:

"Óriási könnyebbséget jelentene számomra, ha otthonról dolgozhatnék olyan esetekben, amikor éjszaka betegedett le a gyerek, és elég lenne beszólni, hogy ma home office-ban vagyok."- mondja Kata, aki adótanácsadóként dolgozik. "Rugalmasságot igényel minden oldalról, hiszen elképzelhető, hogy el kell vinnem orvoshoz -bár a járvány óta főleg telefonon egyeztetünk a gyerekorvossal-, ezért nem biztos, hogy időben tudok kezdeni, de a munkatársaim tudják, hogy nálam minden elkészül határidőre, így ezt is meg tudnám oldani. Már volt rá példa, hogy nem kellett elmennem táppénzre, hanem meg tudtuk beszélni bent, de nálunk ez még nem egy rendszerszintű megoldás, hanem az aktuális széljárástól és hangulattól, leterheltségtől is függ."

Péter egy sokkal megengedőbb közegben dolgozik, igaz összesen kilenc fővel működik a kis ügynökség, ahol grafikusként tevékenykedik: "Nálunk már a covid előtt is bevett szokás volt, hogy bárhonnan dolgozhattunk, a közös napokon elvárás csak párhetente a megjelenés - de ha valaki nem tudja megoldani, akkor sem történik semmi. Ez a fajta szabadság azoknak jó, akik már tudnak bánni az idejükkel és a feladataikkal, nálam is előfordul, hogy a hét 3 napján szinte nem foglalkozom a munkával, aztán két napig fel sem állok a gépem mellől, éjjel-nappal dolgozom egy leadáson. Van egy kétéves kislányunk, aki nemrég került közösségbe, így aztán kéthetente egy hét szinte biztosan kiesik valamilyen betegeskedés miatt. Nálunk úgy alakult, hogy én ilyenkor otthon tudok vele maradni, így ez a munkát újrakezdő feleségemnél nem okoz nagy fennakadást. Jó lenne, ha minél több ember megtehetné ezt, mert barátoktól, rokonoktól azért halljuk, hogy milyen problémák adódnak ebből sok munkahelyen."

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

 

A Profession.hu Instagram oldala