Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mai interjúalanyunk, Szabó Máté munkaidőben animációs filmeket rendez, szabadidejében pedig legótervezéssel foglalkozik. Hobbija egészen komoly: bár a beszélgetésünk apropója az a legószett, amely Mickey egér legendás gőzhajóját formázza meg, mégpedig Máté ötlete nyomán, de nem ez az egyetlen terv a tarsolyában, jelenleg is több koncepción dolgozik. A tervezés lépéseiről, a folyamat adta élményekről és annak tanulságairól mesélt nekünk. 

P: Kezdjük a történetet az elején: bár a legótervezés nem esik messze az animációkészítéstől, már ami a kreativitást illeti, mégis hogyan pattant ki a fejedből az első saját legószett gondolata?

Máté: Az első ötletem még Star Wars tematikájú volt, ugyanis a 2015-ben megjelent hetedik film hatása engem is utolért. Ekkor szereztem be egy 2011-es, témába vágó legómodellt, majd a megépítése után kezdtem aktívabban foglalkozni a legóval: a Birodalom visszavág című filmből az Én vagyok az apád jelentet képzeltem el a kockákból, ebből azonban végül nem lett hivatalos legókészlet. 

P: Majd jött Mickey egér. Honnan merítetted az inspirációt? 

Máté: A Star Wars-os tervem egy eléggé robosztus modell lett, viszont szerettem volna egy kisebbet, kedvesebbet építeni – először mindössze 150 majd 250 elemből állt össze a terv. Mindenképp fekete-fehérben gondolkodtam, és egy animációhoz akartam kötni a készletet. Az ikonikus egér figurára pedig azért esett a választásom, mert Mickey-nek egészen addig nem volt saját szettje. A készlethez a napjainkban már klasszikusnak számító Steamboat Willie című Disney film adta az alapot, így futottak össze az ötlet szálai. 

P: Hogyan kezdtél bele a tervezésbe? Hasonlóan zajlott a folyamat ahhoz, ahogy egy animációs film vagy grafika készül? 

Máté: Igen, azt gondolom, vannak hasonlóságok.

A konkrét tervezést alapos gyűjtés előzi meg mindkét esetben, hiszen minél több háttérinformációval, referenciával rendelkezem, annál pontosabb, hitelesebb lesz a végeredmény. Az előkészítés után digitálisan kezdtem el egymás mellé építeni a kockákat, a LEGO ingyenesen, online elérhető tervező programjában, míg összeállt az első verzió, ami összesen körülbelül három hónapot vett igénybe. 

P: Milyen módon juttathatók el az egyedi kreációk a LEGOnak? 

Máté: A LEGO IDEAS biztosít ehhez platformot, ahová bárki beküldheti a tervét, és ha ezzel sikerül a rendelkezésre álló idő, nagyjából két év alatt összegyűjteni tízezer szavazatot, a LEGO véleményezi az ötletet. Valójában a teljes folyamat hatalmas élmény az első szavazatoktól kezdve, majd a különböző mérföldkövek elérése csak tovább fokozza az izgalmat. Természetesen innen még hosszú az út a készlet megvalósulásáig, amikor azonban a kezemben tarthattam, az egyszerre volt hihetetlen és leírhatatlanul fantasztikus érzés! 

P: Milyen szakmai tapasztalatokat hozott számodra ez a nem mindennapi történés?

Máté: A tervezés egészen komplex gondolkodást kíván, mivel számos szempontra kell odafigyelni, hogy aztán játszható és szerethető legyen a kész szett.

Ahogy a legókockák egymásra épülnek, annak meghatározott rendszere van, amelynek nyomán elkészül a modell – az animációknál is pontosan ilyen jól átgondolt alkotóelemekre van szükség.  Emellett a rendszerezés, az átláthatóság is nagy hangsúlyt kap a munkafolyamat során, különös tekintettel a gyártásra, ahol rendkívüli szervezettségre van szükség ahhoz, hogy aztán minden elem a helyére kerüljön a dobozokban, azok pedig eljussanak a vásárlókhoz. Nagyon sok ember, nagyon sok és precíz munkájának az eredménye mindez, aminek a megtapasztalása az én szemléletemet is jelentősen formálta.

P: Milyen volt az együttműködés a LEGO képviselőivel? 

Máté: A végleges szettet John Ho tervezte, a grafiai elemeket pedig Crystal Bam Fontan készítette. Johnt személyesen is megismerhettem, annak ellenére, hogy ritka az ötletgazda és a hivatalos tervező találkozása. Ő nagyon jó tanácsokkal látott el, beavatott néhány részletbe is a tervezéssel kapcsolatban: például kiemelte a tesztelés jelentőségét, mivel a hajólapát és a kémény mozgó elemek a hajón, illetve magát a mechanikát is úgy alakítják ki, hogy kellően strapabíró legyen. Amire pedig korábban nem is gondoltam, az a sikerélmények fontossága az összeszerelés során, mivel ez a gyerekek fejlődésére komoly hatással van – erre a LEGO szintén nagy hangsúlyt fektet ahogy arra is, hogy minden szett megközelítőleg tökéletes legyen. Tanulságos volt ebbe belelátni, főleg abban a jó hangulatban, ahogy a folyamat zajlott. 

P: Míg az animációk készítése során leginkább a háttérben tevékenykedsz, a legószetted debütálásakor te is kiléptél a reflektorfénybe. Milyen visszajelzéseket kaptál a dedikálások során? 

Máté: Semmihez sem fogható élmény volt találkozni a legó rajongóival, és látni a kitörő örömüket, amivel fogadták a készletet. Sanghajban, Pekingen, Orlandóban, Párizsban és Budapesten is elképesztő érdeklődés övezte a projektet, minden korosztálynak nagyon tetszett a Mickey egér gőzhajóját megjelenítő koncepció.  

P: A legó iránti elhivatottságod vélhetően nem zárul le itt. Tervezel folytatást?

Máté: Igen, több ötlet is foglalkoztat, van, amit már meg is terveztem, és van, ami még csak a fejemben létezik, de egyiket sem akarom elkapkodni, mert szeretném a lehető legjobbat megvalósítani. Azt gondolom, hogy aki egyszer elkezd ilyesmivel foglalkozni, azt utána nem hagyja nyugodni a kihívás, hogy valami olyat hívjon életre, ami addig még nem volt. 

Legyen szó a munkánkról vagy a hobbinkról, merítsünk interjúalanyunk mély motivációjából, hiszen ahogy a példája is mutatja, ha szívvel-lélekkel vágunk bele az álmainkba, az akár szó szerint látványos eredmények sem maradnak el. Ha úgy érezzük, hiányzik ez a flow a munkánkból, ne várjunk tovább, találjuk meg most a számunkra testhezálló lehetőséget! Személyes prioritásainkat követve keressünk a friss állások között, és váljunk láthatóvá a munkáltatók számára is. Iratkozzunk fel hírlevélre, és kérjünk Facebook értesítést is, hogy a legújabb ajánlatokról azonnal értesüljünk, vagyis fizetésért cserébe hódolhassunk a szenvedélyünknek.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, hivatás, hobbi, motiváció, sikerélmény