Ötlettől a megvalósításig: így születnek a legókészletek

Ötlettől a megvalósításig: így születnek a legókészletek

Ma egy egészen különleges munkafolyamatba pillanthatunk be, amelyben a gyerekkori álmok szakértelemmel és precizitással találkoznak. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mai interjúalanyunk, Szabó Máté munkaidőben animációs filmeket rendez, szabadidejében pedig legótervezéssel foglalkozik. Hobbija egészen komoly: bár a beszélgetésünk apropója az a legószett, amely Mickey egér legendás gőzhajóját formázza meg, mégpedig Máté ötlete nyomán, de nem ez az egyetlen terv a tarsolyában, jelenleg is több koncepción dolgozik. A tervezés lépéseiről, a folyamat adta élményekről és annak tanulságairól mesélt nekünk. 

P: Kezdjük a történetet az elején: bár a legótervezés nem esik messze az animációkészítéstől, már ami a kreativitást illeti, mégis hogyan pattant ki a fejedből az első saját legószett gondolata?

Máté: Az első ötletem még Star Wars tematikájú volt, ugyanis a 2015-ben megjelent hetedik film hatása engem is utolért. Ekkor szereztem be egy 2011-es, témába vágó legómodellt, majd a megépítése után kezdtem aktívabban foglalkozni a legóval: a Birodalom visszavág című filmből az Én vagyok az apád jelentet képzeltem el a kockákból, ebből azonban végül nem lett hivatalos legókészlet. 

P: Majd jött Mickey egér. Honnan merítetted az inspirációt? 

Máté: A Star Wars-os tervem egy eléggé robosztus modell lett, viszont szerettem volna egy kisebbet, kedvesebbet építeni – először mindössze 150 majd 250 elemből állt össze a terv. Mindenképp fekete-fehérben gondolkodtam, és egy animációhoz akartam kötni a készletet. Az ikonikus egér figurára pedig azért esett a választásom, mert Mickey-nek egészen addig nem volt saját szettje. A készlethez a napjainkban már klasszikusnak számító Steamboat Willie című Disney film adta az alapot, így futottak össze az ötlet szálai. 

P: Hogyan kezdtél bele a tervezésbe? Hasonlóan zajlott a folyamat ahhoz, ahogy egy animációs film vagy grafika készül? 

Máté: Igen, azt gondolom, vannak hasonlóságok.

A konkrét tervezést alapos gyűjtés előzi meg mindkét esetben, hiszen minél több háttérinformációval, referenciával rendelkezem, annál pontosabb, hitelesebb lesz a végeredmény. Az előkészítés után digitálisan kezdtem el egymás mellé építeni a kockákat, a LEGO ingyenesen, online elérhető tervező programjában, míg összeállt az első verzió, ami összesen körülbelül három hónapot vett igénybe. 

P: Milyen módon juttathatók el az egyedi kreációk a LEGOnak? 

Máté: A LEGO IDEAS biztosít ehhez platformot, ahová bárki beküldheti a tervét, és ha ezzel sikerül a rendelkezésre álló idő, nagyjából két év alatt összegyűjteni tízezer szavazatot, a LEGO véleményezi az ötletet. Valójában a teljes folyamat hatalmas élmény az első szavazatoktól kezdve, majd a különböző mérföldkövek elérése csak tovább fokozza az izgalmat. Természetesen innen még hosszú az út a készlet megvalósulásáig, amikor azonban a kezemben tarthattam, az egyszerre volt hihetetlen és leírhatatlanul fantasztikus érzés! 

P: Milyen szakmai tapasztalatokat hozott számodra ez a nem mindennapi történés?

Máté: A tervezés egészen komplex gondolkodást kíván, mivel számos szempontra kell odafigyelni, hogy aztán játszható és szerethető legyen a kész szett.

Ahogy a legókockák egymásra épülnek, annak meghatározott rendszere van, amelynek nyomán elkészül a modell – az animációknál is pontosan ilyen jól átgondolt alkotóelemekre van szükség.  Emellett a rendszerezés, az átláthatóság is nagy hangsúlyt kap a munkafolyamat során, különös tekintettel a gyártásra, ahol rendkívüli szervezettségre van szükség ahhoz, hogy aztán minden elem a helyére kerüljön a dobozokban, azok pedig eljussanak a vásárlókhoz. Nagyon sok ember, nagyon sok és precíz munkájának az eredménye mindez, aminek a megtapasztalása az én szemléletemet is jelentősen formálta.

P: Milyen volt az együttműködés a LEGO képviselőivel? 

Máté: A végleges szettet John Ho tervezte, a grafiai elemeket pedig Crystal Bam Fontan készítette. Johnt személyesen is megismerhettem, annak ellenére, hogy ritka az ötletgazda és a hivatalos tervező találkozása. Ő nagyon jó tanácsokkal látott el, beavatott néhány részletbe is a tervezéssel kapcsolatban: például kiemelte a tesztelés jelentőségét, mivel a hajólapát és a kémény mozgó elemek a hajón, illetve magát a mechanikát is úgy alakítják ki, hogy kellően strapabíró legyen. Amire pedig korábban nem is gondoltam, az a sikerélmények fontossága az összeszerelés során, mivel ez a gyerekek fejlődésére komoly hatással van – erre a LEGO szintén nagy hangsúlyt fektet ahogy arra is, hogy minden szett megközelítőleg tökéletes legyen. Tanulságos volt ebbe belelátni, főleg abban a jó hangulatban, ahogy a folyamat zajlott. 

P: Míg az animációk készítése során leginkább a háttérben tevékenykedsz, a legószetted debütálásakor te is kiléptél a reflektorfénybe. Milyen visszajelzéseket kaptál a dedikálások során? 

Máté: Semmihez sem fogható élmény volt találkozni a legó rajongóival, és látni a kitörő örömüket, amivel fogadták a készletet. Sanghajban, Pekingen, Orlandóban, Párizsban és Budapesten is elképesztő érdeklődés övezte a projektet, minden korosztálynak nagyon tetszett a Mickey egér gőzhajóját megjelenítő koncepció.  

P: A legó iránti elhivatottságod vélhetően nem zárul le itt. Tervezel folytatást?

Máté: Igen, több ötlet is foglalkoztat, van, amit már meg is terveztem, és van, ami még csak a fejemben létezik, de egyiket sem akarom elkapkodni, mert szeretném a lehető legjobbat megvalósítani. Azt gondolom, hogy aki egyszer elkezd ilyesmivel foglalkozni, azt utána nem hagyja nyugodni a kihívás, hogy valami olyat hívjon életre, ami addig még nem volt. 

Legyen szó a munkánkról vagy a hobbinkról, merítsünk interjúalanyunk mély motivációjából, hiszen ahogy a példája is mutatja, ha szívvel-lélekkel vágunk bele az álmainkba, az akár szó szerint látványos eredmények sem maradnak el. Ha úgy érezzük, hiányzik ez a flow a munkánkból, ne várjunk tovább, találjuk meg most a számunkra testhezálló lehetőséget! Személyes prioritásainkat követve keressünk a friss állások között, és váljunk láthatóvá a munkáltatók számára is. Iratkozzunk fel hírlevélre, és kérjünk Facebook értesítést is, hogy a legújabb ajánlatokról azonnal értesüljünk, vagyis fizetésért cserébe hódolhassunk a szenvedélyünknek.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, hivatás, hobbi, motiváció, sikerélmény

További cikkek a szakmákról