Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Arról már beszámoltunk, hogy idén a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkennek.  Ezeken túl 2017-ben további emelésekre kerülhet sor. Cikkünkben sorra vesszük a legfontosabbakat!

Béremelések több szakmában is

Az idei béremelések a munkavállalók jelentős részét érintik, ugyanis 1 millió 250 ezer munkavállalóra van hatással, hogy január elsején nagymértékben emelkedett a minimálbér, illetve a szakmunkás garantált bérminimum - mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a napokban az M1 aktuális csatornán.

Amennyiben szívesen megpályáznánk szakmunkás állásokat, itt nézzünk körbe!

Simon Attila kifejtette: a béremelések fedezetét a kormány és a szociális partnerek által aláírt bérmegállapodás biztosítja, amelyben a kormány pont azért csökkentette a munkáltatói terheket, hogy a bérnövekedések legalábbis részben kigazdálkodhatóak legyenek. Ezzel együtt a munkaadóknak a hatékonyság, valamint a termelékenység növelésével kell egyéb forrásokat teremteni - tette hozzá. A helyettes államtitkár szerint elképzelhetetlen, hogy az erőteljes bérnövekedést csak a járulékcsökkentések vagy adókedvezmények fedezzék. 

Az idén folytatódó életpálya modellek közül az államtitkár egyebek mellett kiemelte a rendőröket, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársait és a pedagógusokat érintő béremeléseket. Továbbá felhívta a figyelmet a megyei kormányhivatalok dolgozóira kiterjedő átlagosan 24 százalékos fizetésemelésre.

 Fizetéssel kapcsolatos tudnivalók  

A béremelések hosszú távú hatásaként Magyarországon erősödhet a középosztály és a gazdaság egésze - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, majd hozzátette: a magyar gazdaság már évek óta növekedő pályán halad, egyes számítások szerint a gazdaság idei növekedése az uniós pályázatokat is figyelembe véve a 4 százalékot is elérheti. Ez pedig egyfajta garancia arra, hogy a béremelési és az adócsökkentési programok folytatódhatnak - mondta.

Az államtitkár az idei gazdaságélénkítő lépések közül példaként említette, hogy január elsejével a társasági nyereségadó egységesen 9 százalékra csökkent, 5 százalékponttal mérséklődtek a munkaadói járulékterhek, így a vállalkozások könnyebben tudják kigazdálkodni az emelt béreket. Mindezek mellett számtalan ágazati béremelés is folytatódik, például az orvosoknál, ápolóknál, és a rendvédelmi dolgozóknál. 

Megpályázható állások az egészségügy területén itt érhetők el!

Több pénz maradhat a családoknál

Dömötör Csaba azt is kiemelte, hogy 27 százalékról 18 százalékra csökken az internetezés, az éttermi szolgáltatások általános forgalmi adója, egyes élelmiszerek - tej, baromfi és a tojás - áfája pedig 5 százalékra. 

Valamint fontos célja még a kormánynak a gyermeket nevelő családok erősítése, ezért 30 ezer forintra nő a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezménye.

Nyugdíjasok, figyelem!

Összesen 2,7 millió embernek növekszik a nyugdíja januártól - közölte az államtitkár, aki az érintettek köréről elmondta: az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is magasabb juttatást kapnak. Így az árvaellátásban, a szolgálati járandóságban, az özvegyi járadékban, a rokkantsági ellátásban, a rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban és fogyatékossági támogatásokban is megjelenik az emelés. 

A nyugdíjasok juttatásait növelte az év végén adott, 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány is.

A nyugdíjasok számára a gázárak, az energiaárak csökkenése, valamint január 2-tól az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése is további több tízezer forintos spórolást jelenthet - folytatta Rétvári Bence.

Ha fizetésemelést kérnénk, ezekre figyeljünk!

Amennyiben a fentiek nem érintenek bennünket, átgondolhatjuk a fizetésemelés lehetőségét is. A Profession.hu legfrissebb kutatása során a megkérdezettek 78 százaléka tervezi, hogy fizetésemelést kér: tízből hárman 11-20 százalékos emeléssel terveznek, tízből ketten pedig 21-30 százalékos bérnövekedésre számítanának. A munkavállalók fele alaposan megtervezi, milyen érvekkel támassza alá igényét, 64 százalék személyesen vagy az interneten érdeklődik a piaci helyzetről. Amennyiben elutasítják kérésüket, több mint a felük elgondolkodik a munkahelyváltáson, 38 százalék pedig biztosan új állást keres.

És egy hasznos tipp, hogy egy esetleges váltás során milyen szempontok alapján adjuk meg új bérigényünket: megélhetési költségünk, jelenlegi jövedelmünk, hasonló pozíciókban kínált fizetések - akár más szegmensben, ágazatban is, bérkalkulátorok, valamint munkakörtől, juttatásoktól függően a jelenlegihez képest 15-20%-kal több fizetést mindenképpen érdemes megfogalmaznunk, ha új munkahelyre vagy munkakörre váltunk.

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma